Nišlija ide na Kulinarsku Olimpijadu u Štutgartu

0
769
Andrija Radičković / Foto: printscreen

Priliku da u konkurenciji preko 50 zemalja sveta i pred više od 30.000 posetilaca pokaže kulinarske veštine sredinom februara imaće mladi Nišlija Andrija Radičković kao član juniorskog tima Kulinarske federacije Srbije koji će se nadmetati na jednom od najznačajnijih svetskih takmičenja u spremanju jela.

25. Kulinarska Olimpijada biće održana u Štutgartu, a u timu od 10 mladih kuvara iz Srbije naći će se i 22-godišnji Nišlija koji je u rodnom gradu završio Srednju ugostiteljsku školu, a sada je na studijama gastronomije na Viskoj hotelijerskoj školi u Beogradu.

Ovo je veliki uspeh za nas, kakav god rezultat bio na Olimpijadi. Očekuje nas lepo i nesvakidašnje iskustvo – kaže Andrija Radičković.

Svoje znanje, koje je praktično usavršavao u restoranima u Španiji, na obali Kosta Brave i u Sjedinjenim Američkim Državama, moći će da prikaže zajedno sa još 9 članova tima koji čine mladi profesionalni kuvari iz Beograda, Novog Sada, Raške, Sremske Mitrovice, Vrbasa i Petrovca na Mlavi.

Najviše me zanimaju meksička i tajlandska kuhunja, kao i moderna gastronomija. Nacionalne kuhinje se prilagođavaju trendovima moderne kuhinje, pa se sada i klasična srpska jela se serviraju na moderni način. Srednju sam završio u Nišu, a najviše zahvaljujući svojim profesorima, koji su uticali na mene, upisao sam studije u Beogradu – priča Radičković.

U konkurenciji juniorskih timova na Kulinarskoj Olimpijadi koja je prvi put održana 1900. godine, pored Srbije, nadmeće se još 11 selekcija, a mladi srpski kuvari takmičenje počinju 15. februara kada imaju zadatak da spreme jela iz nacionalnih kuhinja.

Prvog dana spremamo meni od tri sleda za 60 ljudi, tu su hladno predjelo, glavno jelo i dezert. Priprema se kao u restoranu, a posetioci koji kupuju karte, kupili su mesto za degustaciju menija. U bodovanje ulazi mišljenje gostiju, ali i stručnog žirija. Zanimljivo je da se ne zna ko će biti u žiriju jer će oni biti kao regularni gosti i onda nema posebno lickanje tanjira, već svi moraju da budu perfektni – priča mladi Nišlija.

Da Vas podsetimo:  Otvoreno pismo predsjedniku Srbije G. Aleksandru Vučiću u vezi Kosova i Metohije

Posle dana pauze, juniori iz Srbije će 17. februara spremati hladni bife sto za 12 ljudi.

To su više eksponati koji moraju biti jestivi. Ocenjivaće se izgled i ukus. Nakon ta dva dana, generalni pobednik je onaj ko je najbolji u obe kategorije – dodaje Radičković.

Pored Radičkovića, tim Srbije čine i Tatjana Bodvaji, Dušan Grujić, Vladimir Jež, Aleksandar Leovac, Aleksandar Vašalić, Mia Vučković, Marija Jakubiv i Danijel Vasiljković.

U pripremama juniorskog tima učestvuje ceo tim Kulinarske federacije Srbije, kao i članovi Asocijacije šefova kuvara Srbije. Mladi kuvari pripreme za takmičenje imaju u restoranima i kuhinjama članova KFS-a, kao i laboratoriji za gastronomiju PMF-a u Novom Sadu.

Ući u istoriju kao deo takmičarkog tima, reprezentativac Srbije, jedan je od izazova koji ovi mladi ljudi nose sa sobom. Izazov učešća ili „vetar u leđa“ na jednom ovakvom takmičenju može poboljšati jedino podrška sredine, države i medija i zato budite deo tima koja prati i podržava ovaj mladi tim profesionalaca – navode iz Federacije.

Kulinarska Olimpijada će biti održana od 14. do 19. februara u Štutgartu.

Ljubica Jocić
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime