„Nisomnia“ umesto u junu, ipak u septembru

0
1018

2015-06-22_050901

Iako je po Programu rada Niškog kulturnog centra planirano da muzički festival “Nisomnia” bude održan u junu, zbog čekanja na rebalans gradskog budžeta i imenovanje članova Saveta, on se pomera za septembar.

Prema rečima direktorke NKC-a Bojane Simović, budžetom Grada Niša je najpre bilo odoboreno 800 hiljada za festival, te su u ovoj ustanovi čekali da se rebalansom eventualno ta suma poveća.

Pokušali smo da planiramo sa 800 hiljada, ali smo shvatili da je za takav festival ipak neophodno više sredstava. Međutim, rebalans je usvojen tek 14. maja, tako da nije bilo moguće sve organizovati za jun jer procedura javnih nabavki traje oko 45 dana – kaže Simovićeva.

Rebalansom je, kaže ona, za ovogodišnju “Nisomniju” predviđeno 3 miliona dinara što je, napominje, prosečni bužet ovog festivala predhodnih godina.

Direktorka Niškog kulturnog centra ističe da je razlog za odlaganje i to što je festival tek nedavno dobio članove Saveta, koji su ključni za njegovu organizaciju.

Prošle godine je odmah nakon manifestacije, dakle u septembru, Savet festivala dao kolektivnu ostavku, ali novi članovi nisu imenovani do nedavno. Sada sledi imenovanje umetničkog direktora, izrada finansijskog plana i, naravno, pregovori sa izvođačima – objašnjava Simovićeva.

Ona napominje da se još ne zna kojih dana će tačno u septembru biti održan ovaj festival, ali da će sasvim sigurno biti u prvoj polovini meseca. Podsetimo, ovaj festival je ranije uvek bio organizovan u septembru, ali je prošle godine NKC odlučio da ga “pomeri” za jun kada nema mnogo festivala u gradu.

J. C.

Izvor Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime