Nišlija podneo krivičnu prijavu protiv gradonačelnice zbog budžeta, pa saznao da “nije oštećena strana”

0
169

Građanin nije oštećena strana ni kada sumnja da su nadležni oštetili budžet koji on puni – priča Zoran Jovanović, nekadašnji predsednik Radne grupe zadužene za ispitivanje potencijalnih malverzacija u “Gorici”, koji je podneo krivičnu prijavu protiv gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i još 3 lica. Sumnjao je da su oštetili budžet Grada novom dokapitalizacijom “Gorice”, a Tužilaštvo je to odbacilo “jer se za to ne goni po službenoj dužnosti”. Na prigovor su odgovorili da on nije oštećena strana.

U novembru je na nekoliko strana Jovanović podneo krivičnu prijavu protiv Sotirovski i drugih koji su učestvovali u procesu odobravanja nove dokapitalizacije JKP Gorica.

Preduzeću koje je poslednjih godina u velikim probelmima i kojem je više puta upumpavan novac iz budžeta tada je dato novih 108 miliona dinara, a Jovanović poziva na odgovornost Sotrovski, jer nije ispitala gde su prethodne pare potrošene.

Dragana Sotirovski je svesno povredila i prekoračila granice službenog ovlašćenja, a izražavam sumnju radi lične koristi, jer nije prvo zaštitila sredstva budžeta Niša, jer je ona i jedino lice za izvršenje budžeta. Nije zatražila pisanim zahtevom od državnih organa da se utvrdi gde su nestajala, nestala i opet odlivaju sredstva iz JKP Gorica Niš, već je učestvovala, glasala i pribavljala razna dokumenta prividne formalnosti za donošenje takve odluke – piše u prijavi.

Pošto Jovanović nije znao, to u prijavi nije ni napisao, ali je zato Više javno tužilaštvo u odgovoru iz aprila ove godine definisalo krivično delo kao zloupotrebu sužbenog položaja po članu 359 stav 1 Krivičnog zakonika, ali je prijavu ujedno i odbacilo.

…jer prijavljeno delo nije delo za koje goni po službenoj dužnosti – piše u odluci.

Više javno tužilaštvo utvrdilo da građanin nije oštećena strana kada sumnja da neko sloupotrbljava budžet; foto: printscreen

Jovanović je odmah uložio prigovor, ali je i on odbačen, po njegovom mišljenju, dosta čudnim obrazloženjem – da nije oštećena strana.

Da Vas podsetimo:  Šta medija danas skrivaju od naroda u Srbiji

Zato njegov dopis, kako piše, nije formalno ni razmatran kao prigovor na rešenje VJT, već kao pritužba na rad obrađivača predmeta. Utvrđeno je, zaključio je tužilac, da ni tu propusta nije bilo. Na prigovor je odgovorilo opet Više javno tužilaštvo iako ga je on uputio Apelacionom, kao višoj instanci.

Kako građanin nije oštećena strana kada ukazuje na potencijalne zloupotrebe sa budžetom Grada je ono što Jovanovića najviše čudi.

Budžet grada Niša je javni resurs i javno dobro koji se puni poreskom obavezom svih građana. On je vlasništvo Građana Niša. Prijavljivanje nadležnom organu da je došlo do eventualne štetne radnje po sam budžet od strane lica koje je jedino ovlašćeno za izvršenje istog, u ovom slučaju Gradonačelnika Niša, daje aktivni legitimitet svakom tom istom građaninu da je on oštećen, tj. oštećena strana. U konkretnom slučaju smatram da sam ja kao građanin oštećen, kao i svi oni koji žive na teritoriji grada Niša i pune taj isti Budžet – kaže Jovanović.

Međutim, advokat Marko Krstić komentarišući situaciju da građanin koji puni budžet nije oštećena strana u postupku kada ukazuje na zloupotrebe sa gradskom kasom, kaže da je krivično-pravno to zaista i tačno.

Gledano šire svi građani pune budžet i to je tačno, ali usko krivično-pravno gledano oštećeni je taj čije je neko dobro ili imovinski interes narušio, oštetio ili povredio. Ako se posledica krivičnog dela tiče budžeta morao bi u tom smislu da se javi neko ko zastupa interese Republike Srbije kako bi mogao u krivičnom postupku da ima procesnu ulogu oštećenog – zaključio je Krstić.

Drugim rečima, krivičnu prijavu bi trebalo da podnese policija, budžetska inspekcija ili DRI, ali Jovanović kao primer uzima budžetsku inspekciju za koju kaže da je po zakonu podređena gradonačelniku, pa je malo verovatno da bi ona i podnela prijavu protiv njega/nje.

Da Vas podsetimo:  Otišla nam je još jedna godina – šta smo izgubili, a šta nam je (pre)ostalo?

Dodaje i da svoju borbu nastavlja i da će sada insistirati na podnošenju prigovora i dobijanju odgovora od Apelacionog tužioca.

Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime