Nikola Dabić sa Banije pobjedio hrvatsko pravosuđe i državu u Strazburu

2
477

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je u četvrtak odluku da je Hrvatska prekršila prava građaninu srpske nacionalnosti Nikoli Dabiću iz Sunje na sjevero-istoku Banije čiju je imovinu oduzela i oštetila druga obitelj nakon što je on izbjegao tokom rata.

Sud je utvrdio da odgovornost za gubitak, odnosno oštećenje i pljačku kuće snosi ne samo počinitelj, već i država, te da Republika Hrvatska mora platiti Nikoli Dabiću 3.200 EUR odštete i dodatnih 833 EUR sudskih troškova.

Hrvatska je, stoji u odluci, prekršila član 1. Protokola br. 1 Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja se odnosi na neometano uživanje posjeda.

IZBJEGAO U OLUJI

Nikola Dabić živio je u svojoj kući u Sunji do 4. kolovoza 1995. godine, dan prije Oluje. Godinu dana kasnije hrvatske vlasti dopustile su obitelji koja je izbjegla iz BiH da privremeno koristi njegovu kuću.

Ta odluka temeljila se na osnovi zakona iz rujna 1995. godine kojim je omogućeno državi da preuzme imovinu ljudi koji su napustili Hrvatsku nakon listopada 1990. godine te u njih smjeste druge osobe.

Dabić je 2000. godine podnio zahtjev za povrat kuće koji je prihvaćen. No, imovina, vozila i stoka su mu bile pokradene, a dijelovi kuće teško oštećeni.

TRI SUDA ODBACILA TUŽBU

Tri godine kasnije podnio je pred Općinskim sudom u Sisku građansku tužbu protiv države, općine i osobe koja je živjela u njegovoj kući, kojom je tražio naknadu štete. Godine 2008. Općinski sud je odbacio tužbu. Iste godine tužbu je odbacio i Županijski sud u Sisku.

A 2011. godine i Vrhovni sud, objašnjavajući kako ni državna ni lokalne vlasti ne mogu biti odgovorne za štetu. Dvije godine kasnije i Ustavni sud odbio je Dabićevu tužbu, nakon čega je odlučio potražiti pravdu u Strasbourgu gdje mu je tamošnji sud konačno dao za pravo.

Da Vas podsetimo:  Nije sve u muzici

Izvor: Zločini nad Srbima

2 KOMENTARA

  1. Napisano je krajnje nejasno, koliku sumu novca, poslije toliko godina, tolikog povlačenja po sudovima u hrvatskoj , je na kraju uspio povratiti Nikola Dabić. Šta znači ona cifra od 3 200 eura??? Ukoliko je to sav iznos koji je Nikola uspio naplatiti, onda je pobjedilo hrvatsko pravosudje i drzava !!?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime