Nikolić raspisuje vanredne izbore

0
982

Nikolic TomaPredsednik Srbije Tomislav Nikolić najverovatnije će 29. januara raspisati vanredne parlamentarne izbore, saznaje list Politika.

Prema navodima Politike u izdanju od četvrtka, izbori će biti raspisani 29. januara jer je to poslednji dan kada moraju da budu raspisani, da bi se održali istovremeno kada i izbori u Beogradu, odnosno 16. marta.

List je tu informaciju objavio pozivajući se na više izvora iz vladajuće koalicije.

Blagojević: Do izbora tri putića

Do vanrednih parlamentarnih izbora vode tri moguća puta – ostavka premijera, izglasavane nepoverenja vladi u parlamentu i eskalacija krize unutar vladajuće koalicije koja rad Skupštine čini nemogućim, izjavio je programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i i član NVO East West Bridge (ogranak Rokfelerove Trlilateralne komisije za Balkan – vidi: OVDE) zadužen da putem predizbornih predviđanja, procena i anketa kreira srpsko javno mnenje u korist evroatlanskih integracija, Marko Blagojević.

Pohvale državnom vrhu Srbije iz Strazbura

Poslanici Evropskog parlamenta su tokom večerašnje rasprave o napretku Srbije u evropskim integracijama odali priznanje beogradskim vlastima na primeni Briselskog sporazuma, ukidanju srpskih državnih institucija na Kosmetu i odlučnom sprovođenju unutrašnjih reformi pomoću kojih se uspešno završava privatizacija velikih javnih sistema u Srbiji.

Blagojević, međutim, kaže i da matematika dopušta formiranje neke druge većine, čak i ukoliko bi se naprednjaci povukli iz vladajuće koalicije.

“Bez njih u Skupštini i dalje ima dovoljno poslanika da i neka nova, druga vlada, bez naprednjaka, bude formirana i to se pitanje svodi na pitanje političke volje, a ne mogućnosti koje dopuštaju brojke i raspodela mandata”, rekao je Blagojević Tanjugu.

Ta neka vlada bez naprednjaka, prema njegovim rečima, teorijski i matematički bi mogla da ima i dvotrećinsku podršku u skupštini, ali je pitanje da li do toga može da dođe, jer je to pitanje političke volje svih ostalih aktera, odnosno parlamentarnih partija, sem Srpske napredne stranke.

Da Vas podsetimo:  Otvoreno pismo predsedniku RS Aleksandru Vućiću – Deca nemaju cenu

Član NVO East West Bridge, Marko Blagojević, kaže da bi u trećem slučaju, a to je eskalacija krize u vladajućoj koaliciji, nastupila paraliza skupštine koja bi vremenom postala hronična i bespovratna i tada bi vlada na adresu predsednika Republike uputila obrazloženi predlog da Skupština bude raspuštena i da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

Prema njegovoj proceni, taj put bi bio i najrealniji.

“Kada bi se utvrdilo da je takvo stanje hronično i bespovratno, u toj varijanti ne bi postojao drugi izlaz iz situacije. Po meni je to najverovatniji put s obzirom na stav premijera, kojem očigledno u ovom trenutku ne bi odgovarali izbori i smatra da su nepotrebni”, rekao je Blagojević.

Nedostupan medijima

Ministar za EU Branko Ružić nije bio dostupan medijima nakon kritike koju je juče na njegov račun izrekao vicepremijer Aleksandar Vučić, a Ružićev partijski šef i premijer Ivica Dačić tvrdi da je vlada jedinstvena, političari mahom “ne bi o toj temi”.

On smatra da je teško u takvoj situaciji očekivati od premijera da podnese ostavku i ne veruje da bi put do vanrednih parlamentarnih izbora moglo da bude izglasavanje nepoverenja vladi u skupštini, pa zato i preostaje treći scenario.

Po toj teoriji, naprednjaci bi trebalo da povuku podršku Dačićevoj vladi i povuku se iz rada vladajuće koalicije, rekao je Blagojević, ali se tada otvara prostor da se u skupštini formira nekakva druga vladajuća koalicija.

Član NVO East West Bridge, zadužen da kreira srpsko javno mnenje je naveo da čak i kada bi premijer podneo ostavku, to ne bi automatski značilo raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, odnosno, ne znači automatski raspuštanje skupštine.

“I u takvoj situaciji, kada je premijer podneo ostavku ili kada je izglasano nepoverenje vladi, predsednik Republike pokreće postupak za izbor nove vlade i skupština ima 30 dana da pokuša da izabere novu. Tek po isteku tog roka predsednik države, ukoliko nova vlada nije izabrana, donosi odluku o raspuštanju skupštine i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora”, objasnio je Blagojević.

Da Vas podsetimo:  Pradedi u čast: Mladi Srbin iz Amerike u narodnoj nošnji krenuo na matursko veče!

Sumirajući mogućnosti i procedure, Blagojević je rekao da “naprednjaci mogu da se povuku iz vladajuće koalicije i socijalisti traže neke druge partnere, s kojima bi formirali skupštinsku većinu, i u toj opciji vanrednih parlamentarnih izbora nema”.

Druga opcija je, naveo je on, da naprednjaci povuku podršku ili ne pokušaju uopšte da prave novu većinu ili im to ne pođe za rukom i u tom slučaju, nakon određenog vremenskog perioda, nakon što postane sasvim očigledno da od nove većine nema ništa, sledi odluka šefa države o raspuštanju skupštine i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Treća varijanta je da sve ostaje ovako kako jeste, bez krize, bez dovođenja u pitanje poverenja vladi, bez ostavke premijera, rekao je Blagojević.

“U ovom trenutku skupštinska većina postoji tako da taj razlog – hronična paraliza rada Narodne skupštine ne postoji, ali bi mogao da nastane. Dakle, kriza može da eskalira koliko danas ili sutra ili za nedelju dana, da bi ta kriza postala očigledna potrebno je da postane očigledno da skupština ne može da funkcioniše, da nema većine, kvoruma ili da nije moguće donošenje odluka”, zaključio je Blagojević.

Politika, Tanjug, RTV, Srbin.info

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime