Ni zla ni mržnje, samo podsećanje i vapaj…

1
1419
Foto: skrinšot Youtube/ prva TV

Jedno ozbilјno pitanje za kolege iz nemačke štampe – da li vi, uvaženi, mislite da je Srbija i 1941. godine išla glavom kroz zid kad su Srbi ustali protiv Hitlera? Ili su časni srpski rodolјubi i patriote trebali da se pripoje nemačkim pancer i pešadijskim divizijama i da zajedno, sa Hrvatima i vama Nemcima udare na Stalјingrad i Lenjingrad i izginu pod Moskvom? Da li je, uvaženi kolege iz nemačke štampe, Srbija i 1914. išla glavom kroz zid, ili je trebalo da prihvati i zadnju tačku austrijskog ultimatuma, ponizi sebe i svoju istoriju, svoj narod, i onda, na kraju, opet bude pregažena od nemačkih i austrijskih trupa? Ne samo da nas vešate po Mačvi, nego da nas prvo ponizite, pa da nas onda vešate?

Klizav je teren na kome ste se, uvaženi kolege iz nemačke štampe, našli postavivši ovih dana Srbima i Srbiji kratko pitanje, da li to mi, Srbi, ponovo idemo glavom kroz zid? Naročito je to pitanje klizavo kada ga postavite vi – Nemci!

Možda vi, mladi kolege iz nemačke štampe slabije znate istoriju odnosa Srbije i Nemačke, malo se ona vas i tiče, ali, znate, mi Srbi tu istoriju mnogo bolјe znamo i ona je mnogo dublјe u genima svakog Srbina nego što je to reč o vama Nemcima. Zašto? Pa zato što nas je ta istorija koštala, mnogo krvi i mnogo glava, kolege iz nemačke štampe. I, zbog toga mislim da ste vi, poslednji na spisku koji imate pravo da Srbima držite lekcije iz istorije i pitate nas da li to mi, Srbi, ponovo idemo glavom kroz zid. A, i da nas savetujete, nemojte, nekako nemamo poverenja u vas.

Da Vas podsetimo:  Srbi u kavezu „demokratije”

Što se tiče glave kroz zid, možda i idemo. Ali, šta nam je drugo preostalo. Da se zarad laži zvane Evropska unija i vaših, nemačkih neodređenih obećanja  koja možemo „mačku o rep“, odreknemo dela svoje terotorije, svoje časti i istorije, dobrog dela zemlјe koji nam pripada i po zemalјskim i po božijim zakonima, da se odreknemo prava da se za tu zemlјu borimo i onda kada se čini da je sve izgublјeno?

Pa, i 1914. i 1941. izgledalo je da je sve izgublјeno, pa smo mi krenuli glavom kroz zid! A, šta nam je drugo preostalo, kada smo uz taj isti zid priterani vašim vojskama i vašim tenkovima, i kad nismo imali kud drugo nego, baš glavom kroz zid. Zar nije sad situacija ista, ili barem slična?

Nismo mi Srbi, uvaženi kolege, dolazili kod vas u Nemačku i strelјali vaše đake po Minhenu i Hanoveru, nego ste vi strelјali naše po Kragujevcu, i danas, 70 godina kasnije, ponovo mi idemo glavom kroz zid, mi smo za rat i stradanje, a vi ste u pravu. Vi nama držite lekcije o istoriji i moralu? I, ponovo, mi Srbi smo ti koji destabilizuju jugoističnu Evropu. Mi, a ne vi? Vi zgazite međunarodno pravo i pravdu, otmete nam komad države, vi nas bombardujete protivno tom istom međunarodnom pravu, vi nas vešate i strelјate po Mačvi i Šumadiji, a mi idemo glavom kroz zid? Pa imate li i ikru duše, ili sam ja lud što vas to uopšte i pitam?

Pa, nemojte! Nemojte ako boga znate, a ne bih rekao da ga znate. Jer, kod nas se ovde veli, nije bog u sili, nego u lјubavi i milosti.

Kud ćemo drugo, nego – glavom kroz zid! Zar ste nam dali drugu šansu, drugu mogućnost, drugi izbor, zar ste ukazali imalo poštovanja prema nama?

Da Vas podsetimo:  Piksi: Mundijal sada počinje za Srbiju

Jesmo li i onomad, kad su specijalci gazili Srbe po Mitrovici išli glavom kroz zid, jesmo li mi krivi i kad nas gaze, i kad nas prebijaju i kad nas ubijaju? Kako jednom ne shvatite da ovaj mučeni narod ne želi ni rata ni sukoba, da mi ne želimo da nas ubijate, da nam je dosta strelјanja i vešanja, da samo želimo malo pravde one lјudske. Da shvatite, da te zidove kroz koje idemo glavom, vi oko nas zidate i podižete, zaziđujete nas, četvrti put za stotinu i koju godinu.

I, je li vam jednom već dosta!

Pa, vaši su đedovi i prađedovi, uvaženi kolege iz nemačke štampe, strelјali po Srbiji 1914. i 1915. i od 1941. do 1945. i 1999. godine nas ubijali bombama, nisu moji prađedovi strelјali vaše tek rođene pretke.

I nemojte nam više tovariti na grbaču da smo mi za ratove i stradanja. Dosta je nama ratova, mi bismo da naša deca rastu kao vaša, mi bismo da sklopimo barem pola, barem četvrtinu jednog veka bez vaših bombi. Mi bismo barem 30 godina da vi ni jednog Srbina ne obesite o neku jabuku u Mačvi ili u Šumadiji. Lako je vama da zaboravite našu zajedničku istoriju, nismo mi vas strelјali nego ste vi nas, a to se ureže narodu u sećanje i pamćenje. Nisu vas u kolonama vodili do hercegovačkih jama a pa onda malјem u čelo pa zato ništa i ne pamtite.

Nas su vodili vezane žicom i zato mi dobro znamo šta je rat i stradanje i zato mi idemo glavom kroz zid samo kad moramo, samo kad nam je to jedini izlaz.

I, ne zamerite kolege iz nemačke štampe na ovim redovima. Nema ovde zla ni mržnje ni trunke, samo podsećanje, i samo vapaj iz dna duše. Znate, vi niste bili u ratu a ja jesam. Zato se rata i bojim kao noža. Ne zbog sebe, nego zbog dece i dece moje dece. Jer znam ko će ponovo biti strelјan i vešan po Srbiji. I zato, nemojte nas mučene optuživati da idemo glavom kroz zid i da mi želimo rat! Mi bismo malo mira.

Da Vas podsetimo:  Evropska komisija: Kosovo ispunilo uslove za viznu liberalizaciju

Zoran Šaponjić

iskra.co

 

1 KOMENTAR

  1. Ma dosta je Srbima vas komunista,nemojte vi komunisti da branite Srbiju od Nemaca,samo vi nemojte.Vi komunisti ste na poziv K. Marksa vašeg ideologa,koji je beskonačno mrzeo Slovene,a posebno Srbe,vi ste sa komunističkom internacionalom u toj istoj Nemačkoj na Drezdenskom komunističkom kongresu doneli odluku da podržite ideju o uništenju Srba i srbije kao hegemonom narodu koji tlači ostale bratske narode.Da tu srbiju treba razbiti u paramparčad,kao što ste je i razbili.Vi ste crtali avnojevske granice,a ne Nemci.Vi ste od južne srbije napravili republiku makedoniju.Vi ste na štetu Srba od tri austrougarske pokraine,hrvatske,slavonije i dalmacije napravili veliku hrvatsku,sa pride Đilasovim pripajanjem Vukovara hrvatskoj.Vi komunisti ste pobili više Srba nego svi ostali okupatori zajedno.vi komunisti ste okupirali Srbiju,koja je i danas pod vašom okupacijom.Vi komunisti ste poklonili arnautima KIM 1974 a ne nemci,koji su po logici stvari radili njin posao,ali smo se mi Srbi tome odupirali i sve bi bitke dobili da crveno zlo nije poslato u srbiju,sa ciljem da je razbije.I OVO,VI STE NAŠEG NEPRIJATELJA TOG AUSTROUGARSKOG NEPRIJATELJSKOG KAPLARA KOJI KAO AUSTROUGARSKI VOJNIK IZVRŠI SA SVOJIMA MASAKR NAD ŽENAMA I DECOM U MAČVI I PODRINJU,PROGLASILI ZA BOŽANSTVO I SAHRANILI GA U SRED BEOGRADA I PODIGLI MU SPOMENIK KAO FARAONU.Nisu to učinili Nemci,već vi komunisti naj veći neprijatelji Srba i Srbije.Niko od neprijatelja nije više uništio Srbe i Srbiju od vas komunista.Danas vi pokušavate da opet sakrijete istinu,e ovo je istina.Gde ste vi prolazili tu više Srba nema,gde su prolazili Nemci,tu su se srbi i borili,pa ih opet ima,a gde vi tu ih apsolutno nema.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime