Ništa nam nije, al’ leka nam nema – još uvek!

0
176

Opannčar „agencija“ javlja: Ništa nam nije, al’ leka nam nema – još uvek!

Imao sam pod istim naslovom čitavo poglavlje u knjizi o opančarima i opancima (Beograd, 2012.), al’ njega nema, što bi rekla Tijana Dapčević u pesmi istoimenog naziva. Doduše, ono tamo je bio vic – u nadi da bolest neće dugo potrajati, a ovo sada je dijagnoza.

A kad smo kod viceva, pre neki dan na fejsbuku naiđoh na naslov: „Nije vic – Zagorka Dolovac je danas dobila nagradu za doprinos promociji vladavine prava!“ (VMM). Za mene, koji se pravom bavi duže od 50 godina je to bilo neverovatno – kao kad bi neko dao nagradu Nemcima za doprinods rastu nataliteta Jevreja za vreme Drugog svetskog rata, pa potražih tu vest i konačno je nađoh – tačna je, nije vic, a nagradu je dodelilo Udruzenje tuzilaca i sudija Srbije. Medju nagradjenima je i predsednica Vrhovnog kasacionog suda, Jasmina Vasović, koja je na tu funkciju izabrana ptre nešto više od godinu dana, pa se postavlja pitanje kad ta osoba stiže da u tako kratkom periodu vremena stekne toliku zahvalnost tužilaca i sudija. A sve se to dešava u zemlji koja duže od deset godina ne može da dobije prelaznu ocenu za poglavlje 23 – vladavina prava, u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji, iako njeni najviši zvaničnici ne propuštaju ni jednu priliku da iastaknu da je Srbija i dalje posvećema prijemu u tu zajednicu – u momentu, kad smo ocenjeni nikad gore u godišnjem izveštaju te zajednice.

Ilustracija, Foto: Više javno tužilaštvo, mc.rs

Iz tih činjenica se može izvući više zaključaka. Poznato je da već duže vremena postoji Društvo sudija. Nije mi poznato, da postoji i društvo tužilaca, pa je verovatno to bio razlog da neko inicitra i osnivanje udruženje tužilaca, ali zašto udruženje tužilaca i sudija? To ne može drugo da znači već da među sudijama postoji podela. Na one koji su i dalje u Društvu sudija i one kojima tu nije sve potaman, pa se opredeljuju za novoosnovano Udruženje tužilaca i sudija.

Da Vas podsetimo:  Čemu se Srbi još mogu nadati?

Ostaje još samo da se kaže ko je osnivač i predsednik tog udruženja. To je Nenad Stefanović, Viši javni tužilac u Beogradu, koga sam u tekstu od 21. Novembra ove godine (opancar.com) nazvao Zagorkin mali, zbog neverovatnih gluposti i izazivanja javnog incidenta u Palati pravde, zato što njegov kolega Predrag Milovanović, član Državnog veća tužilaca (DVT) nije u prolazu hteo da mu se javi. Uzgred, Nenad Stefanović ima iza sebe poveći broj gluposti (vdi, na primer, na internetu tekst „Svi autogolovi novog javnog tužioca VJT“ i druge iste naravi koji se tu mogu naći pod pretraživačem – Nenad Stefanović tužilac.

Sledeći zaključak koji se iz svega toga može izvući je da glavne vedete našeg pravosuđa; Zagorka Dolovac, državni tužilac i Jasmina Vasović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda, pripadaju istoj opciji, još gori da one primaju nagrade od te opcije, a najgori je onaj koji se ne može izbeći – da se svi oni nama ustvari rugaju.

Na žalost, postoji i ono najteže saznanje – uvreženo je shvatanje da su penzioneri glavni oslonac ovog režima, što jednostavno ne može da bude tačno, bez obzira što i oni dobrim delom tu spadaju. Oni jesu izmanipulisani, ali jednostavno nema njih toliko da bi u tome bili presudan faktor. Glavni oslonac ovog režima su gomile kupljenih intelektualaca os kojih su ovde navedeni samo neki od njihovih reprezentenata.

I otuda onaj naslov – Ništa nam nije, al’ leka nam nema. Neka je i vic, ali ostavimo viceve za neka druga vremena.

U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke !
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata,
ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

Dragiša Čolić

Dragiša Čolić, 1.12.2022.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime