(Ne)željena Srbija… (2)

Ko su sada vaši neprijatelji?

1
1062

jorgovanka-tabakovicSvi stari neprijatelji su vam sada prijatelji, nove neprijatelje niste stekli.  Narod Srbije vas je, kako i sami samohvalisavo priznajete, izabrao nezapamćenom podrškom!  I onda mi nije baš jasno, čega se toliko plašite!

Samo mi ne recite, molim vas, da vam nije kojim slučajem najveći neprijatelj sada postao deo srpskog naroda!? Pa, koliko se ja sećam, i u prošlosti ste, za skoro sve vreme svoga delovanja, ili makar njen ubedljivo najduži deo, bili teška opozicija, i velika većina naroda je uvek bila protiv vas i vaše politike? Zar vam u to vreme nije bilo mnogo teže i opasnije?!

A nakon 5-oktobarskih promena, kada ste i dalje ostali, jedni od retkih starih stranaka, stameni i odani svojim starim načelima, čak i kada je SPS pucao po svim šavovima, vi se niste osećali ugroženim, niste kukumavčili, već dosledno ostajali na istim, još pre deceniju, iskopanim pozicijama! Ni tada niste kukali niti plakali, iako su „naoružani krizni štabovi“ upadali u društvene institucije, stranačke prostorije, javna preduzeća, državne kompanije i silom preuzimali vlast, a neretko i pokušavali da linčuju neisotmišljenike političke, u koje ste i vi tada spadali! Ni tada se niste bojali niti prenemagali, već ponosno i nepokolebljivo, ukazivali na ta dešavanja i upozoravali vinovnike da to na vama slučajno ne isprobavaju!

Ali ne, aktuelnoj vlasti je tek sada opasno i teško! Tek sada se boje za sebe same! Bojim se da je sve ovo tako nemerljivo cinično, da gubim prave reči. Naravno, zadržavam pravo, da sam nedovoljno informisan i da je sve ovo samo „predstava za javnost“, i kako „oni moraju da tako da pričaju“, a ustvari su oni i dalje oni stari! Vole i Šešelja, ali mu se klanjanju u osami svojih domova! I čuju se pred svako spavanje! Ja sam u to hteo da verujem, i tražio sam opravdanje za takav stav, ali nisam uspeo da ga nađem! Možda bi bilo najbolje, kada bi se aktuelna vlast u potpunosti odrekla bilo kakvih izjava o prošlosti, sebi samima, sudbini, emocijama (i samim tim lišila pokušaja realizacije tako zahtevnih i teških glumačkih kreacija“), i samo krenula da se bavi rešavanjem konkretnih problema u funkcionisanju društva i države!

Da Vas podsetimo:  Otvoreno pismo: Ko traži litijum u Srbiji?

Ali za takvo ponašanje vam je neophodan uslov svih uslova, a to je da zaista znate da radite!

A šta ako ne znaju da rade svoj posao?!

Farsa umesto poente

Mogu da zamislim, i da prvi čovek vlade Srbije, ima pred sobom jedinstveno težak zadatak u istoriji Srbije, i da povremeno mora da kao čovek oseti strah od težine tih dalekosežnih odluka, koje treba ponekad i veoma brzo doneti, a koji se mogu ticati kvaliteta života čak i nekoliko budućih generacija! I to je sasvim ljudski: osetiti pri tom procesu odlučivanja neku vrstu neizbežnog osećaja moguće krivice i kajanja, a uz to i strah za sebe samog!

Ali neću i ne mogu da razumem nešto drugo: da se jedna nekada dugogodišnja, i pri tom nemilosrdna i beskompromisna kritičarka ekonomskog vođenja države i privrede (a sada „svojim partijskim stažom“ zasluženo uhlebljena na mestu guvernerke Narodne Banke Srbije), nekoliko dana obraća javnosti Srbije preko svih dostupnih medija, kako se oseća nesigurnom i nebezbednom, od kada je nepoznati počinilac provalio u njenu hotelsku sobu u Miločeru, i tom prilikom odneo samo njen neseser, u kome su bili samo njeni lekovi za srce, a nije pri tome odneo ostale dragocenosti i novac! Kao da lopov ne može da pogreši! Kao da se prvi put desilo, da loipov iznenađen na delu, ne uspe da ubavi započeto, spasavajući radije svoju kožu! To je za nju, stranačku divu starog kova (i sadašnje i ondašnje stranke) čist pokušaj ubistva! Pitam se samo da li ona stvarno veruje u to što govori! Pa kome se ona zamerila svojim delovanjem u NBS? Pa ona se pita o monetarnoj politici Srbije koliko i mornar Popaj! Jedino kome se zamerila je silan siromašan narod Srbije, koji sastavlja kraj sa krajem sa par desetina hiljada dinara, a ona to čini sa 551.047 dinara!

Da Vas podsetimo:  Sumrak stranih investicija u Srbiji

Ali, ne pristaje ona na to! I ona želi, što je u potpunom skladu sa osećajem koji imaju njene stranačke kolege i vođa, da sebe samu smatra velikim „borcem i herojem“, spremnom na svaku žrtvu, pa i životnu! Ona koja nije smela za dve godine, od kada je na čelu NBS, da pomene makar jedan od predloga, od bar tuce njih, koje je kao ideje iznosila u javnost i davala prethodnim guvernerima, bar čitavu deceniju! Makar da nam samo kaže gde su te devizne rezerve Srbije sada, i u kom obliku su! Sa tim pitanjem je nekada dosadila i Bogu i narodu! Sada ćuti! Nikada nisam verovao ljudima koji nakon funkcije promene držanje, odevanje, izgled i stav! Nikada!

Ona koja sada ima platu od „samo“ 551 047,00 dinara (zaslužuje cifra da se ponovi, zar ne), jer joj je porez „sirotici“ skinuo gotovo 100 000 dinara , na saopštenje crnogorske policije da je uhvatila provalnik, koji je upao u njenu hotelsku sobu, i da je čak pronašla i njene stvari kod njega, (a radi se o izvesnom Imeru Kerkeziju, Albancu, dobro poznatom lopovu sa dugim stažom), odgovara kao iz topa: CRNOGORCI MI PODMEĆU SITNOG LOPOVA!

A šta biste vi hteli gospođo Jorgovanka – da vam podmetnu krupnog lopova, ubicu, silovatelja, međunarodnog kriminalca sa interpolove liste. Možda Igora Strelkova, ne kao Rusa (vi voleste Rusiju čini mi se), već kao međunarodnog „teroristu“!? Čudi me da se niste setili, draga damo guvernantska, pardon guvernerska, da je to zavera albanske mafije protiv jadne nezaštićene srpkinje! O kako bi to slatko saopštila, kada bi mogla! O kako bi to bilo lepo da se saopšti da se ovo desilo pre samo 7 godina!

Da Vas podsetimo:  ZAUSTAVITE TVITER

Eto, surove činjenice, draga guvernerko:

Od nekadašnjih silnih belosvetskih moćnika i neprijatelja, sa celog zemaljskog šara i nebeskog svoda, spalo se na nekog malog sitnog nebitnog lopova (a ne smete više, kako ste navikli, čak ni da mu komentarišete njegovu nacionalnost)…

…kako će stare rane ljubavne ponovo da zapeku, kad neke nove suze u osami na njih slučajno padnu…

Milanko Šekler

(za www.koreni.rs)

________________________

Literatura:

  1. http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/389441/Jelena-Karleusa-Nece-me-oterati-sa-ovih-prostora-kao-Nikolu-Teslu
  2. http://www.kurir-info.rs/vesti/politika/ispovest-jorgovanke-tabakovic-to-nije-bio-lopov-vec-su-hteli-da-me-ubiju-clanak-1571957
  3. http://www.kurir-info.rs/vesti/politika/misterija-sobe-1409-da-li-je-neko-pokusao-da-ubije-jorgovanku-tabakovic-clanak-1570413
  4. http://www.kurir-info.rs/vesti/politika/jorgovanka-sokirana-crnogorci-mi-podmecu-sitnog-lopova-clanak-1575835
  1. http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Plata-guvernerke-sada-551_047-dinara-smanjena-za-100_000.lt.html

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime