Nisam ja potpisao Briselski sporazum

0
134

„(…) Jer sam imao dovoljno hrabrosti, iako nisam ja potpisao Briselski sporazum“

Aleksandar Vučić Foto: ATA Images/Antonio Ahel

Predsednik Srbije sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji o Briselskom sporazumu (Tanjug, 13. oktobar 2021. godine)

 

 

 

U ovom našem poslu, posebno kada je u pitanju Kosovo i Metohija, ne postoji nijedna lepa stvar, ni koja je mogla, ni koja će moći da nam se dogodi“, rekao je tokom razgovora u Raškoj sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije predsednik Aleksandar Vučić.

Povodom incidenata koji su se dogodili u sredu, predsednik se obratio okupljenima:

Vidim kakvo je raspoloženje kod vas, šta god da vas molim znam da me nećete poslušati, šta god da vam kažem ne vredi. Ja sam došao ovde da vam se obratim, zato sam molio da me saslušate do kraja, jer sam imao dovoljno hraborsti iako nisam ja potpisao Briselski sporazum, iako sam odbio ulazak Kosova u Ujedinjene nacije, iako sam odbio Albance na severu Kosova“.

Predsednikovo izlaganje istovremeno je potvrđivao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je sedeći pored njega na izjavu da nije potpisao Briselski sporazum klimao glavom i rekao kratko: „Da“.

Samo koji minut ranije Vučić pripisao je sebi zasluge „dobro odrađenog posla“ u vezi sa Briselskim sporazumom:

Želim da vas podsetim na 2013. godinu kada sam zahvaljući vama i onome što sam dogovarao sa vama uprkos volji svih ministara koji su sa mnom bili, ne računajući Vulina i Marka Đurića, svi su bili za prihvatanje da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije, to je bila naša najteža noć u Briselu“.

Izvor: Savet Evrope

On je potom dodao da je zahvaljujući njegovom razgovoru i dogovoru sa ovim ljudima, odbijena tačka 14 Briselskog sporazuma:

Da Vas podsetimo:  Ma ne, nije mu skupio Vučić?! Čedomir Jovanović predao RIK-u svoju izbornu listu

Odbili smo tu tačku i odbili smo je i samo zbog toga Kosovo nije u Ujedinjenim nacijama“, rekao je predsednik i dodao da je odbijena i tačka sporazuma kojom bi 66 posto policije činili Albanci.

Nisam prihvatio to i danas u policiji imamo 98,99 posto Srba“, istakao je Vučić.

Pošto predsednik očigledno ima kratko pamćenje, mi nemamo. Ko je šta radio u Briselu?

Parafirao sam u ime delegacije Srbije

Pregovori su završeni. Tekst je parafiran od strane oba premijera. Želim im čestitati na njihovoj odlučnosti tokom ovih meseci kao i na njihovoj hrabrosti. Sada je važno da kod obe strane vidimo otklon od prošlosti i korak ka Evropi”, izjavila je 19. aprila 2013. godine Ketrin Ešton, koja je nekada posredovala u pregovorima Beograda i Prišitine.

Tog dana, tadašnji predsednik Vlade Srbije, Ivica Dačić izjavio je:

Ja sam danas u ime delegacije Srbije parafirao da je ovaj tekst koji smo dobili ovo predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se izjasniti obe strane“.

Dan ranije, u četvrtak 18. aprila u Brisel su uveče otputovali Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Suzana Grubješić, Marko Đurić i Aleksandar Vulin, a pre njihovog odlaska održane su konsultacije između tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića. Izvor: Vreme – Postignut dogovor Beograda i Prištine

Nakon toga, Srpska napredna stranka imala je sednicu Glavnog odbora na kojoj je šest sati trajala rasprava, zatvorena za javnost. Doneta je odluka da članovi SNS-a u Vladi Srbije podrže predlog sporazuma iz Brisela, rekao je tada Aleksandar Vučić.

„Želim da kažem da to nije pitanje da se neko skriva iz naroda jer nije u stanju da donese takvu odluku. Ja se ne krijem, otvoreno kažem šta je za Srbiju bolje ili manje loše. Ako do toga dođe – ne kažem da je doneta takva odluka – niko se ni iza koga neće kriti i jasno ćemo reći koji su naši stavovi”, izjavio je Vučić.

Da Vas podsetimo:  Doneta presuda: Pulmolog Žujović mora da plati epidemiologu Konu zbog povrede časti

Narednog ponedeljka, 22. aprila Vlada Srbije, čiji je prvi potpredsednik bio Aleksandar Vučić, dala je saglasnost na Predlog sporazuma sa Prištinom. Odluka je doneta jednoglasno.

Krajem te radne nedelje, Narodna skupština Srbije usvojila je izveštaj Vlade o političkim i tehničkim pregovorima sa Prištinom, u okviru kog se nalazio i sporazum postignut u Briselu.

Kako je za Istinomer ranije rekao bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, Vlada je ta koja vodi pregovore:

Ko vodi pregovore upisano je u Ustavu i niko ga ne može ovlastiti, ni kada je reč o predsedniku, ni kada je reč o bilo kom drugom. U Ustavu piše da unutrašnju i spoljnu politiku utvrđuje i sprovodi Vlada Srbije. Dakle, ne predsednik Vlade, nego cela Vlada”, rekao je Ivošević i dodao: „A kada je Vlada utvrdi, onda je sprovode i članovi i predsednik Vlade, a ne predsednik države”.

Znači, tačno je da Aleksandar Vučić nije lično stavio potpis na Briselski sporazum 2013. godine, već je to uradio Ivica Dačić kao tadašnji premijer. Međutim, sadašnji predsednik je tada kao prvi potpredsednik Vlade bio član delegacije koja je vodila pregovore, a njegova stranka (SNS) je odluku o potpisivanju i zvanično podržala, ne samo na svojim stranačkim organima, već i Vladi i u Narodnoj skupštini.

Dakle, pričajući sa kosovskim Srbima Vučić je naglasio samo formalnost potpisivanja, bez da kaže koja je njegova (važna) uloga bila u čitavom procesu, zbog čega za izjavu „nisam ja potpisao Briselski sporazum”, od Istinomera dobija ocenu zloupotreba činjenica”.

https://www.istinomer.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime