Niški političari u uniformama – „sindrom Vulin“ ili sve po Pravilniku

1
174
Predstavnici Niša na pokaznoj vežbi; foto: T. Radovanović

Na današnjoj pokaznoj vežbi „Sistem 2021“ predstavnici Grada Niša koji su članovi Gradskog štaba za vanredne situacije bili su kompletno uniformisani. Nošenje uniformi u oblasti civilne zaštite propisano je Pravilnikom koji ministar unutrašnjih poslova donosi na osnovu Zakona o smanjenu rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, ali iz Grada nisu odgovorili na pitanje Južnih vesti jesu li uniforme po Pravilniku, po čijoj su odluci i kako naručene i plaćene, kao i da li je uvedena nova praksa da gradski funkcioneri u javnosti budu u uniformama.

Pravilnikom je utvrđen svaki detalj. Osim toga ko iz oblasti civilne zaštite može i kada da nosi uniformu, definisano je i kako tačno izgleda svaki njen deo, čak i materijali, kombinacije u skladu sa godišnjim dobima, tačni natpisi.

Uniformu je danas obukla gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, njena pomoćnica Vladislava Ivković i novi komandant Zimske službe i član Gradskog štaba za vanredne situacije Nenad Stanković.

Član Gradskog štaba u uniformi; foto: T. Radovanović

Novinarka: Jel to sada zvanična uniforma, ko je to odlučio, platio i gde ste ih šili?

Stanković: Svi članovi Gradskog štaba su bili uniformisani.

Novinarka: Od kada je tako?

Stanković: To je sada za ovu vežbu priprema bila, zbog ove vežbe. Članovi Gradskog štaba su dobili opremu za učešće u vežbi.

Novinarka: Dobili od koga?

Stanković: Pa dobili smo, mi smo… Radili smo mi. Kao Gradski štab.

Novinarka: Od koga?

Stanković: Pa dobro, to je nekoliko uniformi, ne znam šta je tu interesantno.

Novinarka: Interesantno je, do sada Vas nisu viđali u uniformi. Jel to sada nova praksa, novo pravilo i gde se šiju te uniforme?

Stanković: Pa bila je i gradonačelnica i pomoćnica i drugi članovi Štaba koji su sedeli u Gradskoj kući gde je bilo sedište Štaba.

Da Vas podsetimo:  Pred put u Beograd

Novinarka: A gde se šiju te uniforme, jel to Grad naručio?

Stanković: Pa imaju i drugi gradovi. Pogledajte, ima Beograd. Ako ste pratili pažljivo emisiju „Sistem 21“ videli ste da su i drugi komandanti Gradskih štabova imali uniforme. Gradonačelnik Kraljeva.

vranje-gradonacelnik-vezba-foto-gradvranje

Gradonačelnik Vranja na vežbi bez uniforme; foto: Grad Vranje

„Bela košulja, preko jakna i pantalone klasičnog kroja“, tako je, opisuje reporter Južnih vesti, izgledao gradonačelnik Pirota, na primer. Bez uniforme bili su i leskovački i vranjski gradonačelnici. Leskovački, Goran Cvetanović, bio je u odelu.

 

leskovac
Cvetanović na vežbu došao u odelu; foto: sajt Grada Leskovca

Vulin, čovek sa najviše uniformi

Policija i vojska, tako je javnost prepoznavala ljude u uniformama. Policija, vojska i Vulin, prepoznaje javnost nakon što je najpre ministar odbrane, a sada unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin počeo da se kao civilno lice pojavljuje na različitim događajima u uniformama koje zvanično ne postoje.

Deo javnosti zato je posumnjao da je „sindrom Vulin“ obuzeo i niške političare i da ono što su obukli nije propisano.

Ministar Vulin i njegov fetišizam prema uniformama, zapravo je velika sreća da nije ministar šumarstva, da ga viđamo u uniformi šumara ili ministar saobraćaja pa da nam se ukazuje u uniformi stjuardese. Kad je rolka predsednika stvar o kojoj se priča u vestima, kad se strani državnici dočekuju u farmerkama, kad Vulina nismo videli još samo u halterima, onda je nekako sasvim normalno i to da predstavnici iste vlasti ne nekom lokalnom nivou nose uniforme za koje ne znaju ni treba li da ih nose – kaže novinar Željko Veljković.

U Pravilniku piše i tačno kako se uniforme za predstavnike tela civilne zaštite zadužuju i razdužuju, ali sagovornik Južnih vesti nije odgovorio na pitanje odakle je tačno dobio svoju.

Ne razumem to pitanje. Sad što, šta to? Uniforma iz civilnog sektora. Mi smo svi članovi Štaba za vanredne situacije.

Da Vas podsetimo:  Sr­bi­ja – ze­mlja je­di­na­ca

Novinarka: Što je civilna zaštita…

Stanković: U tom smislu nosi da ste uniformisani na neki način. Sa oznakama, gde smo mi civili bili označeni grbom Grada Niša, da smo deo Gradskog štaba. Mi smo bili označeni jasno, uniformisani.

Novinarka: Odakle uniforme, to mi samo niste rekli?

Stanković: Ja stvarno ne znam, pa nisam ja šio uniforme.

Pitanja službi za informisanje su poslata nešto posle 13 časova, nakon današnje vežbe na kojoj su niški funkcioneri viđeni u uniformama. Odgovor se očekuje, a podsećamo da je gradonačelnica Niša ranije izjavila da novinari pitanja šalju u neprikladno vreme, odnosno, uglavnom petkom popodne.

Inače, prema javno dostupnim podacima Grad nije imao javne nabavke za ove uniforme. Na portalu javnih nabavki poslednja, vredna nešto više od 6,5 miliona dinara, jeste ona raspisana u oktobru ove godine i reč je o službenoj odeći i obući za Komunalnu miliciju.

https://www.juznevesti.com/

1 KOMENTAR

  1. Odavno već viđeno samo u drugog boji. Hitlerovci su nosili braon uniforme, vučićevci sada nose crne. Ali- ideologija im je slična. Diktatura JEDNOG ČOVEKA od „A“ do „Š“. Obojica su pravili na oduševljenje maloumnih sugrađana -njihovih simpatizera- autoputeve i znamo kako se to završilo. Nemačka je bila uništena do temelja, da li je uz nove „crnokošuljaše“ -u uniformama sličnim svojevremeno ustaškim, to suđeno i Srbiji? Izgleda da su baš na tom putu. Ko preživi- pričaće!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime