Nišlije ne znaju kako se troši njihov novac

0
856

Zgrada_opstine_NisVikipedijaNi puna dva meseca otkako su odbornici Skupštine Grada Niša usvojili plan trošenja novca poreskih obveznika u 2016. godini, taj dokument nije predstavljen građanima na sajtu Grada.

Poslednje što je na sajtu dostupno je nacrt budžeta za 2016. godinu, faza koja prethodi čak i sastavljanju predloga, odnosno nekoliko koraka pre finalnog usvajanja.

Štaviše, trenutno dostupna verzija plana za trošenje novca iz gradske kase je u međuvremenu, pre formalnog usvajanja u Skupštini, pretrpela brojne izmene.

To znači da građani trenutno ne znaju po kom dokumentu gradska vlast troši njihov novac.

Gradonačelnik Zoran Perišić nije odgovarao na telefonske pozive i SMS poruke novinara, a zbog čega budžeta Grada nema na sajtu nisu znali da odgovore ni u njegovom kabinetu.

Ivan Grujić, ekspert za e-upravu, smatra da nije slučajno što vlasti ne objavljuju budžet: „To objavljivanje budžeta je bazična stvar i njegovo neobjavljivanje prosto ne može da bude slučajnost. Ali takve stvari naprosto stvaraju sumnju da nešto tu nije u redu“, kaže Grujić.

On dodaje da je praksa u opštinama i gradovima u Srbiji postala da se pored objavljivanja budžeta građanima učini dostupnim i takozvani „građanski budžet“, dokument u kome je na slikovit način predstavljeno trošenje novca.

Inače, na sajtu Grada nema ni Izveštaja o budžetu za 2014. godinu, koji su odbornici Skupštine usvojili pre više od devet meseci.

Da skrivanje budžeta gradskim vlastima nije strano pokazuje i praksa iz prethodnih godina.

I prošle godine je budžet objavljen tek u julu, osam meseci nakon što je usvojen, i to nakon velikog pritiska javnosti.

Gradonačelnik Zoran Perišić je tada tvrdio da ne kriju budžet, već da ga „greškom nema“.

N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime