Nijedan kafić ili restoran u Starom gradu nema dozvolu za baštu

1
1501

„Marko Bastać finansira ove svoje huligane na još jedan način. Opština Stari grad ne izdaje rešenja za bašte na teritoriji svoje opštine. To znači da nijedan ugostitelj nema legalno rešenje za baštu, a onda da im ne bi slao komunalnu inspekciju reketiraju ih i traže im da uplaćuju novac na račun nevladinih organizacija od kojih takođe vade pare i finansiraju sve ove aktivnosti.“  Goran Vesić ( Jutjub kanal SNS-a, 24. 4. 2019. godine )

KOMENTAR ISTINOMERA

Nakon blokade radova na rekonstrukciji Trga Republike koju je sa svojim pristalicama sproveo predsednik opštine Stari grad, i to zbog, kako je objasnio “radova koji trajno menjaju izgled Beograda i ugoržavaju kvalitet života Beograđana”, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić komentarisao je rad Marka Bastaća. Među ostalim kritikama na račun vođenja centralne gradske opštine, Vesić je Bastaća optužio za korupciju prilikom izdavanja dozvola za bašte kafića na teritoriji opštine.

„Marko Bastać finansira ove svoje huligane na još jedan način”, rekao je Vesić.  “Opština Stari grad ne izdaje rešenja za bašte na teritoriji svoje opštine. To znači da nijedan ugostitelj nema legalno rešenje za baštu, a onda da im ne bi slao komunalnu inspekciju reketiraju ih i traže im da uplaćuju novac na račun nevladinih organizacija od kojih takođe vade pare i finansiraju sve ove aktivnosti“, optužio je zamenik gradonačelnika sadašnjeg predsednika opštine Stari grad.

Kako bismo proverili istinitost ove tvrdnje uputili smo opštini Stari grad zahtev za pristupom informacija od javnog značaja tražeći od njih podatke o tome koliko dozvola za bašte je ove godine njihova opština izdala kafićima i restoranima. U odgovoru stoji da je Odeljenje za komunalne poslove i komunalnu inspekciju zaključno sa 16. majem izdalo ukupno 75 rešenja za postavljanje bašti na teritoriji njihove opštine. Bastać kaže za Istinomer da se prošle godine, zahvaljujući naplatama na osnovu izdatih rešenja za postavljanje bašti u opštini Stari grad, u gradski budžet slilo ukupno 55 miliona dinara.

Da Vas podsetimo:  Hit turistička ponuda: Obilazak Lidla u Vranju

“Skupština Gradske opštine Stari grad je 2017. godine, usvojila Plan postavljanja bašti u pešačkim zonama, i to: PKIC ‘Knez Mihailova ulica’, ‘Dositejev licej’, ‘Kosančićev venac’ i ‘Skadarlija’”, rekao je Bastać.  On dalje objašnjava da je nakon toga odlukom grada Beograda proširena zaštićena zona za koju je potrebno izraditi novi plan što opština Stari grad još uvek nije realizovala. “To je nemoguće sprovesti zato što grad Beograd odbija svaku saradnju sa Gradskom opštinom Stari grad. Nemoguće je posao privesti kraju. To je jedini pravi razlog nesklada u broju postavljenih bašti ugostiteljskih objekata i izdatih rešenja”, kaže za Istinomer Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad.

Pokušali smo da i od zamenika gradonačelnika Gorana Vesića dobijemo komentar na njegove tvrdnje, ali do dana objavljivanja ovog teksta iz njegove kancelarije nismo dobili odgovore na naša pitanja.

Među stvarima koje su nas interesovale bilo je i to da li je uprava grada Beograda pokrenula bilo kakvu proceduru protiv Marka Bastaća, s obzirom na to da je Vesić u istoj izjavi obećao da će se u narednih mesec dana preduzeti čitav niz mera kako bi se svi odgovorni za ovakvo nezakonito ponašanje sankcionisali. Nešto kasnije u istoj izjavi naveo je i na koje nevladine organizacije je mislio kada je govorio da  vlasnici kafića i restorana plaćaju reket predsedniku opštine Stari grad preko njihovih računa.

“Do jučerašnjeg dana opština Stari grad je iz budžeta za ovu godinu potrošila 127,5 miliona dinara, od čega je 54,7 miliona otišlo na račune sumnjivih nevladinih organizacija, među kojima su najzastupljenije firme ‘Rispekt legal’ i ‘Kodeks trejd'“, rekao je Vesić.

Naravno da tim Istinomera nema mogućnosti da proveri da li je tačno da Bastać “reketira” vlasnike kafića i restorana, jer su u pitanju optužbe kojima bi trebalo da se pozabave nadležni organi. Međutim ono što jeste moguće proveriti je priroda organizacija koje Vesić naziva „nevladinim“. Jednostavnom pretragom Agencije za privredne registre (APR) možemo videti da su i “Rispekt ligal” i “Kodeks trejd” registrovani kao društva sa ograničenom odgovornošću, odnosno kao privredni subjekti, a ne kao udruženja ili savezi građana, kako se inače registruju NVO u Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Besplatan ogrev u zamenu za glas SNS-u

Takođe, na njihovim internet stranicama navedene su i primarne delatnosti i usluge ovih kompanija. Tamo piše da se “Kodeks trejd” bavi čišćenjem i održavanjem zgrada, dok je “Rispekt ligal” zapravo „privatna agencija za ustupanje ljudskih resursa“, odnosno drugim rečima, agencija za HR. Samim tim, zaključujemo da se ne radi o nevladinom i civilnom sektoru, već o privatnim preduzećima.

Dakle, kao što smo videli, opština Stari grad je od početka ove godine izdala ukupno 75 dozvola kafićima i restoranima za podizanje bašti, što se ne poklapa sa Vesićevom izjavom da nijedan ugostitelj na teritoriji ove opštine nema legalno rešenje za svoju baštu. Pored toga, firme koje Vesić naziva nevladinim organizacijama zapravo su društva sa ograničenom odgovornošću, odnosno radi se o privatnim i privrednim preduzećima.

S obzirom na to da se ostatkom izjave jedino mogu pozabaviti istražni organi, te da se radi o vrstama aktivnosti koje su zakonom kažnjive, tim Istinomera nema mogućnosti, niti nadležnosti da ih proveri. Samim tim, za onaj deo izjave koji Istinomer može proveriti i za koji je utvrđeno da u velikoj meri odstupa od realnosti zamenik gradonačelnika Goran Vesić dobio je ocenu “kratke noge”.

Tim Istinomera
Izvor: istinomer.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime