Niška “Tržnica” u akciji – prijavi kolegu

0
576
Foto: JKP Tržnica Niš, printscreen

Zaposleni je dužan da direktoru prijavi kolegu za kojeg misli da je povredio radne obaveze i radnu disciplinu – jedan je od članova Pravilnika niškog Javnog komunalnog preduzeća Tržnica, kojim se radnici podstiču da druge tuže nadređenima. Dok u preduzeću danima ćute, pravinici kažu da se radnicima nameću obaveze koje po zakonu nemaju, a za sindikalce je to još jedan pritisak na zaposlene.

Kako piše u dokumentu u koji su novinari imali uvid, Pravilnik o radnim obavezama i radnoj disciplini u JKP Tržnica zaveden je nedavno, 12. novembra.

Pored osnovnih obaveza koje se nalaze u pravilniku bilo kog preduzeća, ovaj iz Tržnice se izdvaja po tome što se radnici podstiču na potkazivanje i tužakanje.

Osim toga, podstiče i poltronstvo, jer je u njemu, u Članu 5. jasno naznačeno da je za “cinkarenje” među kolegama nadležan isključivo direktor preduzeća Goran Đorđević.

Svaki zaposleni je dužan da, ako dođe do saznanja da je drugi zaposleni učinio povredu radne obaveze ili radne discipline, iz članova 3. i 4. ovog Pravinika, o tome obavesti direktora – piše u Pravilniku.

Dalje je objašnjeno da zaposleni, ukoliko želi da prijavi kolegu, mora da popuni “obrazac obaveštenja”. Tu mora da navede ime i prezime zaposlenog koji je učinio povredu radne obaveze, vrstu povrede, okolnosti pod kojima je nastala, dokaze o učinjenoj povredi i druge činjenice koje su bitne za odlučivanje.

Niški advokat Marko Krstić upravo u ovom delu Pravilnika vidi da se konfrontira sa Zakonom, jer se zaposlenom daje za pravo da prikuplja dokaze, na šta on nije ovlašćen kod pojedinih povreda.

To se, kako kaže, vidi na primeru ukoliko zaposleni prijavljuje nekog ko prima ili daje mito. On o tome mora da prikupi dokaze, jer kako primećuje Krstić, odredba koja definiše sadržinu prijave sadrži odrednicu „naročito“.

Da Vas podsetimo:  CEPANICE NA VRHU AFORIZMI

Praktično zaposleni treba da sačini fotografije o primopredaji mita ili audio zapis ili šta već, na šta on nije ovlašćen svakako. Tako da se Pravilnikom uvode obaveze za zaposlene koje oni po zakonu nemaju, jer opštim aktom ne može da de ustanovi manje prava od zakonom predviđenih, može samo više. Ili ne mogu da se predviđaju druge obaveze drugačije od onih koje zakon predviđa – kaže Krstić.

Dodaje i da ne može da se stvara atmosfera koja bi bila nepovoljna po zaposlene.

Zašto se takva atmosfera stvara, novinari u Tržnici nisu uspeli da saznaju. Na postavljena pitanja ne odgovaraju već 20 dana, a direktor Đorđević je još pre 15 dana u telefonskom razgovoru obećao da će odgovoriti na pitanja, ali nije.


Veselinović: Kod bivšeg poslodavca imali smo i 40 prijava dnevno

Prvi čovek Sindikata “Sloga” Željko Veselinović, kaže da do sada nije čuo da se u javnim preduzećima uvode ovakva pravila i radnici teraju na tužakanje. Podseća na lično iskustvo iz nekadašnjeg U. S. Steel-a gde je radio i gde je jedno vreme postojao “crevni telefon” za prijavljivanje kolega.

Na taj način je kolega mogao anonimno da prijavi kolegu. Sličan sistem imali su u Košicama, u svojoj fabrici u Slovačkoj. Ali tamo su bile 3 prijave godišnje, a mi smo u Smederevu imali 30 do 40 dnevno – seća se Veselinović.

Kaže da je većina prijava bila besmislena, ali da je i smešno i tužno to što je neko procenio da je mentalitet radnika u Srbiji takav da će jedni druge prijavljivati.

Siguran sam da će i u Tržnici da se desi isto. Kolege će da prijavljuju kolege, ali to neće biti nepravilnosti na poslu, nego će to biti neke njihove privatne stvari koje će pokušati da prebace na poslovne. Nisam siguran da će to imati bilo kakav efekat na poslovanje, jer iz iskustva znam da je to samo dodatni posao za ljude koji će da se bave tim prijavama – kaže Veselinović.

Da Vas podsetimo:  Osobine stanovnika Balkana koje nerviraju zapadnjake

Međutim, prijave se, kako piše u Pravilniku Tržnice isključivo šalju direktoru, a on ih prosleđuje pravniku koji bi trebalo da sprovede postupak.

Veselinović u ovom slučaju primećuje i zloupotrebu položaja direktora i dodatni pritisak na zaposlene.

Ako se to prijavljuje direktoru koji za to po svom opisu posla nije zadužen, a nisam siguran ni da je kompetentan da može da odlučuje o takvim stvarima, onda smatram da je to još jedan dodatni vid pritiska na zaposlene da budu mirni i poslušni i rade ono što im se kaže – naglašava Veselinović.

Još gore postaje, priča sindikalac, ako se priča prebaci na politički teren. Kaže da prema informacijama “Sloge” mnogi koji su bili na poslednjem protestu protiv NIN-a i Danasa održanom u Nišu, zapravo zaposleni u javnom sektoru.

Opšte je poznato da je slično bilo sa mitinzima vladajućeg SNS-a i otvaranjem fabrika. Ovakvi pravilnici, kaže Veselinović, daju mogućnost da se prijavljuju oni koji se na mitinge ne odazivaju, a samim tim to daje šansu direktoru da ih kazni.

A. Stankov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime