Niko nije promenio više stranaka od Marinike Tepić

0
1502

„Ne postoji nijedan čovek u zemlji koji je više stranaka promenio od nje (Marinike Tepić, pri. Istinomer). Ne postoji nijedan, imate one profesionalne preletače, ali ne postoji nijedan, nije sedam stranaka promenio kao ona. Može da me ispravi, šest! Šest ili sedam, molim vas da mi ne zamerite ako sam pogrešio. Ako znate još jednog čoveka koji je šest ili sedam stranaka promenio, molim vas mi recite to ime danas.“
Predsednik države  Aleksandar Vučić o Mariniki Tepić. (N1, 15. 11. 2019. godine)

Aleksandar Vučić / Foto: printscreen

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) i jedna od liderki opozicije Marinika Tepić iznela je poslednjih dana niz optužbi na račun državnog vrha o upletenosti u nelegalnu trgovinu oružja. Na ove optužbe predsednik države Aleksandar Vučić odgovorio je – diskvalifikacijom onoga ko ga je optužio.

Na pitanja o zloupotrebama u fabrici namenske industrije “Krušik”, poslovanju države sa bivšim pripadnikom “Al Kaide” i ostalim navodima o korupciji nije dao konkretne odgovore, ali je zato Mariniki Tepić spočitao menjanje partija.

“Ne postoji nijedan čovek u zemlji koji je više stranaka promenio od nje (Marinike Tepić, pri. Istinomer). Ne postoji nijedan, imate one profesionalne preletače, ali ne postoji nijedan, nije sedam stranaka promenio kao ona. Može da me ispravi, šest! Šest ili sedam, molim vas da mi ne zamerite ako sam pogrešio. Ako znate još jednog čoveka koji je šest ili sedam stranaka promenio, molim vas mi recite to ime danas.“

Menjanje stranaka jeste jedna od omiljenih disciplina političara u Srbiji i to, istina, nije strano ni sadašnjoj potpredsednici SSP i jednoj od liderki Saveza za Srbiju Mariniki Tepić. Da li je, međutim, promenila šest, ili sedam stranaka, kao što tvrdi Aleksandar Vučić? Nije.

Da Vas podsetimo:  Nova studija: Vakcine protiv COVID-a izazivaju smrtonosne napade kod dece

Tepić: Od Čanka do Đilasa 

Marinika Tepić svoju poltičku karijeru započela je u Ligi socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u kojoj je ostala do januara 2017. godine, kada ju je napustila zbog neslaganja sa predlogom da lider te stranke Nenad Čanak bude kandidat za predsednika Srbije.

U aprilu iste godine pristupila je Novoj stranci, Zorana Živkovića, gde je ostala do aprila 2018. godine kada je podnela ostavku na sve funkcije u partiji, zbog loših rezultata na beogradskim izborima iz marta 2018.

“Nespremnost da se razume poruka birača na Bg izborima, preuzme odgovornost i promišljaju promene, glavni su motivi“, napisala je tada Tepić na svom tviter nalogu.

U narednom periodu bila je članica je Kluba samostalnih poslanika u Skupštini Srbije, da bi u martu 2019. pristupila novosnovanoj Stranci slobode i pravde, Dragana Đilasa.

Tepić je, dakle, u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri promenila ukupno tri stranke. 

Osim što pogrešno tvrdi da je bila u šest, ili sedam partija, Vučić dalje kaže i da ne postoji nijedan čovek u Srbiji koji je promenio više stranaka. A ima ih. I to baš u stranci čiji je on predsednik – Srpskoj naprednoj stranci.

Gojković, Ničić i ostali

Na to su ga odmah podsetili i novinari, spomenuvši da je njegova stranačka koleginica Maja Gojković promenila više partija od Marinike. Predsednik države nije se puno obazirao na ovu činjenicu, već je novinara optužio da “mu je problem nedostatak pristojnosti”.

Za razliku od Vučiča, novinari su bili u pravu, iako ne baš sasvim. Maja Gojković je promenila pet stranaka, a ne šest, kao što tvrde. To je, međutim, i dalje više od Marinike Tepić. Gojković je do sada bila u: Narodnoj radikalnoj stranci, Srpskoj radikalnoj stranci, Narodnoj partiji (koju je sama osnovala), Ujedinjenim regionima Srbije, da bi se skrasila u Srpskoj naprednoj stranci (za sada). O političkoj karijeri Maje Gojković Istinomer je pisao ovde.

Da Vas podsetimo:  Ko se boji cenzusa još?

Onih koji su više puta menjali partijsku knjižicu, međutim, ima još. Da spomenemo samo neke.

Recimo, dugačku listu partija u svojoj političkoj karijeri ima i gradonačelnik Zaječara i sadašnji Predsedništva SNS Boško Ničić. Bio je član: Nove demokratije (Liberali Srbije), pokreta Živim za Krajinu, Ujedinjenih regiona Srbije, Pokreta za Krajinu i Srpske napredne stranke. Doduše, više od samih stranaka menjao je političke saveznike, pa je od devedesetih godina bio u koaliciji DEPOS, pa onda na listi SPS-a, pa u DOS-u, a podržao je Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2008. godine.

Tu je i Blagoje Spasovski koji je prvo bio član Saveza komunista, zatim Socijalističke partije Srbije, da bi 2010. godine prešao u URS. Dve godine kasnije vratio se u redove socijalista, da bi 2013. ušao u Srpsku naprednu stranku.

Pažnju javnosti nedavno je privukao i slučaj Suzane Stamenković iz Niša, od skoro članice pokreta Srpska desnica, Miše Vacića. Stamenković je, naime, prvo bila članica radikala, zatim, je postala članica Narodne partije, pa Partije ujedinjenih penzionera Srbije, onda Pokreta socijalista, da bi početkom septembra 2019. pristupila Srpskoj desnici.

Dakle, niti je Marinika Tepić promenila šest, ili sedam stranka do sada (već tri), niti je tačno da ne postoji nijedan čovek u Srbiji koji je više puta od nje menjao stranku. Naprotiv, ima onih koji su menjali partijsku kjnižicu i po pet puta, a među njima su i sadašnji članovi Srpske napredne stranke. Zbog toga, Aleksandar Vučić za izjavu da “ne postoji nijedan čovek u zemlji koji je više stranaka promenio od Marinike Tepić”, dobija ocenu – “kratke noge”.

Inače, fenomen preletanje iz stranke u stranku, iako nije novina, poslednjih nekoliko godina raste i to prema stranka koje su na vlasti. Tokom 2019. godine do sada je zabeleženo 649 slučajeva preletanja u trenutno 107 gradova i opština u Srbiji, dok je ta brojka za 2017. godinu iznosila 380. Portal „Ko je na vlasti“ (organizacije Crta)svaodnevno se beleži sve slučajeve preletanja u gradovima Srbije, a među „top pet preletača“ na lokalu, našli su se odbornici: Nada Kostić (Beograd), jelena Šorđević (Niš), Dubravka Šarac Minić (Pančevo), marko Jančić (Šabac) i Tamara Bastaja (Šabac).

Da Vas podsetimo:  Mladima dnevno stigne 237 poruka na mobilni telefon
Milena Popović
Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime