NIJE GOTOVO: Slučaj Vučićeve fantomske firme pred Ustavnim sudom

0
935

Advokat Branislav Čubrilo podneo žalbu Ustavnom sudu na presudu Privrednog apelacionog suda kojom je potvrđena odluka o utvrđivanju apsolutne ništavosti osnivačkog akta preduzeća Asomakum registrovanog na ime Andreja Vučića, prenosi BIRN.

Andrej-Vucic-204x300
Andrej Vučić

Čubrilo je ustavnu žalbu podneo zbog povrede prava iz člana 21, 32. i 36. Ustava, koji određuju zabranu diskriminacije, pravo na pravično suđenje i pravo na jednaku zaštitu prava i na pravno sredstvo.

Ovu informaciju potvrdio je Ustavni sud iz kojeg je navedeno da je žalba podneta 30. marta, a da je njen podnosilac pravno lice koje je imalo svojstvo jedne od stranaka u sudskom postupku.

Advokata Branislava Čubrila je Privredni sud u Beogradu odredio za zastupnika firme Asomakum u postupku koji je pred tim sudom pokrenuo Andrej Vučić radi poništenja osnivačkog akta tog preduzeća, jer je prema navodima iz njegove tužbe, registrovano na osnovu falsifikovane lične karte.

U ustavnoj žalbi na pravosnažnu presudu, advokat Čubrilo je, kako prenosi BIRN, izneo brojne primedbe na postupak i odluku Privrednog suda u Beogradu, koji je u oktobru 2015. godine presudio u korist Vučića.

U žalbi Čubrilo, između ostalog, navodi da je veštačenje kojim je veštak Radoslav Svičević utvrdio da osnivački akt Asomakuma nije potpisao Andrej Vučić, bilo netransparentno, kao i da su umesto originala, veštačene kopije dokumenata.

U slučaju da Ustavni sud odbije ili odbaci ustavnu žalbu, advokatu Čubrilu će još ostati mogućnost da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer bi u tom slučaju bila iscrpljena sva pravna sredstva pred domaćim pravosuđem.

teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime