Nišlije i urbana kultura življenja

0
810

djuke-dinic-komunalijeVečina Nišlija očigledno nema dovoljno urbane kulture za život u gradu. Za to nisu potrebna istraživanja jer čim se izađe na ulicu papirići, kese, pikavci, plastične flaše i drugi otpaci su svakodnevna pojava.

Trenutno u gradu imamo tri tačke kojima ni dve JKP „Medijane“ ne mogu da pomognu. To je Ulica Đuke Dinić, deo oko pijace Bulevar Nemanjića i Episkopska. Jednom rečju, najprljavije je u okolini pijaca gde su ljudi najskoncetrisaniji.

U Đuke Dinić kod Autobuske stanice, sami pijačari imaju svoje kontejnere, ali iz Kineskih prodavnica i drugih lokala se naviklo da se đubre ostavlja pored bandera, a to potom psi lutalice raznesu tako da je svako popodne, ova ulica puna raznih otpadaka.

Bratislav Vučković, direktor JKP „Medijane“ potvrđuje da su ove lokacije u Nišu najprljavije, ali i dodaje da ima mnogo ulica u kojima i pored čišćenja, svakog jutra se pojave neki novi otpaci.

Imamo mnogo problema oko Buklevara Nemanjića jer se parkiraju automobili, pa kamion ne može da prođe, ali rešenja ima za svaki deo grada gde se prlja više nego u ostalim delovima. Ako postignemo dogovor da svi, na primer, izbace đubre u 9 sati ujutru, ali do tada da skladiraju u svojim posudama otpatke, kamion Medijane će proći u 9,10 sati. Onda u 9,11 sati neće više biti đubreta. Uz to, moramo da imamo pomoć inspekcije koja će pratiti da li neko pojedinačno baca ili je to radnik pijace. Džabe čistimo kada pojedinci opet bacaju, a s deponijama koje počistimo, a one se opet stvaraju, to je druga priča – priča Bratislav Vučković, direktor JKP „Medijane“.

On kaže da za ovakvu akciju moraju da se uključe tri organizacije. Inspekcije, Tržnica i Medijana.

Da Vas podsetimo:  Mitovi i zablude o izbornoj krađi – Kosovski boj za glasove

Niko nema protiv tih baka koje prodaju van pijace cveće i zasade, ali ne smeju da ostavljaju i kartone na kojima sede, i kese, i papire i da odu. Imamo takođe i problem kod ponzemnih kontejnera gde takođe ne možemo da priđemo vozilom – objašnjava Vučković.

Građanin Đorđević: Uzeti od „duplih“ funkcionera i dati siromašnima

Građanin Niša, pesnik Zoran Đorđević Kisi kaže da je u centru grada higijena dobra, ali čim se zađe u uličice u centru vidi se jasno da sama „Medijana“ tu ne može ništa.

Niš je poslednjih godina na udaru jednog broja mentaliteta tako da su te pomešane kulture proizvele jedan novi bahati stil ponašanja, a što nijedno komunalno preduzeće ne može da izleči. Kod mene oko Saborne crkve, đubrari počiste ujutru, već oko podne lete neke kese, na parkinzima opušci izbačeni iz pepeljara u kolima… Mislim da bi tu inspekcija mnogo toga dovela u red. I to na primer ovako. Da se centar grada prati kamerama, i čim neko baci nešto na ulicu, kreću dva inspoektora da ga kazne. Posle tri meseca, svi bi normalno svoje otpatke čuvali u džepu do prve kante – priča Đorđević.

M.S.

gradjanin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime