Nikola Malović: Republika Srpska, jedina država koja vidi more ali ne izlazi na nj

0
68

Republika Srpska istina, izlazi na more, ali samo po crkvenom šematizmu: Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska ima izlaz na more – u zalivskoj Sutorini

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992, na Sv. Arhiđakona Stefana, kao Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine, da bi avgusta 1992. bila preimenovana u Republiku Srpsku. Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini od 21. novembra 1995. postala je međunarodno priznata kao jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo, Republika Srpska jedina je geografija u svjetskim okvirima koja vidi more, ali na nj ne izlazi. Prije tačno osam godina dominantna januarska tema, dakako spinovana, bila je izlazak BiH na more. Ne tamo oko Neuma, gdje je europska Hrvatska namjeravala tada da napravi kopneni bajpas i Pelješkim mostom poveže svoje obalne teritorije (zagrađujući bosanske), nego da Bosnia & Herzegovina izađe nesmetano u svijet – baš kod Herceg Novog.

Uvijek i u sve vjekove vjekova imanentna istini, Radio Slobodna Evropa ocijenila je tada nekorektnom odluku predsjednika Crne Gore da odloži potpisivanje ukaza o postavljanju ambasadora u Bosni i Hercegovini zarad gornjeg pitanja. Potom je priča o spornom kopnenom pojasu oko Sutorine pala u zaborav, i više se pominjala nije. Boka nije dodijeljena trećoj državi (BiH), nego je i dalje većinski u Crnoj Gori, a tek djelićem u Republici Hrvatskoj.

Republika Srpska je jedina geografija na svijetu koja vidi more ali na njega ne izlazi. Istina, izlazi, ali samo po crkvenom šematizmu: Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska ima izlaz na more – u zalivskoj Sutorini.

Autor: Nikola Malović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime