Niški pisac Dejan Stojiljković u trci za prestižnu američku nagradu

0
92

Na godišnjem spisku dela koja će biti razmatrana za prestižnu nagradu Edgar Alan Po, među čijim su dobitnicima i Agata Kristi, Rejmond Čendler, Džon Le Kare, Stiven King, kao i Noa Hauli, našla se i pripovetka Neonski bluz niškog pisca Dejana Stojiljkovića. Nagradu dodeljuje udruženje Mystery Writers of America sa sedištem u Njujorku od 1946. godine, u više kategorija, za najbolja ostvarenja u kriminalističkom žanru objavljena prethodne godine.

Neonski bluz je u trci za ovu nagradu u kategoriji najbolja kratka priča. Ova pripovetka prvobitno je objavljena na engleskom jeziku u antologiji Belgrade Noir njujorškog izdavača Akashic Booksa početkom decembra zbirku priča nazvanu po njoj izdala je i LagunaI priče drugih autora iz ove zbirke biće razmatrane za nagradu.

Propozicije za nagradu Edgar su vrlo stroge, tako da sama činjenica da se moja priča kvalifikovala za nju znači mnogo. Ovo takođe otvara vrata za potencijalno veće prisustvo srpskih pisaca na anglosaksonskom tržištu, s obzirom da već imam objavljen roman u SAD, gledaću da ne ostane samo na tome – kaže Stojiljković.

Nominacije u svim kategorijama biće objavljene 19. januara, na rođendan Edgara Alana Poa, a imena dobitnika znaće se krajem aprila ili početkom maja, stoji u zvaničnom saopštenju udruženja Mystery Writers of America na njihovoj internet prezentaciji www.mysterywriters.org.

Dejan Stojiljković je do sada bio nominovan za međunarodne nagrade IMPAK Dablin i Balkanika, a strip adaptacija romana Konstantinovo raskršće našla se u godišnjem izboru najboljih svetskih stripova renomiranog teoretičara devete umetnosti Pola Graveta.

Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime