Nisam na Tviteru

1
1049
Aleksandar Vučić / Foto: Wikimedia

“Na Tviteru nisam, da vam iskreno kažem.” – Predsednik o društvenoj mreži sa koje je uklonjeno hiljade SNS botova (Tanjug, 2.4.2020.)

Odgovarajući na pitanje novinara o masovnom uklanjanju profila SNS botova sa tvitera, predsednik Aleksandar Vučić odgovorio je da on nije na toj društvenoj mreži. Prema izveštaju Tvitera uklonjeno je u proteklom periodu više od osam hiljada profila iz Srbije koji su vodili kampanju za “vladajuću partiju i njenog predsednika”. Naša država se našla na taj način u društvu Saudijske ArabijeIndonezijeHondurasa i Egipta.

“Mene podržava običan narod i bez tvitera. Nemam pojma o čemu govorite. (…) Nemam pojma ni o čemu se tačno radi, niti me to zanima. Niti mislim da je to od naročitog značaja. Ja sam srećan, to znači da će neko drugi da dominiraju tviterom, pošto do sada nisu”rekao je predsednik.

Ko to zvanično čestita i pozdravlja?

Ova izjava predsednika Vučića već na prvi pogled je zbunjuća, s obzirom da na Tviteru postoje dva njegova profila. Oba su verifikovana, odnosno oba su zvanično potvrđena od strane ove društvene mreže kao – autentična. Pritom, predsednik je, reklo bi se, na njima veoma aktivan.

Na zvaničnom profilu predsednika, osim čestih objava fotografija, vidljive su i razmene tvitova sa najznačajnijim državnicima širom sveta. Na naše pitanje ko vodi ove profile, i ukoliko to ne čini predsednik Vučič, da li on ima uvid u njihov sadržaj – nismo dobili odgovor.

Nedavno je poželeo brz oporavak Borisu Džonsonu, ovih dana komentarisao je prijateljstvo Srbije sa Vladimirom Putinom i Emanuelom Makronom, a zahvaljivao se skoro i Donaldu Trampu i SI Đin Pingu.

Ne sumnjajući da predsednik ima PR tim koji vodi računa o njegovim istupima na društvenim mrežama, deluje nezamislivo da on nema nikakvu kontrolu nad tim i da “ne postoji” na tviteru. Podsetimo, plava značka pored imena na ovoj društevnoj mreži, značni da je profil autentičan, navodi se i na zvaničnom sajtu Tvitera sa često postavljanim pitanjima.

Da Vas podsetimo:  Srbija ima najjeftiniju struju u Evropi

Osim ovog zvaničnog, Vučić ima još jedan, koji je otvoren u avgustu 2011. godine.

Ko mu je rekao za pretnje?

Osim aktivnih profila koji protivreče izjavi da “nije na tviteru”, kao argument stoji i nedavno okončano suđenje A. J. A. zbog ugrožavanja sigurnosti predsednika.

Ova žena iz Šapca osuđena je, prvostepeno, u januaru 2020. na šest meseci uslovnog zatvora. Njoj se sudilo zbog tvitova u kojima je navodno pretila deci predsednika Vučića.

“Nisam kriva, ne priznajem delo za koje me terete. Kajem se zbog toga što sam napisala na „Tviteru“. Ružno je i vulgarno, ali ne mogu da vratim vreme. Nikada ne bih ugrozila ničiju bezbednost, niti dece, ni predsednika. Htela sam samo da uvredim gospodina Vučića, ali ništa više od toga. Sve je bilo u afektu”, kazala je optužena prilikom iznošenja odbrane na samom početku procesa u oktobru 2019. godine.

U presudi, kako piše CINS, sudija Jelena Škulić je protumačila da je sadržina tvita takva da bi „svakako delovala uznemiravajuće i imala karakter specifične pretnje za svakoga kome je upućena”. Sudija je zaključila i da je Vučić morao biti upoznat sa tvitom pošto je on ostavljen na njegovom zvaničnom nalogu koji on, kako CINS prenosi, po logici stvari, koristi za tvitovanje i praćenje reakcija drugih ljudi.

Dakle, predsednik Aleksandar Vučić ima dva profila na tviteru, njegov privatni i jedan zvanični kao predsednik Srbija. Oba su zvanično potvrđena kao autentična. Uz ovo, stoji kao činjenica da je Vučić ipak prisutan na tviteru, i suđenje ženi iz Šapca koja se teretila za ugrožavanje sigurnosti predsednika s obzirom da je svoje tvitove na račun njegove dece ostavila an jegovom nalogu. Zaključak sudije je da je on morao biti upoznat sa time. Zbog svega ovoga, predsednik za izjavu “nisam na Tviteru, da Vam iskreno kažem”, dobija ocenu – “kratke noge”.

Da Vas podsetimo:  Kongresmeni traže od Bajdena da uvede SANKCIJE, Vučića optužuju za KORUPCIJU: Od nabavke respiratora do finansiranja Pinka
Izvor: Istinomer

1 KOMENTAR

  1. Uvek je bilo da su ,,junaci,, trazili okrilje mraka , ,,junacki,, ubod drugoga u ledja, a danas je to junacenje preko inerneta. GLOBALIZACIJA-NOVO DOBA. Daa, SVE junaci na INTERNETU. Kao sto je i ISTINOMER. Sve ,,demokrata,, do ,,demokrate,,.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime