Niški aerodrom – za sada u magli

1
1164

Novih 12 avio-linija trebalo bi da krene sa aerodroma u Nišu. Država – vlasnik aerodroma od juna – u raspisanom međunarodnom javnom pozivu koji traje do 6. maja nudi i subvencije. Sve to, međutim, izaziva nedoumice.

„U javnosti se dosta priča o tome da su neki uslovi podešeni za Er Srbiju i Viz er. Rezultat konkursa će pokazati šta je istina“, kaže za DW Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju. „Er Srbija je kompanija koja je dosta dugo zavisna od državnih subvencija i to je jedan razlog zašto se bojimo da će ove subvencije otići upravo njima. Jer bez subvencija, Er Srbija bi bila gubitaš“, tvrdi Jovanović.

Dodatni problem na koji ukazuje Jovanović jeste izbor linija. Nije, kaže, jasno ko ih je odredio, zašto baš te i u čijem je to interesu. Jovanović smatra da je grad dužan da objavi ko je učestvovao u procesu izbora i tvrdi da postupak nije bio ni otvoren ni transparentan.

„Aerodrom ima perspektivu“

Sa druge strane, član Gradskog veća Niša zadužen za privredu Mihajlo Zdravković objašnjava da se planovi razvoja aerodroma baziraju na studiji iz 2013. koju je radio Saobraćajni fakultet, podataka koje su dobijali od nadležnog Ministarstva, dijaspore, studija koje su oni sami radili i podataka sa niškog aerodroma iz Turističke organizacije Niša.

„Svi oni koji pričaju da nije transparetno su svi oni koji su pričali da će se niški aerodrom ugasiti i da je to konstruisana priča od ljudi koji su imali nekada direktno interese od aerodroma, a više nemaju nakon promene. Vreme će pokazati da je ovo jasna poruka da niški aerodrom ima perspektivu i budućnost, tvrdi Zdravković. On posebno naglašava to da će aerodrom konačno dobiti tzv- ALS-sistem, odnosno prilazna svetla na pisti, što je, kako kaže, uslov svih uslova da aerodrom bude primamljiv kompanijama.

Da Vas podsetimo:  Ekološki ustanak: crveni karton za uništavanje životne sredine

Zdravković koji je od preuzimanja aerodroma imenovan za predsednika Nadzornog odbora Javnog preduzeća Aerodrom „Konstantin Veliki“ ističe da su pri odabiru sagledane aviokompanije koje lete u regionu, a da je sve predložene linije vlada odobrila.

„Linije su pre svega u interesu građana koji žive u ovom delu Srbije“, naglašava Zdravković. „Drugo, ove linije će imati itekako veliki značaj za razvoj privrede. Recimo, kompanija Cumtobel koja posluje u Nišu je iz Dornbirna, na samo pedesetak kilometara od jedne predložene aviolinije. Oni očekuju da imaju 10.000 gostiju godišnje da posete fabriku u Nišu. To je jedan sasvim dovoljan razlog za liniju do destinacije Fridrihshafen. A možete da zamislite koliko će značiti Geoksu iz Vranja koji će moći da leti do Bolonje ili Rima. Moramo da pogledamo malo širu sliku da izađemo iz okvira lokalnog.“

Geoksova centrala je doduše u mestu Montebeluna u Italiji, na dva sata vožnje od Bolonje i čak šest od Rima. Nekadašnji zaposleni u toj firmi kažu da je najbrža opcija iz Niša u stvari preko aerodroma u Skoplju, pa do Treviza, koji je na samo pola sata vožnje on Montebeluna.

Žrtvovanje interesa niškog aerodroma?

„Sve vlade Srbije“, kaže Mladen Jovanović,„ uvek su stavljale interes beogradskog aerodroma ’Nikola Tesla’ i interes nacionalne aviokompanije Er Srbija ispred interesa niškog aerodroma. Niskobudžetne kompanije i aviosaobraćaj je i počeo da se razvija onog momenta kada je vlada Srbije izgubila kontrolu nad niškim aerdromom, što se desilo sa nečim što je bila obaveza u našem pristupanju Evropskoj uniji, a to je potpisivanje Sporazuma o otvorenom nebu. Taj Sporazum je praktično vladi oduzeo mogućnost da se meša u poslovanje niškog aerodroma. Preuzimanje aerodroma zapravo pokazuje potrebu da Republika ponovo uspostavi kontrolu, a iz ranijeg perioda znamo da je ta kontrola obično značila žrtvovanje interesa niškog aerodroma zarad većih“, zaključuje Jovanović.

Da Vas podsetimo:  Kolika je cena besplatnog „novca iz helikoptera“

Izvor: DW.com

1 KOMENTAR

  1. ,,Zarad vecih interesa,, to je termin koji unazad dvaset godina znaci da radimo sve na svoju stetu a za interes zemalja kvinte….. E to je onda DEMOKRATSKI. Sve za njih a mrvice za nas. Zasto tako? Pa mi ne umemo i ne znamo a nije kod nas ni razvijena ,,demokratija,,.LAZ obucena u lepo odelo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime