NIČEGA SE NE STIDE: Pozivaju Srbe da se izjasne kao PRAVOSLAVNI HRVATI!

8
424


Verodostojnosti poziva trebalo bi valjda da doprinese i grb te nepostojeće verske zajednice koja je delovala u Zagrebu u vreme ustaške Nezavisne Države Hrvatske

Neregistrovano Hrvatsko udruženje pravoslavnih branitelja preko bilborda poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i pripadnici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve, a Karolina Vidović Krišto traži odlaganje popisa i lažno proziva Pupovca da je tražio da Srbe popisuju isključivo Srbi, piše glasilo Srba u Hrvatskoj Portal Novosti.

S približavanjem popisa stanovništva, koji počinje 13. septembra za one koji se popisuju samostalno preko sistema e-građani i 27. septembra za one koji se neće popisati preko interneta, rastu i pritisci političke desnice prema građanima srpske nacionalnosti.
Tako su se ovih dana pojavili plakati s natpisom „Popis stanovništva 2021“ i označenim rečima „Hrvat“, „Pravoslavac“ i „Hrvatska pravoslavna crkva“ kojima nešto što se zove „Hrvatska udruga pravoslavnih branitelja“ poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati i vernici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve.

Verodostojnosti poziva trebalo bi valjda doprineti i grb te nepostojeće verske zajednice koja je delovala u Zagrebu u vreme ustaške Nezavisne Države Hrvatske, a koju poslednjih godina neuspešno pokušava da obnovi manja grupa predvođena samozvanim arhiepiskopom Aleksandrom Radoev Ivanovom iz Bugarske i desetak ljudi među kojima je najmanje pravoslavnih vernika.

Jedan od plakata postavljen je u Rijeci, u Baraćevoj ulici na Mlaci, a ima ih i po drugim delovima Hrvatske. Izvesni Goran Macura, koji na Fejsbuku pozdravlja ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ i predstavlja se kao jedan od inicijatora osnivanja Hrvatske udruge pravoslavnih branitelja, napisao je da je po Hrvatskoj postavljeno 80 takvih plakata.

Macura je pre nekoliko meseci gostovao u emisiji kod osuđenog dilera kokainom Velimira Bujanca gde je, između ostalog, rekao: „Medved je tvrdio da su i članovi SDSS-a branili Hrvatsku, a ja sam mu na to odgovorio da su mu oni pucali u brata, a ja nisam. Srpska pravoslavna crkva je instrument velikosrpske politike. Hrvatska neće biti u potpunosti samostalna država, dok se ne obnovi Hrvatska pravoslavna crkva!“ Inače, „Hrvatska udruga pravoslavnih branitelja“ nije registrovana u registru neprofitnih organizacija.

Da Vas podsetimo:  Srećan Uskrs

Osim ovakvih uličnih pokušaja, na popis stanovništva želi utiecati i nezavisna poslanica Karolina Vidović Krišto, koja je u Sabor ušla preko liste Domovinskog pokreta. Ona je u saborsku proceduru uputila zahtev za interpelaciju o radu Vlade oko popisa stanovništva, koju je potpisalo 17 zastupnika, kojom traži da se popis odloži za najmanje godinu dana zbog navodne upitne verodostojnosti pripreme tog postupka.

Pritom je lažno optužila predsednika SDSS-a Milorada Pupovca da je 28. februara 2020. godine „izneo neverovatan, protivustavni i protivdemokratski zahtev da popisivači srpske manjine budu isključivo Srbi. To ne samo da je uvreda državi i njenim telima, nego i pripadnicima te manjine – kao da oni nisu dostojni dati izjavu popisivaču koji je Mađar, Hrvat ili Nemac“. Otkud je Vidović Krišto izvukla ovu izjavu, jasno je valjda samo njoj.

IZVOR:nacionalist.rs

 

 

 

8 KOMENTARA

 1. Српски народ је у опасности откако постоји,али за велико чудо никако никад није успио да консолидује правилно своје редове и да схвати и одреди шта је оно основно што треба да учини, даби се спасио од пропасти која се спомињеи у химни.Није се довољно Богу молити, већ се треба научити Бога вољети.Вољети Бога то у исто вријеме подразумијева сва она доброчинства у које спада и љубав према породици и рема своме народу и према својој држави.Ми се морамо већ једном, ако то нијесмо успјели до сада, дабисмо спасили овај мали остатак и народа и државе окренути себи и видјети прави разлог наше пропасти и свиг несрећа које су нас сналазиле и снашле.
  Куканција и бјежанија су нам по одавно постале традиција.Ми не умијемо изабрати оне народе за пријатеље који су нам то увијек били и уз њих чувати и себе.Ми се бојимо изгледа њих, а не оних који нам никад , за никад нијесу били пријатељи, нити ће нам никад за никад ни бити.Ми се удварамо сваком јаду и гаду и понижавамо до пода и себе и све своје пријатеље.Кроз историју добро знамо ко су Хрвати и ко је створио Хрвате и ко ће их и даље стварати на исти начин као и до сада и и шта? Ништа нијесмо научили.Консолидуј себе и свој народ и припреми га да се не допушта вјековним преварама и то увијек по истом рецепту и на исти начин.У својим редовима морамо се научити да изаберемо вође а не гадове и кукавице и неспособњаковиће , који тачно знају у сваком моменту и било гдје шта треба чинити и учинити.Они који се данас зову Хрвати са простора који се данас зове Хрватска уз помоћ Ватикана и Нијемаца нас су фактички очистили са тих простора у три рата.Напунили су са нама све јаме и рупчаге по брдима и долинама и офарбали нашом крвљу све ријеке и потоке.Попис праве да виде колико нас је тамо остало и чак прије пописа припремају да учине све оно да та бројка буде минимална. Они раде свој посао и служе онима који су им то дали да ураде. А ми? Ми кукамо? Е па шта онда друго можемо да очекујемо са таквим понашањем него оно што се каже куку ће нам таквима и бити.Против нас se ради на Европском и свјетском нивоу организовано, а ми се понашамо као да су нам ти што то раде пријатељи.То је суштина наше пропасти и наше несреће Ми не знамо куда да гледамо даби смо видјели свој спас.Гријех је зло радити.Али онима који нас постојано свјесно и плански уништавају треба показати да батина има два краја.Ми неможемо и несмијемо више себи дозволити такво понашање ако желимо преживјети. Покојни патријах Павле је ракао да ће нам бити боље кдад ми будемо бољи. Тим је све речено.

 2. А зашто би се „стидели“? Није ли логичније да би требало да се стиде они, који се стварно понашају као православни Хрвати, тако говоре, тако размишљају, поштују ту државу (за разлику од матичне, Србије, којој много тога замерају), дакле они који то заиста ЈЕСУ? ЧИТЈТЕ ПРОЗУ мЛАДЕНА мАРКОВА. Реч је о људима који су после рата, у тзв. осмој офанзиви долазили у Војводину, пошти на Дедиње нисуммогли сви да стану, у кожним капутима, с познатом реченицом: „Нијесам дошааа овдје да радим, него да ти будем бригадијер, јер ја сам пострада у рату док ти два дана квасца нијеси имааа и то ти је био сав рат.“ Е па, дееведесетих су, уместо у кожним капутима дошли на тракторима. Околности беху донекле сличне, али ипак потпуно друкчије. И опет су били незадовољни – пријемом. Реч је о себичној, генетски незадовољној скупини, материјалистички оријентисаној, само на речима патриотској (заштитници Српства!). Касмо среће да су нас од себе самих заштитили, било би боље и нама, и њима!. Познато је како они цене и поштују двојно држављанство, како хрле у мрску им Њемачку, како воле да буду затворски чувари, судски позивари, а најслађе им је када бар привремено добију мандат да пендрече Београђане – то раде са страшћу и „гуштом“ како би они рекли. Још се Србија није суочила са овим проблемом, као што се уосталом није суочила ни са многим другим.

 3. Radi se o klasičnom maltretiranju,pritisku i bezobrazluku !
  U normalnim, gradjanskim drzavama nema poistovećivanja i povezivanja pojmova nacionalnost i vjeroispovjest .Vjera bi trebala spadati u privatnost, dakle , ukoliko i postoji tako pitanje, ne bi trebala biti obaveza odgovoriti. To bi trebala vaziti za sve, pa i za Hrvate. Dakle, svaki gradjanin Hrvatske moze se pod vjeroispovjest izjasniti kao, katolik, zidov, protestant, pravoslavac, budista, ateista,agnostik,ili drugo, moze biti pripadnik neke sekte , a morao bi imati i mogućnodt da se NE izjasni. Nacionalna pripadnost je nešto sasvim drugo i nije ju pristojno ( barem zvanično i sluzbeno ) vezivati uz vjeru , iako nam je svima kristalno jasno da su većina Hrvata katolici , a većina Srba pravoslavci. Bezgranična je drskost, bilo koga “gurati”
  u bilo koji vjersku zajednicu, postojeću ili nepostojeću . Sasvim je jasno da se u ovom slučaju , glavni akteri ( Drzava Hrvatska i Katolička Crkva) sakrivaju iza nekih udruzenja i beznačajnih ličnosti!

  • U normalnim, gradjanskim drzavama nema poistovećivanja i povezivanja pojmova nacionalnost i vjeroispovjest“
   У нормалним државама – нема тог поистовећивања? Код нас, међутим, постоји Српска (а не ескимска) православна црква. Тако је од светог Саве, надаље. Како то? Откуд? Дајте, мало нас просветлите, неуке. Свети Сава је заснивањем СПЦ извео један од првих раскола унутар православља, заснивајући светосавље као државотворну идеологију, која има извесне додирне тачке са хришћанством, мада не много. Биготност СПЦ видљива је на сваком кораку. Знам евангелисту кога нису хтели да крсте, нису хтели ни да чују, али зато, читам у новинама, крштавају неке Кинезе по Београду. Иначе се слажем да је религија нешто најприватније и најинтимније у човеку.

   • Postoje gradjanske i religiske Drzave
    Saydijska Arabija je primjer religijske drzave, što znači da nitko ne moze imati drzavljanstvo ukoliko ne pripada Islamskoj vjerskoj zajednici. U gradjanskoj drzavi čak ni etnička pripadnost nije uvjet na koji se pridaje vaznost. Primjer je America, gdje su drzavljani raznoradnih nacija i etnosa. Korak dalje, religija jeste čista privatnost u šta se Drzava pravno formalno ne mješa, ali gradjani istog etnosa i iste religije, bez ikakvog problema stvaraju na osnovi toga kulturološki specifične zajednice , sa svim religijskim i etničkim obiljrzjima, koji ničim ne ugrozavaju isto takve manjinske zajednice u istoj Drzavi !

    • Zoran53 gradjani istog etnosa i iste religije, stvaraju na osnovi toga zajednice , koji ničim ne ugrozavaju isto takve manjinske zajednice u istoj Drzavi !
     Ничин не угрожавају, дакако, само понекад сломе вилицу адвентистичком проповеднику, тако да је младић морао два месеца да пије на сламчицу, мада припада истом „етносу“ и истој религији (хришћанској) али другој цркви. Толеранција цвета.

     • Ne znam da li ste čuli za”normativnu teoriju “ ili kako bi nešto trebala biti, kakva su “ norme” tj. pravila ponaśanja. Ja sam izneo neka opšta pravila te normativne teorije koja sasvim pristojno funkcionira u mnogim, uglavnom razvijenim zemljama. Od tuda se počinje, da barem znamo kako bi trebalo biti. Žalosno je da to nije tako ni u zemljama članicama EU, i tu se vidi i pravo lice same EU, koja dopušta i bodri neadekvatno ponašanje svoje članice. Iz toga netko treba izvući mnoge zaključke. EU itekako IMA alternativu !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime