Niš je čudo – evo i zašto?

0
890

skupstina-grada-nisPosle niza izjava gradonačelnika i njegovog zamenika da su za sve krivi gradski većnici, načelnici uprava i direktori preduzeća došlo se i do Statuta grada. Šta sve ne bi uradili da ih nije ometao Statut grada!

Prvo što se iz izjava gradonačelnika i njegovog zamenika vidi je veća nadležnost prema javnim preduzećima. Novim Statutom grada, Gradsko veće će moći da postavlja i smenjuje direktore! Kako?
U članu 5. Zakona o javnim preduzećima se kaže da je osnivač preduzeća Skupština grada.

Član 24. govori kako se postavlja direktor Javnog preduzeća, „Direktora javnog preduzeća čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave imenuje organ određen statutom jedinice lokalne samouprave, na period od četiri godine, na osnovu sprovedenog javnog konkursa“.

„Predsednik i članovi komisije iz čl. 32-34. ovog zakona ne mogu biti narodni poslanici, poslanici u skupštini autonomne pokrajine, odbornici u skupštinama jedinica lokalne samouprave, kao ni postavljena lica u organima državne uprave, organima autonomne pokrajine ili organima jedinica lokalne samouprave“ (član 35). Drugim rečima, u komisiji ne može biti niko iz Gradskog veća. Gradsko veće imenuje direktora, prvog sa liste koji predloži komisija (Član 41).

Smenu direktora može izvršiti nadzorni odbor ili Skupština grada na predlog Gradskog veća (Član 48). Pa kako će Statut grada sve to izmeniti?

Ono što je moglo Gradsko veće i moralo, nije uradilo. Nadzorni odbor JKP „Toplane“, Gradsko veće i Skupština grada nisu suspendovali direktora JKP „Toplana“, protiv koga je pokrenut sudski postupak. Član 51. izričito govori o tome da se u takvom slučaju mora izvršiti suspenzija direktora i udaljenje sa radnog mesta, na osnovu zakona o radu. I niko ništa ne preduzima, svi nemo posmatraju nešto što je suprotno zakonu i pameti. Sada će tužiocu dokumente, kojima će on dokazivati krivicu optuženog, dostavljati niko drugi do optuženi!!! Za koju godinu gradonačelnik će pozvati novinare da istraže zašto direktor Toplane nije suspendovan?

Da Vas podsetimo:  FISKALNI RAČUN

Još 2014-te je eksterni revizor pri kontroli JKP „Gorica“ rekao da to preduzeće ne može opstati ako se takav rad nastavi. Ne, to nije interesovalo rukovodstvo grada, nemo su posmatrali gomilanje gubitaka preduzeća dok ono načisto nije propalo. Sada optužuju direktora! Ko ga je imenovao? Ko je imenovao nadzorni odbor? Ko treba da pokrene njihovu smenu, novinari?
Šta znači izjava zamenika gradonačelnika da ne mogu smeniti direktora jer on nešto učini članovima nadzornog odbora i oni ne žele da ga smene? Ako je tako u Gorici, Toplani i Parking servisu koji zaključak da izvedemo mi građani? Da svi predstavnici vlasti u gradu rade po sistemu „ja tebi, ti meni“?

Decembra prošle godine DRI je objavio svoj konačni nalaz za Parking servis. Posle tog nalaza rukovodstvo grada je odmah moralo da pokrene smenu direktora. Ne, nije ih bilo briga. Svi protesti UPSS-a i tribine tim povodom nisu pomogle.

DRI je konstatovala da u sistematizaciji Parking servisa postoje 2 zaposlena čiji je isključivi posao da rade na podnescima. I još 4 da pripremaju dokumentaciju. I pored toga Parking servis je angažovao advokate, za posao koji je već urađen u preduzeću. Čiji je interes da se građanima uvećava kazna za 6.000 dinara? Advokatov svakako. Još nečiji? Sada gradonačelnik poziva novinare da istraže istraženo! Pri tome će rukovodstvo grada sedeti u kancelariji, pijuckati kafu i primati platu. Sa dodacima.

Zašto gradonačelnik nije pozvao novinare da istraže i ostale istražene stvari? Da je popisom dnevnih karata ustanovljen manjak dnevnih karata od 272 hiljade dinara! Prodate ali neko zaboravio pare da uplati na račun? Odgovorna lica, kako piše u nalazu, nisu umela da objasne revizorima kako je do toga došlo!

Da Vas podsetimo:  Stigla nova Vlada!

U blagajni se pojavio manjak od 4.509.000 dinara koji je pokriven prenosom sredstava sa računa zalihe gotovih proizvoda! Revizori kažu „Za navedenu poslovnu promenu u toku vršenja revizije nije dostavljena na uvid verodostojna računovodstvena isprava iz koje bi mogli saznati osnov, vrstu i sadržaj poslovne promene“!!! Sa računa blagajne neko je preuzeo 37.000 sa naznakom „uplata na tekući račun“. Revizija kaže da ta uplata nikada nije nastala! Da li su revizori sigurni? Možda je izvršena uplata, samo ne na račun preduzeća koji su oni gledali, na neki drugi račun. Pa otpis potraživanja dužniku bez osnova i da to niko nije tražio. Pa postojanje programa za brisanje podataka, nezatvorena prethodna godina a otvorena nova, neslaganje podataka sa kraja prethodne i početka nove godine….

Gospodo novinari, izvolite istražiti, to je vaš posao. Rukovodstvo grada trenutno sprema predloge šta bi ste još mogli istražiti.

Milosav-Jukic1-160x160

dipl. ing Milosav Jukić

gradjanin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime