Neznanje ili zla namera…?

1
1448

zle namereAko je iko pomislio da će se Srbiji “desiti” reforme, borba protiv korupcije i kriminala, definitivno može da odahne, ništa se od toga neće ostvariti. Osim stezanja kaiša!

Mnogo argumenata ima koji potvrđuju prethodni zaključak. U stvari, sve reformske mere koje su donete u cilju spašavanja srpske privrede, od pre dve godine dolaskom nove Vlade pa sve do danas, potpuno su u suprotnom smeru – definitivno uništavaju ekonomiju zemlje.

Vrlo zanimljive će biti analize zašto vlada Srbije radi protiv svog stanovništva. Nije moguće da srpski eksperti, najgrlatiji profesori sa naših ekonomskih fakulteta, najčešći predlagači novih ekonomskih mera, ne znaju da svako povećanje opterećenja poreskih obaveza pogoršava “privredni ambijent”, smanjuje prihode u budžetu. Začuđujuće deluje predlog članova Fiskalnog saveta da se poveća stopa PDV-a za 2%, treći put za samo dve godine, što bi po njima povećalo prihod za 400 miliona evra. Kako je moguće da eksperti iz Fiskalnog saveta daju takav predlog kada su i prethodna dva povećanja bila potpuni promašaj. Oduvek je važilo pravilo da kada nemate uspostavljen dobar sistem kontrole svako povećanje poreskih stopa daje vetar u leđa utajivačima, stimuliše sivu kriminalnu ekonomiju, podržanu od strane onih koji su zaduženi za njeno sprečavanje.

Kako to da svi eksperti ponavljanjem loših poteza, uvek istih, očekuju bolje rezultate, povoljnije, veće prihode u budžetu? Nije moguće da oni to ne znaju! Pa zašto to rade narodu Srbije? Zašto se eksperti ne bore protiv kriminala i korupcije koja, dokazano, sadašnjim nivoom vodi društvo ka totalnom ekonomskom kolapsu? Da zlo bude veće, sve pogrešne poteze eksperata podržavaju političari, nije moguće da i oni ne znaju da će ponavljanjem uvek istih pogrešnih poteza rezultat uvek biti loš? Neverovatno jednoumlje na štetu naroda!

Da Vas podsetimo:  KAKO JEDAN TVIT MOŽE DA UGROZI PREDSEDNIKA SRBIJE - PRIČA O 19 VODENIH PIŠTOLJA

I sve to zbog nedostatka znanja? Da li je to moguće? Naravno da nije, ali je moguće da POSTOJI NAMERA!

Baš tako! Namera je uništenje srpske privrede!

Dosadašnji način sprovođenja reforme daje nam za pravo da donesemo takav zaključak. Ne grešimo. Život u Srbiji je sve teži, lošiji. Povećava se nezadovoljstvo u narodu. Kupovna moć iz dana u dan je manja. Privrednici sve više zatvaraju radnje i firme, radnici ostaju bez posla. Poslednja stimulativna mera Vlade, zapošljavanje novih radnika uz plaćanje trećine doprinosa, ne donosi rezultate. Još jedna mera bez rezultata, još jedna u nizu pogrešnih mera. A bilo ih je puno, najviše u prvom setu sa dolaskom na vlast koalicije SNS – SPS – URS pre dve godine: povećanje poreza na dobit sa 10 na 15%, povećanje stope PDV sa 18% na 20%, povećanje poreza na dividende sa 10% na 20%, povećanje limita za paušalno oporezive obveznike sa 3 mil. na 6 mil. din., povećanje granice za ulazak u sistem PDV sa 4 mil. na 8 mil. Dinara… Jedina dobra mera bila je reprogramiranje starih poreskih dugova, čije rezultate su zaposleni u Poreskoj upravi Srbije značajno smanjili zbog svog birokratskog bezobrazluka – mnoge privrednike su neopravdano izbacili iz reprograma, značajno su povećali poreske osnovice bez ikakvog razloga što je dodatno vodilo ka poreskoj nedisciplini. I prošle godine vlada je nastavila sa pogrešnim merama, povećana je niža stopa PDV sa 8 % na 10 %, direktan udar na najsiromašnije slojeve stanovništva. S početka godine trend loših reformskih poteza je nastavljen: povećan je porez na imovinu fizičkim licima i privrednicima, drugima čak i višestruko, povećano je opterećenje paušalno oporezivim obveznicima za 50% do 150%. Smanjena su razna socijalna davanja, dodatak trudnicama i porodiljama (mera bez duše), kao i dodatak za dečije vrtiće u mnogim gradovima. I dalje Vlada sve vreme licitira o procentu za smanjenje 1.7 miliona penzija, kao i plata zaposlenimana u prosveti, zdravstvu, pripadnicima vojske i policije. Standard i dalje pada, kao i svake jeseni verovatno će i ove uslediti serija poskupljenja svih roba i usluga: struja, komunalne usluge, prevoz, životne namirnice, kao i sva ostala roba široke potrošnje.

Da Vas podsetimo:  Na putu izdaje prijatelja

Vlada i dalje razmišlja o novim, lošim, reformskim potezima pri čemu stvara sve veće nezadovoljstvo u narodu.

Premijer je svestan toga, već najavljuje gubitak sledećih parlamentarnih izbora, po njemu su razlog reforme koje sprovodi. I to je farsa. Izbori se gube zbog lošeg sprovođenja reformi i katastrofalnih rezultata, nikada zbog dobrih reformi. Sama najava Aleksandra Vučića da će povoljan kredit dobijen od prijatelja Arapa otići za penzije, da je budžet stabilan do marta sledeće godine, govori da on uopšte ne računa na pozitivne rezultate podsticajnih mera donetih od strane Vlade. Da li to znači da SNS na sledećim izborima svesno prepušta pobedu drugima? Da li vodeća stranka već sada “oseća” da će birači na sledećim izborima glasati protiv njih, kao što su protiv demokrata pre dve godine?

Mnogo je nelogičnosti, nejasnoća, mnoga pitanja ostaju bez odgovora. Na žalost svih nas Srbija sve više klizi na ekonomskom kolapsu.

Vreme će pokazati ko je kakvu ulogu imao u ovim teškim vremenima, odakle je, od koga je i zašto je stigla jedna takva destruktivna NAMERA…

.Dragan RadovićDragan Radović

Borba protiv sive ekonomije (1)

Borba protiv sive ekonomije (2)

Borba protiv sive ekonomije (3)

Borba protiv sive ekonomije (4)

Borba protiv sive ekonomije (5)

Borba protiv sive ekonomije (6)

Borba protiv sive ekonomije (7)

Borba protiv sive ekonomije (8)

Borba protiv sive ekonomije (9)

Borba protiv sive ekonomije (10)

Borba protiv sive ekonomije (11)

Borba protiv sive ekonomije (12)

Spas budžeta – smanjenje penzija?

1 KOMENTAR

  1. Naravno da je vlada dovedena da čini pogrešne poteze.To traže mentori.Još ima novca u džepovima naroda.Kad se to potroši ,onda smo na kolenima i nemoćni. Znaju to oni.
    Umesto da se iskoristi tržište Rusije i njena želja da investira,pre svega, u poljoprivrednu proizvodnju koja bi pokrenula prerađivačku industriju a sve zajedno i proizvodnju poljoprivredne mehanizacije,hemije,ambalaže itd.Sve bi to zapošljavalo nove radnikei punilo budžet a povećana kupovna moć bi razvijala i ugostiteljstvo,tekstilnu i kožarsku industriju,te ,turizam ,itd.itd.Sve bi to zapošljavalo nove radnike i punilo budžet.
    To treba neko da razradi.Ovi sa štancovanim diplomama i doktoratima,sigurno, ne mogu ali zato mogu kadrovi svojih 50-65 g. sa regularnim diplomama koji čame po biroima za zapošljavanje ili rade neadekvatne poslove.
    Za ovo je potrebna ,samo, politička odluka …

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime