Nišlije, srećan vam Sveti Propagandista

0
989

Možda niste znali, ali Grad Niš umesto slave Sveti car Konstantin i carica Jelena od ove godine slavi Svetog Propagandistu.

Tu promenu utemeljio je lično gradonačelnik Niša Darko Bulatović svojim obraćanjem ispred crkve, na dan slave, 3. juna. Umesto nama, Nišlijama, da govori o Konstantinu, samoj slavi, njenom značaju, istoriji ili Bogu, gradonačelnik nas je počastio delom svog propagandnog govora koji je izgleda spreman za svaku priliku.

Slava je bila povod da uđe u reklamiranje svog rada i to baš tu, ispred crkve Svetog cara Konstantina. Tu smo opet čuli da se gradi Naučno-tehnološki park, da se rekonstruišu ulice i bulevari, da su finansije stabilne, ali najvažnije od svega da Država pomaže Nišu. I to je sve u redu, ali kakve to ima veze sa gradskom slavom?

Da paradoks bude veći, gradonačelnik je češće pominjao Boga za skupštinskom govornicom, nego što je to radio ispred crkve.

I ne može me ništa pokolebati da radim ono što mi je Bog dao, dok mi bude dao – govorio je Bulatović u decembru 2016. u Skupštini Grada.

Ipak, u svojim izjavama ispred crkve se sada više bavio finansijama i projektima. Nije bilo ni reči, na primer, o univerzalnim vrednostima koje religija i njene svetkovine šire, kao što su mir, dobrota, jedinstvo, tolerancija i ono najkarakterističnije za pravoslavlje – ljubav, što bi bila prigodna poruka za takav trenutak. Posebno imajući u vidu da je Srbija sekularna država i da su i u Nišu osim pravoslavne zastupljene i druge vere.

Sve to je izostalo, ali nije izostalo da je u Nišu sve više fabrika, sve više privatnih investicija i da će i Sečanica dobiti vodovod.

Neko će sada reći da je prvi čovek grada samo odgovarao na pitanja novinara. Da, ali odgovore on smišlja. On procenjuje da li se baš u tom momentu i na tom mestu treba baviti dnevnom politikom i samoreklamerstvom ili se jednostavno, ako ni zbog čega drugog, ono zbog slave i datuma, treba makar na trenutak izdići iznad toga.

Da Vas podsetimo:  PRAZNIK NIJE SAMO DAN, KADA SE NE RADI...

Pritom, ostaje nejasno zašto je “sakriven” ambadasor Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat koji je došao na gradsku slavu. Ni u jednom prilogu, ni na jednoj fotografiji na sajtu Grada, ni u jednom zvaničnom saopštenju ne piše da je Skat bio u Nišu. Ne idu diplomate na slavu baš svakog grada i opštine u Srbiji.

Zašto je tako urađeno, verovatno, zna samo Bulatović. A da je ambasador zaista bio i da je stajao do gradonačelnika za vreme služenja liturgije potvrđuju fotografije na zvaničnoj Fejsbuk strani načelnice Nišavskog okruga Dragane Sotirovski, kao i na zvaničnom sajtu Okruga.

Naravno da sve ovo liči na ubiranje političkih poena pred lokalne izbore koji nas čekaju na proleće sledeće godine. Uspešno ili ne, pokazaće glasovi, naravno ukoliko naprednjaci Bulatovića ponovo predlože za gradonačelnika.

Šta god da se desi, za Nišlije je najvažnije da Sveti Propagandista ne postane tradicija, jer to je specifičan “svetac” koji nema samo jedan datum u godini, nego ga slavimo svakog dana.

Aleksandar Stankov
Izvor: juznevesti.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime