Nikolić: Vučiću, ne bih ti bio u koži

0
1015

Vucic mandatarPREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić saopštio je danas da je mandat za sastav nove vlade poverio lideru SNS Aleksandru Vučiću. Obećao sam da ću raditi vredno i pošteno i donositi dobre odluke za našu Srbiju, rekao je Vučić.

Nikolić je poručio da će, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, deliti sa vladom odgovornost u suočavanju sa iskušenjima koja očekuju državu. Nikolić je čestitao Vučiću, uz opasku da mu „ne bi bio u koži“.

„Srbija je pred ogromnim iskušenjima. Pobeda, radost i veselje završeni su brojanjem glasova, a danas počinje velika odgovornost i rad pod lupom javnosti i svih onih koji žele da vladi pronađu grešku“, konstatovao je Nikolić.

Predsednik Srbije se sa Vučićem, kako je rekao, dogovorio da zajednički snose rizike i odgovornost, jer vladu očekuju odluke koje neće biti popularne, ali su nužne „zato što su prethodnici donosili popularne odluke“.

Aleksandar Vučić je, prema Nikolićevim rečima, na sebe preuzeo odgovornost da unapred kaže da će da bude teških odluka, i da je cilj da Srbija konačno počne da živi od svog rada.

Nikolić je istakao da, ako građani misle da problemi sa kojima se Srbija suočava mogu da se leče šećernom vodicom, mogu da izaberu drugu vladu i predsednika, konstatujući da Srbija ima jednog Aleksandra Vučića i da bi bilo tragično da ga izgubi zato što nije uspela da proceni koliko je njegova želja da ova država uspe.

Danas je vreme otrežnjenja, istine i suočavanja sa surovom realnošću i mislim da je SNS za to potpuno spremna, a ja sam spreman da pomognem u okviru ustavnih ovlašćenja u onome što vladu očekuje“, rekao je Nikolić i dodao da je danas najlagodnije biti u opoziciji.

Da Vas podsetimo:  Dokle vlast planira da optužuje žene za demografske probleme?

Upitan za mišljenje šta o tome šta bi trebalo da budu prioritetni ciljevi vlade, Nikolić je istakao da će u toku predstojećih nedelja biti intenzivno sagledavane mogućnosti za privlačenje investicija.

„Sve svoje vreme i ambicije posvetiću uspehu ove vlade. Moraću da posetim stare prijatelje i Srbiji tražim nove prijatelje“, rekao je Nikolić.

Zamoljen da se izjasni o personalnim rešenjima u budućoj vladi, Nikolić je rekao da će Vučić biti najodgovorniji, i da „nije čovek koji će selektoru da kaže kog igrača će da uzme u tim a da potom on odgovara za rezultate“.

„Od uspeha ove vlade zavisi budućnost Srbije i dužnost je i obaveza i pravo Aleksandra Vučića da bira ljude u koje ima najveće poverenje da budu ministri a meni je drago što se moje mišljenje nije mnogo razlikovalo od onoga što će on predložiti“, kazao je Nikolić.

Od Srbije u naredne tri ili četiri godine, koliko će vlada da traje, ćemo da napravimo zdravu i pristojnu državu, izjavio je Vučić.

Obećao sam da ću raditi vredno i pošteno i donositi dobre odluke za našu Srbiju, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, teško da je neko dobio u težim okolnostima takav mandat, posebno posle loših odluka iz 2007. i 2009. godine, zbog kojih je u državi visok deficit i ne funkcioniše ekonomija.

Uz napomenu da je to vlada koja je sastavljena u najkraćem roku, Vučić je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što mu je poverio mandat.

Vučić je dodao da Srbija ulazi u teške i ozbiljne reforme jer, kako je rekao, i na početku kampanje, za listu koja je dobila najveći broj glasova u modernoj srpskoj istoriji, radiće se za sledeće generacije, ne za sledeće izbore.

Da Vas podsetimo:  Koliko su stvarno porasle plate za vreme SNS

„Za mene lično je ovo veliki dan“, rekao je Vučić.

Nikolić je poverio Vučiću mandat nakon konsultacija koje je danas obavio sa predstavnicima izborne liste „Aleksandar Vučić – budućnost u koju verujemo“, a prošle sedmice i sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka.

Izbornu listu „Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo“, koja ima 158 od 250 poslanika, čine Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Pokret socijalista.

Vučić je izjavio da pre petka neće govoriti o sastavu svog kabineta, ali i da će biti najverovatnije 16 ministarstava, odnosno 17 ili 18 članova vlade u kojoj će biti SPS, SVM i veliki broj nestranačkih ljudi.

To što će nestranačke ličnosti voditi mnoge resore Vučić, kako je rekao, ne smatra slabošću, precizirajući da će u petak na sednici GO stranke predložiti sastav vlade, da će vlada biti izabranau nedelju do 19. časova.

„Danas je otišla inicijativa za predsednika skupštine, sutra predlog zakona o vladi i ministarstvima, sutra će biti izabran i predsednik Skuštine grada, prekosutra gradonačelnik…, sve ide u dan kao isto smo i rekli“, rekao je Vučić.

On je dodao da će jedina pauza biti ona koja je predviđena poslovnikom o radu skupštine, zbog predlaganja amandnama na predložene zakone o minsitarstvima i o vladi.

„Vlada će biti izabrana u nedelju, a sastav će se znati do 19 sati“, rekao je on.

Fakti.org

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime