Niški funkcioneri najmanje poštovali Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije

0
876

Poslednjih nekoliko godina Niš je bio u vrhu gradova koji nisu poštovali preporuke Agencije za borbu protiv korupcije. Osim što su funkcioneri i organi uprave kasnili sa dostavom informacija, u gradskoj upravi je bilo puno nepotizma i sukoba interesa, kazali su iz Agencije.

Na seminar Agencije nisu se svi odazvali; Foto: JV
Na seminar Agencije nisu se svi odazvali; Foto: JV

Pomoćnik direktora Agencije Dragomir Trninić kaže da su niški organi vlasti čak ignorisali preporuke ovog državnog organa. Zato je poslednjih nekoliko godine Agencija u Nišu i okolini pokrenula više od 100 postupaka protiv javnih funkcionera.

Preporuke za razrešenje funkcionera sa ovog područja nisu uzimane u obzir, šta više ignorisane su i smatramo da je to bila neprihvatljiva praksa – kazao je Trninić.

On dodaje da su za nepoštovanje preporuka i kašnjenja funkcioneri uglavnom kažnjavani prekršajno.

Tu su uglavnom izricane kazne na nivou zakonskog minimuma, do 50.000 dinara – dodaje.

Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije je od gradskih vlasti Niša do sada tražila smenu trojice visokih javnih funkcionera, svih postavljenih na predlog SNS, ali po tim zahtevima niko nikada nije smenjen.

Najpre su krajem 2014. godine odbornici SNS, SPS i PUPS glasali „protiv“ smene zamenika predsednika Skupštine Grada Nenada Stankovića (SNS) dok su tada i partije koje su se deklarisale kao opozicine tada bile uzdržane – „Niška priča“, „Koalicija za Niš“ i DSS.

Pola godine kasnije članovi skupštinskog Odbora za imenovanja iz vladajuće većine, kojoj se u međuvremenu pridružila „Niška priča“, odbili su predlog Agencije za borbu protiv korupcije da smene direktora Doma zdravlja Milorada Jerkana (SNS), koji je suprotno zakonu u ustanovi zaposlio svog sina.

Vladajuća većina, okupljena oko SNS odbila je i treći zahtev Agencije za borbu protiv korupcije koja je tada tražila smenu gradskog većnika Srđana Aleksića (SNS).

Da Vas podsetimo:  Mafija uzvraća udarac?

Sam Aleksić je tada zaključio da Agencija za borbu protiv korupcije „nije kompetentna da odlučuje o sukobu interesa“ i da će svoju nevinost dokazati na sudu. Ipak, upravo po Aleksićevoj tužbi je sud potvrdio da je on bio u sukobu interesa i da je Agencija za borbu protiv korupcije „jedina nadležna da donese odluku da li u konkretnom slučaju postoji sukob interesa“.


Pojedini funkcioneri ignorisali poziv Agencije

Agencija za borbu protiv korupcije je organizovala seminar za niške funkcionere kako bi ih upoznali sa obavezama koje imaju po Zakonu da sprečavaju sukob interesa i da prijavljuju imovinu i prihode.

Međutim, skupštinska sala nije bila puna, a na seminaru nisu bili svi vršioci javnih funkcija u Nišu. U Agenici su kazali da su pozivali funkcionere preko gradske i opštinskih uprava, a odbornik pokreta “Dosta je bilo” Srđan Nonić kaže da je poziv dobio pismeno, kao i preko šefa i sekretara odborničke grupe.

Direktor javnog preduzeća Medijana Bratislav Vučković kazao je da je poziv na seminar dobio iz Gradske uprave, međutim, iz protokola Uprave nisu precizirali da li su svi javni funkcioneri dobili poziv.


Skupština Grada spremna za bolju saradnju

Predsednik niškog parlamenta Rade Rajković potvrdio je se “neke odluke Agencije nisu poštovale u gradu, opštinama niti u okruzima koji gravitiraju ka Nišu.

Prioritetni cilj će biti ubuduće što bolja saradnja sa agencijom, bukvalno dnevnu komunikaciju mi kao zakonodavna vlast i ujedno da sve nedostatke koje možemo da ispravimo to uradimo u hodu, a preporuke Agencije bukvalno da definitivno ispoštujemo u skladu sa zakonom – kazao je Rajković.


Izmene Zakona do kraja godine

Pomoćnik direktora Agencije Dragomir Trninić kazao je da osim osude javnosti Agencija nema mehanizme da natera funkcionere da postupaju po Zakonu. Ipak, kako je istakao, nada se unapređenju saradnje sa novom vlašću u Nišu, kao i da će broj postupaka značajno opasti.

Da Vas podsetimo:  3,2 miliona evra za sajt sa netačnim podacima o javnim nabavkama

On je kazao da će do kraja godine biti usvojene izmene Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije.

Trenutno je javna rasprava u toku, do sredine novembra. Očekujemo da do kraja godine bude usvojen u skladu sa obavezama vezanim za poglavlje 23 – kazao je Trninić.

Zakon bi, prema preporukama Agencije, trebalo da propiše jasnija i stroža pravila o odgovornosti funkcionera, ovlasti Agenciju na neposredan i neometan pristup službenoj evidenciji i dokumentaciji organa javne vlasti i drugih pravnih lica, proširi obaveze prijavljivanja imovine i prihoda na sve krvne srodnike funkcionera u pravoj liniji u prvom stepenu srodstva, proširi nadležnost Agencije na postupanje i po anonimnim predstavkama i propiše duži rok zastarelosti za prekršaje propisane Zakonom o Agenciji.

V. M.

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime