Ni u Kancelariji za Kosovo ne znaju koliko ukupno novca odlazi na Kosovo

0
942

Po formiranju vlade 2012. godine  koju su činili SNS i SPS, a nakon emitovanja serijala Insajder „Patriotska pljačka“, i tadašnji premijer Ivica Dačić, i tada prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, obećavali su kako će uvesti strogu kontrolu trošenja sredstava.

images_cms-image-000000180
Jarinje 2011. godine (Foto:Srđan Ilić)

Desilo se samo to da je formiran Anketni odbor koji je potvrdio navode iz serijala Insajder, ali se taj izveštaj nikada nije našao na dnevnom redu Skupštine. U međuvremenu, ukinuto je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, a osnovana Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ideja je, kako su navodili, bila da se na taj način centralizuju troškovi na jednom  mestu čime bi se uspostavila kontrola trošenja novca iz budžeta za pomoć Srbima na Kosovu.

U poslednje dve godine Budžet Republike Srbije predviđa da „naloge za izvršavanje izdataka na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, koji se finansiraju iz Budžeta Republike Srbije, zajednički izdaju ministar u čijem su razdelu obezbeđena sredstva za te izdatke i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju“.

U poslednja dva meseca poslali smo brojne pojedinačne  zahteve ministarstvima Vlade Srbije kako bismo dobili precizne podatke o trošenju novca za Kosovo iz budžeta Srbije.

Gde je nestao novac?

Kancelariji za Kosovo poslali smo dopis sa pitanjem da li imaju podatke o ukupnom iznosu sredstava koji je trošen od kada je formirana ova instiutucija.

U odgovoru koji smo dobili navodi se da su oni od 2012. do 2015. „transferisali“ 15 milijardi dinara za namene iz njihove nadležnosti, ali da se za ostale troškove obratimo Vladi i resornim ministarstvima.

Na adrese svih 15 ministarstava poslali smo zahtev, po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, da nam odgovore pojedinačno koliko su novca za Kosovo izdvojili za poslednje četiri godine.

Da Vas podsetimo:  Biserne veštine Ane Brnabić, čestitke Vučiću i večna zahvalnost kancelaru Nemačke

Nisu nam odgovorili Ministarstvo odbrane i Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstvo prosvete.

Ukupno za poslednje četiri godine, samo iz 12 ministarstva i Kancelarije za Kosovo, kroz razne projekte i za zarade isplaćeno je oko 145 miliona evra. Ono što se vidi iz raspoložive dokumentacije jeste činjenica da u ministarstvima ne vode tačnu evidenciju o troškovima.

Prema ukupnoj zvaničnoj dokumentaciju koju je poslednjih godina prikupila redakcija Insajder ispostavilo se da se u roku od dve godine iz zvanične evidencije dva ministrstva  izgubilo više miliona evra. Detalje o tome možete pratiti i sredu na Insajder.net.

Kako dobiti izjavu od Maje Gojković?

Poslanici poslednjeg saziva Skupštine Srbije, koja je pre nekoliko dana raspuštena zbog raspisivanja izbora, imali su skoro pune dve godine pred sobom Izveštaj Anketnog odbora o zloupotrebama novca koji iz budžeta Srbije odlazi na Kosovo, a ne stiže do onih kojima je pomoć neophodna. Nisu ga usvojili.

Izveštaj Ankentnog odbora dve godine nije došao na dnevni red Narodne Skupštine Srbije, a to su mogli da zatraže predsednici svih poslaničkih grupa, pa i poslanici pojedinačno.

Još krajem januara počeli smo da tražimo odgovor na pitanje zašto se Izveštaj skupštinskog Anketnog odbora nije našao na dnevnom redu te iste skupštine. Za to vreme poslanici su usvojili 615 akata. Izveštaj Anketnog odbora po svemu sudeći, za poslanike, nije bio važan.

 

U Izveštaju su potvrđeni navodi izneti u Insajderu 2012. godine – da godinama pod izgovorom pomoći Srbima na Kosovu, iz budžeta odlazi u proseku čak 650.000 evra dnevno bez adekvatne kontrole. Anketni odbor koji je 2014. godine usvojio takav izveštaj činili su između ostalih i poslanici SNS-a, DS-a, SPS-a i DSS-a, LDP-a.

Da Vas podsetimo:  Poziv na linč urednice „Podrinskih"

Izveštaj o zloupotrebama nikada međutim nije ni stavljen na dnevni red Skupštine Srbije. U poslednje dve godine poslanici su usvojili 615 akata, ali izveštaj o nekontrolisanom trošenju novca iz budžeta, potpuno su ignorisali.

get_img
Maja Gojković (Beta/Branislav Božić)

Od poslanika opozicije smo samo dobili obećanje da će to uraditi u narednom periodu, dok su nas poslanici vladajuće koalicije uputili direktno na samu predsednicu, koja, kako kažu, jedina ima odgovor na to pitanje. Isti odgovor dobili smo i od bivših članova ovog odbora, kako kažu oni su njihov posao završili.

Novinari Insajder.net od tada pokušavaju da dođu do predsednice Skupštine Srbije i funkcionerke SNS-a Maje Gojković, ali bezuspešno. U međuvremenu Skupština je raspuštena do raspisivanja novih izbora.

Na zahtev koji smo, pre mesec i po dana, pa ponovo pre dve nedelje, poslali kabinetu predsednika Skupštine nikada nam nije odgovoreno. Jedini način komunikacije sa Majom Gojković jeste preko portparolke koja je u međuvremenu prestala da nam odgovara na pozive.

Danas smo portparolku Maje Gojkovic pozvali tačno 12 puta, nije se javila, a potom je i ugasila telefon. U snimku koji sledi pogledajte kako je izgledala „potraga“ za Majom Gojković u Skupštini tokom jednog od poslednjih zasedanja u ovom sazivu parlamenta. Do danas niko nema odgovor na pitanje – zašto Izveštaj anketnog odbora Skupštine o nenamenskom trošenju novca namenjenog ugroženima na Kosovu i Metohijii nikada nije stigao na dnevni red.

Sredstva nisu stigla do ugroženih

„Drskost bahatost i neodgovornost koja se graniči i s bezobrazlukom u trošenju budžetskih sredstava Republike Srbije“ – na ovaj način je poslanik SNS i predsednik Anketnog odbora o trošenju budžeta Srbije na Kosovu Momir Stojanović ocenio neke od zloupotreba sredstava kada je u aprilu 2014. usvojen Izveštaj.

Da Vas podsetimo:  Isplivali snimci NASILJA nad radnicima u Linglongu, usledio ŠTRAJK

Anketni odbor formiran je 2012, nakon što je Insajder u serijalu Patriotska pljačka objavio sve detalje o trošenju novca koji se godinama nekontrolisano iz budžeta odvaja za Kosovo. U šest epizoda serijala Insajder „Patriotska pljačka“ i tri epizode nastavka, prikazano je kako se veći deo sredstva troši na javna preduzeća koja su nekada radila na Kosovu, a koja od 1999. godine ne rade, ali zvanično za Srbiju i dalje postoje.

Novac je godinama odlazio i na duple plate onima koji su navodno ostali da rade u državnim preduzećima na Kosovu, a u stvari su izmešteni širom Srbije. Srbija je iz budžeta plaćala i puteve koji nikada nisu izgrađeni, kao i zgrade čiji su temelji i danas u korovu.

Otkup albanskih stanova za potrebe povratka izbeglih Srba, pretvorio se u enormo trošenje državnih sredstava uz provizije privatnim posrednicima.

Ugroženi stanovnici na Kosovu istovremeno žive u bedi. Istražujući puteve novca, Insajder je 2012. obišao Srbe u enklavama i izbegličkim kampovima.

Na insajder.net pratite danas priču o tome zašto je “patriotska” pljačka i dalje u toku.

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime