Niko neće da vozi južnjake na protest u Beograd…

2
1462

Kulminacija četvoromesečnih protesta “1 od 5 miliona” zakazana je za 13. april u Beogradu, a opozicionari iz Niša, Pirota, Vranja i Leskovca kažu da u subotu idu za Beograd, ali u privatnoj režiji, jer niko od auto-prevoznika zasad nije pristao da ih za novac organizovano preveze.

Masovne šetnje protiv vlasti Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke traju od decembra 2018, a ove nedelje su organizatori protesta pozvali građane iz cele Srbije da se okupe u Beogradu.

Ipak, opozicionari sa juga Srbije kažu da organizacije ne teče glatko, jer nikako ne mogu da nađu autobuse koji bi ih organizovano prevezli u prestonicu.

Šef niških demokrata Miodrag Stanković kaže da su hteli građanima da izađu u susret i organizuju prevoz, ali da od do sada 4 kontaktirana auto-prevoznika niko nije pristao da ih vozi. Zato idu u privatnoj režiji, ko kako može.

Neki prevoznici su rekli da imaju pojačane ekskurzije sada, a neki nisu hteli da ulaze u probleme. Ne bih o imenima, zamolili su da im se imena ne spominju. Biće nas ipak u velikom broju, idemo u sopstvenoj režiji, mnogi idu kolima, mnogi vozom i redovnim autobuskim linijama, neki u petak, neki u subotu – navodi Stanković.

Prvi čovek DS Niš kaže da nisu ni hteli da organizuju “sendvič-autobuse”, nego da građanima koji hoće na miting ponude prevoz po povoljnim cenama. Kaže da će Nišlije naći na unapred dogovorenom mestu u Beogradu i pridružiti se ostalima u protestu koji naziva – početkom kraja Vučićevog režima.

Koja „nevidljiva sila“ sprečava auto-prevoznike da zarade novac, pritisci ili auto-sugestija po principu “ne bih, što je sigurno, sigurno” nije poznato. Nijedan auto-prevoznik sa kojim su kontaktirali novinari Južnih vesti nije želeo da komentariše.

Da Vas podsetimo:  SNS i dalje Kokezi daje milione

Prokuplje, Leskovac, Pirot, Vranje – slična priča

Svi privatni prevoznici u Prokuplju koji imaju autobuse, bar prema izjavama organizatora protesta, uglavnom su „zauzeti“ za 13. april, a i oni koji su u početku usmeno pristali da iznajme autobuse pre dan ili dva, otkazali su.

Upućeni kažu da se radi o pritiscima koje SNS preko državnih organa, najčešće inspekcija, ali i putem „prijateljskih saveta“ sprovodi poslednjih dana. Ipak tu informaciju niko nije potvrdio.

Zato će građani iz Prokuplja i Topličkog okruga najverovatnije za Beograd krenuti privatnim automobilima, navodi jedan od lidera prokupačke opozicije Bata Andrić.

Još uvek nemamo tačan plan, ali je ideja da svi koji imaju mogućnosti, toga dana krenu svojim privatnim prevozom. Ideja je da se okupimo i da formiramo kolonu automobila kako bi zajedno krenuli – kaže Andrić.

Leskovački ogranci stranaka koje su u Savezu za Srbiju kažu da zasad iz ovog grada nema organizovanog prevoza za subotnji građanski protest. Leskovčani imaju 2 problema, kako kažu, besparicu i “tihi bojkot” prevoznika.

Predsednik Gradskog odbora Pokreta Dveri Igor Jovanović kaže da ne može da tvrdi da je u pitanju politički uticaj od strane vladajućeg SNS na prevoznike, ali da je interesantan celokupan sled događaja.

Nama je nekoliko lokalnih prevoznika reklo da nemaju slobodne autobuse jer obavljaju redovan linijski prevoz. Doduše, nismo još sve kontaktirali i ne mogu reći da je u pitanju neki politički pritisak na njih jer nam niko to nije rekao. Ali zanimljiva je celokupna situacija – kaže Jovanović.

Ipak, Leskovčani su odlučni da sa svojim istomišljenicima do Beograda stignu, ako ne autobusima onda svojim prevozom.

Direktori nekoliko leskovačkih preduzeća koje se bave prevozom putnika ni juče, ni danas nisu bili dostupni za komentar.

Da Vas podsetimo:  Doktorat Siniše Malog: Nova odluka ne stavlja tačku na proces

Ista situacija je i u Pirotu, prevoznici ne žele da komentarišu, a organizatori protesta kažu da ne uspevaju da obezbede prevoz.

Narodna stranka Vranje: SNS pritiska auto-prevoznike

U poslednjih nekoliko dana auto-prevoznici iz Vranja izloženi su neverovatnim pritiscima od strane režima, saopštava Narodna stranka.

Vlasnicima auto-prevozničkih firmi se preti raznoraznim inspekcijama, kao i da će biti izloženi vanrednim tehničkim pregledima svojih vozila, da će im tablice biti skinute sa vozila, te da će po svaku cenu biti isključeni iz saobraćaja ukoliko prihvate da toga dana voze građane na protest u Beogradu – navode iz Narodne stranke.

Međutim, iz stranke koju vodi Vuk Jeremić kažu da se pretnje i pritisci tu ne završavaju, već se vlasnici zastrašuju i zatvaranjem firmi.

Po društvenim mrežama se građani iz cele Srbije žale da imaju muke sa prevoznicima, a kruži i fotografija po kojoj policija traži podatke o grupnim voznim kartama, broju izdatih i vođama tih grupa.

Autori: M. Z, B. A, Lj.M, Lj. F
Izvor: Južne vesti

2 KOMENTARA

  1. popisati imena asutoprevoznika i kada narod pobedi,DOVESTI DRUGE PREVOZNIKE IZ DRUGIH DRŽAVA A OVE UGASITI,A NA AUTOBUSIMA IM NAPISATI SNS,DA SE ZNA.More marš bagro poltronska.

  2. To samo potvrdjuje da smo mi narod kukavickog i podanickog mentaliteta koji nam je izgleda implantiran za vreme polumilenijumskog vazalskog doba pod turcima osmanlijama.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime