Nikada ništa nisam obećao pred izbore

2
1167
Aleksandar Vučić / Foto: montaža

„Ako ste primetili nikada pred izbore ništa nikome nisam obećavao. Obećavao sam marljiv rad, težak rad, trud, angažman i ništa više.“ Aleksandar Vučić ( TV Prva, 8. 8. 2019. godine )

KOMENTAR ISTINOMERA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom avgusta, komentarišući strukturu investicionog plana za naredni period, izjavio da “nikada pred izbore ništa nikome nije obećavao”.

Međutim, da je to daleko od istine lako je uveriti se već letimičnim pogledom na pregled ocenjenih izjavaaktuelnog predsednika objavljenih na Istinomeru. Ipak, vredi se podsetiti nekih od njih.

Naime, u samom finišu predizborne kampanje za vanredne parlamentarne izbore 2014. godine, Vučić se starijim građanima obratio ovim obećanjem:

“Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte u vidu jednu stvar koju vam garantujem, penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje sa naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se uzima.”

No, nakon pobede na izborima u martu 2014, već u prvoj polovini septembra te godine, Vučić je najavio mere za “ozdravljenje ekonomije”, među kojima su bile i smanjenje penzija i plata u javnom sektoru.

Predizbornu kampanju za izbore 2014. obeležilo je i Vučićevo obećanje da će kompletan projekat “Beograd na vodi“ biti izgrađen “do kraja 2018, početka 2019. godine”. Samo godinu dana kasnije, potpisan je ugovor kojim je predviđeno da projekat traje 30 godina.

“Ja sam govorio o prvoj A fazi. Ima prva A, pa prva B faza, pa onda ima druga, pa druga A faza, pa druga B faza i tako dalje. Ja sam govorio o ova četiri objekta, dakle ta prva četiri objekta bi trebalo da budu završena u roku koji sam izgovorio”objasnio je Vučić.

Da Vas podsetimo:  U Srbiji samo 14,3 odsto stanovništva mlađe od 15 godina

U jeku izborne kampanje za iduće parlamentarne izbore 2016. godine, gostujući u emisiji “Ćirilica”, Vučić je na pitanje “zbog čega u izbornoj kampanji nema njegovog suočavanja sa opozicijom”izjavio da “obećava da će izaći na duel sa njih petoricom”, i dodao da u tome “nema nikakvog karikaturalnog pristupa, niti bilo čega drugog”.

Međutim, ni jedan opozicioni lider nije dobio priliku da do kraja izborne kampanje suoči svoje stavove sa Vučićevim u nekom televizijskom studiju.

U iščekivanju predsedničkih izbora 2017. godine, Vučiću je često bilo postavljano pitanje hoće li on biti jedan od kandidata za predsednika. Tokom većeg dela 2016. na ovo pitanje odgovarao je odlučno da se neće kandidovati.

Ponoviću po hiljaditi put: ne pada mi na pamet da se kandidujem na predsedničkim izborima i svakako neću biti predsednik Srbije“, rekao je Vučić “Tanjugu” krajem jula 2016. godine.

Ipak, početkom marta 2017, predstavnici SNS i koalicionih partnera predali su Republičkoj izbornoj komisiji Vučićevu kandidaturu za predsednika Srbije.

Zato predsednik Vučić za izjavu da “nikada pred izbore ništa nikome nije obećavao” dobija ocenu “kratke noge”.

Tim Istinomera
Izvor: istinomer.rs

2 KOMENTARA

 1. Politički program bilo koje stranke koja učestvuje na izborima posredno ili neposredno pretsavlja i “ obećanja “ ! Tokom predizborne kanpanje ,sam program se obojašnjava, konkretizira i proširuje. Nema ili nebi smjele postojati stranke bez programa, pa time i bez „obećanja“ ! Naj ludji u svemu tome bi bili birači kad bi birali nekog koji nema program pa čak ga ni verbalmo ne iznosi i niśta ne “ obećaje“!
  Koji bi onda mogao biti motiv da se za nekoga glasa ???? Izjava „Nista nisam obećao“ izlazi iz okvira normalnog !!!

 2. Posao politicara i jeste da obecavaju a sta ce biti ispunjeno i ucinjeno, e to je druga prica.
  Sad da ne ispada da branim Vucica, taman posla, ali i svi njegovi predhodnicu su cinili isto pa i onaj kod mnogih omiljeni tito.
  Nema tu velike mudrosti.
  Zadivljujuce je danas posmatrati opoziciju (ako se gomila sastavljena od bivse vlasti moze tako nazvati), kako danas udara po zakonima koje su sami donosili sto znaci, svi lazu i svi vas varaju, gledaju svoju licnu korist i to je to. Zsto sad menjati zakone koji su bili najbolji dok su oni vladali?
  Narod nije glup, vrlo je inteligentan i nikad nece glasati da za one koji nista nisu ucini za drzavu i narod ali kad nema izbora onda bira manje zlo.
  Pratim medije balkanskih zemalja i moram priznati da ni u jednoj drzavici ne pljuju toliko predsednika i vlast kao u Srbiji.
  Zlo jos vece sto imamo unutar svog naroda one prodane duse koji jace od dusmana satanizuju vlastiti narod, drzavu, sami nas nazivaju genocidnim i zlocinackim dok u okruzenju oni koji su doista pocinili genocid slave svoje zlocince.
  Ima li tuznije slike?
  Ima li bednijeg coveka od onog koji pljuje po grobovima junaka svojih?
  Ima li bednijeg ljudskog bica od onog koje pljuje po mostima nevino stradale poklane srpske dece?
  Ima li bednijeg coveka od onog koji za saku dolara proda ugled, obraz i cast i upise se u knjigu izdajnika i srbomrzaca iako zivi u Srbiji?
  Ipak ostaje cinjenica da niko na ovom svetu kao amerikanac ne laze.
  Oni cak lazu i kad potpisuju neke garancije jer vec unapred znaju da ih nece postovati, lazu cim otvore usta. Jos nasi politicari treba puno od njih da nauce.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime