Niški urbanisti bez plate četiri meseca

1
648

urbanisti-1Radnici JP Zavod za urbanizam Niš i njihove porodice suočeni su sa teškom finansijskom situacijom zbog četvoromesečnog kašnjenja zarada (oktobar, novembar, decembar, januar), neisplaćenih naknada za prevoz, kao i neisplaćenih obaveza zaposlenima po osnovu drugih primanja za 2015. i 2016. godinu. Ovako teška finansijska situacija traje godinama, na šta su rukovodstvu i Nadzornom odboru JP Zavod za urbanizam Niš, u više navrata, ukazivali predstavnici Sindikata.

Kakav urbanizam, takva i isplata dohodaka

– Radnici preduzeća osnovanog od strane Grada Niša za potrebe izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja, referentnog u regionu, visokokotiranog u Republici Srbiji, sa tradicijom dužom od 56 godina, žive pod stalnim stresom zbog neizvesne isplate zarada- saopštava inžinjerka građevine i predsednik sindikalne organizacije u Nišu.

U daljem saopštenju medijima se navodi: Dana 30.10.2015. godine Sindikat se obratio za pomoć svim nadležnim gradskim institucijama nakon čega je, zbog nepromenjene situacije, dana 05.11.2015. godine održan štrajk upozorenja, u trajanju od sat vremena, sa zahtevima zaposlenih da se isplate zaostala dugovanja i potpiše kolektivni ugovor, koji je većina drugih javnih i javno-komunalnih preduzeća potpisala. U međuvremenu, od početka 2016. godine teška finansijska situacija u JP Zavod za urbanizam Niš i aktuelna situacija sa racionalizacijom u javnom sektoru rezultovala je poremećenom komunikacijom između predstavnika zaposlenih i poslovodstva, kažu iz ove sindikalnbe organizacije.

– Radnici su pod pritiskom i u strahu od mogućnosti da budu proglašeni tehnološkim viškom bez jasnih i merljivih kriterijuma. Sve je na volji ili samovolji poslodavca. Većina poslovodstva koja treba da odlučuje o najvažnijim pitanjima i budućnosti radnika su kraće u ovom preduzeću i u ovoj delatnosti od većine zaposlenih te ne mogu pravilno i realno da procene dosadašnji rad i doprinos radnika u ovom preduzeću, saopštava Stojanovićeva.

– Direktor, Ljubiša Mitić, sve ovo vreme, nema rešenje za izlaz iz teške finansijske situacije, a s obzirom na to da su iscrpljene skoro sve zakonske mogućnosti sindikalnog delovanja, Sindikat je odlučio da se obrati medijima, radi upoznavanja šire javnosti sa teškom situacijom u ovom javnom preduzeću, zaključuje se u saopštenju.

Da Vas podsetimo:  Hej, hej, Vučiću, vrati državu, lopove!

Gradjanin.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime