Nijednu izjavu o Hrvatskoj nisam dao od avgusta 2018.

0
662
Aleksandar Vučić / Foto: printscreen ( nspm.rs )

„Oni su napisali, pravili anketu, i naravno Hrvati su zaključili da je Srbija kriva zbog toga što mi nemamo najbolje moguće odnose. A onda su, ko bi bio kriv, nego Aleksandar Vučić, iako ja godinu dana nijednu izjavu o Hrvatskoj nisam dao, do pre neki dan. Godinu dana. Od 4. avgusta prošle godine.“  Predsednik Srbije o odnosima s Hrvatskom. (RTS, 24. 9. 2019. godine)

Predsednik Srbije prokomentarisao je to što je predsednički kandidat u Hrvatskoj Miroslav Škoro poručio da Vučić govori o budućnosti zato što ima problema da se seti prošlosti, ali i to da je po anketi sprovedenoj u Hrvatskoj upravo on označen kao najveći krivac za zaoštravanje hrvatsko-srpskih odnosa. Prema Vučićevim rečima, on godinu dana, od 4. avgusta 2018. i obeležavanja proterivanja Srba za vreme akcije „Oluja“, nijednu izjavu o Hrvatskoj nije dao „do pre neki dan“.

Naime, tog 4. avgusta izjavio je da je „Hitler hteo svet bez Jevreja, a da je Hrvatska i njena politika htela Hrvatsku bez Srba“, što je izazvalo burne reakcije u Hrvatskoj.

„Što se ove izjave tiče i poređenju koje se odnose na Holokaust – što je previše previše je“, kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Odmah nakon toga Vučić je odgovorio:

Blic, 8. 8. 2019. godine
‘Moja želja za sve boljim odnosima sa Hrvatskom ostaje, ali ja neću da molim i kukam zbog hajki protiv mene, nego da dobro pogledaju šta su radili. Sve što sam govorio, radio sam pristojno, bez fašističkih pozdrava i slično, a ne mogu reći da je to bio slučaj u Glini i drugim mestima. Treba pogledati koliko je Srba bilo nekada u Hrvatskoj, a koliko ih je danas. Gde je tih nekoliko stotina hiljada ljudi? Isparili verovatno, možda to bude neko opravdanje u budućnosti. (…) Pogledajte njihove novine… Ima više mojih slika nego Kolindinih i Plenkovićevih. Sve su uspeli, treba pogledati izjave koje je dao Franjo Tuđman 1995. godine u julu i da se vidi da su ostvarili sve što su želeli protiv Srba, a pri svemu tome izigravaju žrtvu. I onda se pojavi maleni Vučić iz te male poražene Srbije, koji govori stvari koje oni ne žele da čuju’.

Krajem 2018. kazao je da je pozvao predsednicu Hrvatske i čestitao joj Badnje veče i Božić, ali i dodao da će sve ono što je obećano i dogovoreno za hrvatsku manjinu u Srbiji i Vojvodini biti ostvareno, i to „bez obzira na kampanju“ koja, kako je naglasio, protiv njega postoji u Hrvatskoj.

N1, 25. 12. 2018. godine
‘Radili smo sve ovo vreme bez obzira na kampanju protiv mene, zato što je Srbija snažnija, jača. Srbija ima veći izvoz ove godine u Hrvatsku, nego Hrvatska u Srbiju, iako su oni ekonomski snažniji od nas’, dodao je Vučić, ocenivši da će Srbiji biti potrebno desetak godina da ekonomski sustigne Hrvatsku.

Zatim, zasmetalo mu je izveštavanje hrvatskih medija o građanskim protestima u Srbiji.

Espreso, 1. 1. 2019. godine
‘Izveštavanja nekih televizija su isuviše ekstremna i oštrašćena na raznim stranama. Pogledajte samo hrvatsku televiziju, pa ja sam bukvalno umirao od smeha. Kad saberete sve glasove Đilasa, Jeremića, Obradovića, Stefanovića, Veselinovića, Živkovića i dodate tome HDZ i SDP u Hrvatskoj, ne mogu svi zajedno da me pobede.’

U februaru je, dalje, na pitanje jednog novinara iz Hrvatske o čemu je razgovarao s Andrejem Plenkovićem, čemu je slučajno bio svedok, kazao da se sa Plenkovićem kratko video, „u prolazu“. Rekao je da nije čovek koji mnogo očekuje u principu, ali da u Hrvatskoj najmanje vole da čuju racionalne reči:

Da Vas podsetimo:  Zločin koji ne zastareva

„Jer, valjda obožavate da vodite kampanju protiv Srbije i mene lično i radujete se čekajući dan kada će neko da me sruši s vlasti. Neće se to uskoro dogoditi, jer je narodna volja mnogo drugačija od one koju bi neki želeli od vas“.

Poručio je i da će Srbija da radi sve što je moguće da izgradi što bolje odnose sa Hrvatskom:

Tanjug, 15. 2. 2019. godine
‘Rekao sam to bezbroj puta, ali to ne volite da prenesete, to vam ne odgovoara, iz nekog meni nepoznatog razloga. Mi i Hrvati, ako se ne budemo bolje rauzmeli i ne budemo podržavali jedni druge, pitanje je da li ćemo opstati i jedni i drugi. Ako smo glupi toliko da to ne razumemo, onda nemam nikakav problem’. Vučić je pitao: ‘Ako mislite da je rešenje naših odnosa da se svaki dan nešto kaže protiv Srbije i srpskog naroda, to ne razumem. Kao što ponekad ne razumem ni neke naše reakcije’.

Na molbu da oceni da li je došlo do poboljšanja ili pogoršanja odnosa dve zemlje od njegove poslednje posete Hrvatskoj pre godinu dana, Vučić je istakao da ne može da kaže da je napad na srpske sportiste u Splitu poboljšanje, „naprotiv“.

„To što se dogodilo je užas. Kod nas vaši sportisti nisu napadani. To što rade navijači, to je jedna stvar, ali da se to dogodi vašim sportistima to je nemoguće u Srbiji“. (Tanjug, 15. 2. 2019. godine)

Takođe, izjavio je da će Hrvate „prve provozati“ u novim borbenim helikopterima Mi-35, koje će Rusija isporučiti Srbiji, ironično komentarišući ono što smatra neprijateljskim odnosom Hrvatske prema Srbiji i njemu lično. Naime, te helikoptere neki mediji u Hrvatskoj prozvali su Vučićevim „vražjim kočijama“.

Hina, 15. 2. 2019. godine
‘Da vidite kako su to divni helikopteri…Vas ću Hrvate prve provozati’, rekao je Vučić hrvatskim novinarima na konferenciji u Minhenu.

Da Vas podsetimo:  Divlje deponije na Kopaoniku niču na sve strane – „Srbijašume“- ćute!

Komentarišući navodnu nesklonost hrvatskih medija, rekao je kako ‘obožavaju da vode kampanju protiv Srbije i njega lično’.

‘Jedva čekate da me svrgnu s vlasti, ali to se neće dogoditi’, rekao je Vučić aludirajući na izveštavanje HRT-a o protestima u Beogradu koje su zvaničnici iz Srbije ocenili neprofesionalnim i pozivom na nasilje.

U aprilu Vučić je izjavio da će na samitu u Berlinu najviše reči biti o odnosima Beograda i Prištine i kazao da na to ukazuju neki „čudni momenti” i izbor učesnika sastanka. On je za TV „Pink“ izjavio da su na sastanak pozvani premijeri Hrvatske i Slovenije i upitao zašto nisu pozvani premijeri Rumunije, Mađarske ili Bugarske.

Beta, 29. 4. 2019. godine
„Nama bi više odgovaralo da idu Rumuni i Bugari ili Mađari, oni bi imali drugačiji stav o Kosovu nego što imaju Slovenija i Hrvatska”, naveo je Vučić, na šta mu je hrvatski premijer Plenković odgovorio da Hrvatska i Slovenija učestvuju ‘zato što najviše rade za jugoistok Evrope’.

Nakon napada na Srbe u Hrvatskoj koji su krajem avgusta u kafiću gledali utakmicu „Crvene zvezde“ i „Jang bojsa“, Vučić je izjavio da je, posle reakcija hrvatskih zvaničnika, „razumljivo“ zašto su se Srbi pobunili protiv hrvatskih vlasti početkom devedesetih i da ne može odgovor na sve biti „velikosrpska agresija“.

Beta, 24. 8. 2019. godine
„To su strašne stvari i neverovatne, da u 21. veku ne postoji bolji odgovor na sve to od ‘velikosrpske agresije’ (…) Mi ćemo učiniti sve da pomognemo našem narodu ali sada je razumljivo zašto se najveći deo njih pobunio protiv takvog režima još pre 30 godina i sada je jasno zašto se mnogi od tih ljudi sada nalaze u Srbiji i zašto su započeli novi život“, rekao je Vučić prilikom gostovanja na Pinku.

Da Vas podsetimo:  Od `Srebrenice` prave osnivački mit za naciju koja je poslednjih decenija tri puta menjala identitet

Predsednik Srbije je naveo da je „fasciniran potrebom hrvatskih zvaničnika da ponavljaju floskule o velikosrpskoj agresiji“.

„Kada bismo govorili o međusobnim žrtvama, to je neuporedivo. Posebno tokom Prvog i Drugog svetskog rata, a Drugog svetskog rata naročito“, rekao je Vučić.
Vučić je rekao i da želi da gleda u budućnost i da Srbija i Hrvatska imaju bolje odnose.’

Dakle, prema medijskoj arhivi, najmanje osam puta je predsednik Srbije u javnosti govorio o Hrvatskoj od avgusta prošle godine, tako da tvrdnju „da godinu dana nijednu izjavu o Hrvatskoj nije dao“, ocenjujemo kao „neistinu“.

Siniša Dedeić
Izvor: istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime