Nije život jedna stranka

0
1149
Foto: YouTube Screenshot

Od 2008. godine do danas, broj narodnih poslanika koji su preleteli iz jedne stranke u drugu, za vreme trajanja poslaničkog mandata, popeo se na 52. Najviše preletanja bilo je tokom 8. Saziva parlamenta, odnosno od juna 2008. do maja 2012. godine, a u 10. sazivu nije zabeležen nijedan slučaj menjanja stranke među samim poslanicima. U aktuelnom 11. sazivu, trend preletanja ponovo je u porastu, a najveće potrese izazvalo je osipanje pokreta „Dosta je bilo“, koji je od ukupno 16 mandata osvojenih na izborima ostao sa svega tri predstavnika u Skupštini. Prvi talas “grupne” migracije dogodio se 2008, kada su poslanici Srpske radikalne stranke masovno napustili poslanički klub i prešli u SNS. Ovo su, ukratko, nalazi Analize o stranačkoj pripadnosti narodnih poslanika koju je sproveo Otvoreni parlament.

Preletanje je opšte poznata pojava u Srbiji. Rezultati istraživanja javnog mnjenja, koje je Otvoreni parlament sproveo u septembru ove godine, pokazalo je da preko 80 odsto građana smatra da je pojava preletanja rasprostranjena među poslanicima u Skupštini Srbije, a među njima više od polovine smatra da je rasprostranjena u velikoj meri.

Kao razloge zbog kojih poslanici najčešće preleću iz jedne u drugu političku stranku, čak 86 odsto građana izdvaja lični interes, dok svega 8 odsto smatra da poslanici menjaju stranačku pripadnost zbog uverenja.

Tara Tepavac iz inicijative Otvoreni parlament objašnjava da ovi podaci predstavljaju “alarm upozorenja” na izrazito visok stepen nepoverenja i otuđenosti između građana i narodnih poslanika, koji posebno zabrinjava u kontekstu izrazito niskog poverenja građana prema Skupštini i poslanicima.

Naime, “preko 70 odsto građana smatra da preletači u Skupštini utiču na poverenje građana u političke stranke i opredeljenje da li će glasati na izborima, dok sa druge strane, manje od 10 odsto građana smatra da preletači uopšte ne utiču na rad Skupštine, na poverenje u političke stranke i opredeljenje građana da glasaju na izborima”, kaže Tepavac.

Da Vas podsetimo:  Od štrajka glađu do Vučićevog kanabeta - prilog za političku biografiju Andrije Mandića

Aktuelni saziv parlamenta

Osim rasipanja pokreta “Dosta je bilo”, aktuelni saziv Parlamenta obeležilo je i formiranje novih političkih stranaka i poslaničkih grupa u samoj Skupštini. Tako je od juna 2016. formirano nekoliko političkih stranaka, uključujući Stranku moderne SrbijeStranku slobode i pravde i Narodnu stranku, čiji su članovi formirali i nove poslaničke grupe u Parlamentu.

Od 18 slučajeva preletanja tokom ovog saziva, polovinu čine poslanici koji su mandat stekli na izbornoj listi pokreta “Dosta je bilo”.

Među njima, jedna poslanica je preletela u vladajuću Srpsku naprednu stranku, a ostali su prešli u stranke koje nisu deo vladajuće većine.

Šest bivših članova ovog pokreta osnovalo je Stranku moderne Srbije, jedna poslanica priključila se Stranci slobode i pravde u okviru poslaničke grupe Klub samostalnih poslanika, dok se jedna poslanica pridružila Zelenoj stranci.

Tepavac objašnjava da je pokret “Dosta je bilo” posle ovog preletanja ostao bez svoje poslaničke grupe, pošto više nije imao pet poslanika koliko je potrebno za njeno formiranje, i time postao izuzet iz važnog dela rada parlamenta.

Grupne migracije viđene i ranije

Od 2008. godine zabeležen je još jedan slučaj grupnog migriranja koji je u velikoj meri “pomerio” strukturu Skupštine.

Naime, takvu situaciju imali smo u osmom sazivu, kada su ukupno 24 poslanika izašla iz Srpske radikalne stranku u periodu od 2008. do kraja 2009. godine, među kojima su 23 poslanika prešla u redove Srpske napredne stranke, dok se jedan preostali pridružio Demokratskoj levici Roma.

Ovo je ujedno i slučaj najbrojnijeg grupnog preletanja koje je zabeležila inicijativa Otvoreni parlament, u periodu od 2008. do danas.

Tepavac napominje da je kao posledica ovog grupnog preletanja, pozicija SNS u parlamentu “prirodno ojačala”, a pozicija SRS “oslabila”, međutim, kako kaže, njihova poslanička grupa je ipak uspela da opstane čime je nastavljeno nesmetano delovanje ove političke stranke u parlamentu.

Da Vas podsetimo:  Ista meta, isto odstojanje - Beograd na vodi, Zrenjanin bez vode

“Za strukturu i rad Skupštine, ali i prekrajanje izborne volje građana, važno pitanje je da li poslanici „preletanjem“ menjaju i pripadnost vladajućoj većini, odnosno da li prelaze iz jedne u drugu stranku unutar vladajuće većine, odnosno opozicije, ili pak menjaju stranu između stranaka opozicije i vladajuće većine”, zaključila je Tepavac.

Istraživanje je sprovedeno uz podršku Fondacije Friedrich Naumann za slobodu. Za sadržaj ovog teksta odgovorni su njegovi autori i ona ne mora nužno odražavati stavove Fondacije.

Tim Istinomera
Izvor: istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime