Ni “Hongkong” ni “razgraničenje” već obnova državnog suvereniteta!

2
639
Danijel Igrec / Foto: printscreen ( vidovdan.org )

Zanimljivo je bilo posmatrati “razmenu mišljenja” između bivšeg i sadašnjeg predsednika Srbije po pitanju “najboljeg rešenja” za Kosovo i Metohiju.

Na jednoj strani imamo gospodina Koštunicu koji najbolje rešenje prepoznaje u autonomiji za kosovske Albance po modelu kineskog Hongkonga. Na drugoj strani imamo gospodina Vučića koji pak najbolje rešenje vidi u teritorijalnom razgraničenju i podeli KiM na srpski i albanski deo.

Još jednom su građani imali priliku da budu svedoci besmislenog političkog prepucavanja između predstavnika bivše i sadašnje vlasti. Međusobne optužbe za neuspešnu politiku prema KiM, prebacivanje krivice jednih na druge i nadmetanje u kandidovanju “najboljih” rešenja za kosovsko-metohijsko pitanje postali su uobičajena politička praksa u Srbiji.

I jedni i drugi politikantskom i populističkom retorikom pokušavaju da zakriju sopstvene propuste i tragove pogrešne politike koja niti je imala niti ima pravi odgovor na kontinuirano razvlašćivanje Srbije na Kosovu i Metohiji. Dok takvo (ne)činjenje odgovara njihovim dnevnopolitičkim potrebama ono na polju afirmacije državnih i nacionalnih interesa nema ama baš nikakvog pozitivnog, državotvornog efekta – štaviše, tamo se odražava kao sasvim beskorisno, pa čak i kontraproduktivno.

Beskorisno jer ni jedni ni drugi ne ukazuju na suštinu problema.

A suština problema je da se Srbija suočava sa secesionističkom pobunom, vojnom okupacijom i uzurpacijom državnih prerogativa na delu sopstvene teritorije. Te probleme ne rešava ni model Hongkonga ni model razgraničenja koji samo produbljuju postojeće političke i partijske podele, a preko njih i podele u društvu. Rešenje treba tražiti u okvirima politike koja na prvo mesto postavlja stratešku borbu za obnovu državnog suvereniteta, a koja je moguća samo na temeljima širokog nacionalnog konsenzusa.

Naši političari uvek polaze od iskrivljene stvarnosti – od “stvarnosti” u kojoj smo mi dužni da pregovaramo sa ratnim zločincima, od “stvarnosti” da je separatizam “nužno zlo” koje mi eto moramo da prihvatimo, jer inače gubimo i ono “malo ” što imamo pa sve do “stvarnosti” da i Albanci imaju nekakve zametke državnosti na KiM.

Da Vas podsetimo:  Nevidljivi liftovi u Prokopu

Zašto jednom ne prestanu da lažu i obmanjuju ovaj narod? Kada će jednom shvatiti da je besmisleno govoriti o bilo kakvim modelima autonomije, a kamoli o antiustavnom cepanju državne teritorije u vidu razgraničenja, dok se kao nacija i država suočavamo sa urušavanjem i otimanjem državnog suvereniteta?!

Razgovori o obimu i sadržaju pokrajinske autonomije su dobro došli i skladni su slovu i duhu Ustava i Rezolucije 1244 ali tek nakon uspešno sprovedenog prvog, suštinskog i prioritetnog koraka – nakon dekonstrukcije kosovske paradržavnosti, uklanjanja separatističkih elemenata iz pokrajinskih institucija i obnove temelja srpskog ustavnog poretka u južnoj pokrajini.

Politička i intelektualna elita NR Kine jedinstvena je u oceni da je upravo suzbijanjem separatističkih tendencija i povratkom Hongkonga pod kontrolu Pekinga ova najmnogoljudnija zemlja na svetu načinila prvi i najvažniji korak ka obnovi svoje regionalne i globalne moći.

Zato razmišljajmo i delujmo kao naši kineski prijatelji – strateški.

To je odgovorna i državotvorna politika.

To je jedino rešenje.

Sve drugo su zablude.

Danijel Igrec
Izvor: Vidovdan

2 KOMENTARA

  1. Bilo bi dobro da objavite tekst profesora Samardzica koji se nalazi na njegovom blogu srbijasvet.wordpress.com. Neke stvari bice vam puno jasnije. Tekst je preneo Srbin info kao i Stanje stvari. Naravno Kurir ga nije preneo kao ni Alo, Informer i njima slicne novine.

  2. Cjelokupna Srpska politika poslije Miloševica opterećena je dugom prema onima koji su srušili Miloševića i postavili iste na vlast!!! Dug se sastoji upravo u predavanju KiM , odricanju djela teritorije!! Nitko nije toliko glup da ne zna šta mu je činiti sa R1244 i Kumanovskim sporazumom. Djindjić je pokušao da ne poštuje dogovor pa je završio ne samo političku karieru…. a svi poslije njega su itekako shvatili “ poruku pisca “ !!!
    Dakle prvo se moramo riješiti VELEIZDAJNIKA, a ostalo će doći po logici …

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime