Ništa od boljeg života. A ni od izbora

0
840

vucic-620x330Čudno. Trećeg dana Vučićeve posete SAD nije se desilo ništa značajno. Samo što su nam Hrvati rekli da će da zatvore granice, a drug Julin, trenutno „najveća majka i otac“ izbeglicama (pošto ministar za vanredne situacije smatra da to nije za njega), rešio da im održi lekciju iz Europeizma Vaskolikog Serbskog.
Mislim, bilo je malo sranja, nije da nije, što juče – što prekjuče na granici, ali mi se (iskreno rečeno) u jednom trenutku učinilo kao da su Srbi i Hrvati počeli da se takmiče u dobrom, a ne u zlu, pa niste mogli da vidite nijedan pendrek sa balkanske strane, ali je zato Mađarima falila samo artiljerija. To baš je primetio i moj vrli kolega i prijatelj iz Crne Gore, Esad Kočan… Ali, kratko mi je trajalo radovanje, sve su prilike.
Inače, ja sam baš očekivao da će u tri dana dok On nije tu u medije dospeti još neki snimak – barem još neki o Dačiću – ako nema neki drugi.
Al’ ćorak!
Vratio se Heroj od Feketića a novi snimak (bez tona ili s tonom, svejedno) – ne videsmo!
A što nam je Reformator Veliki srećan… Još ni u avion nije ušao, niti se vratio, ali je treći put održao konferenciju za novinare u dalekim Amerikama. I rekao da je „veoma zadovoljan rezultatima“.
Pa nam je pri tom dodao da su „SAD dale zadatke Srbiji, ali i „signal i ohrabrenje“ da nastavi reforme“.
„Znamo šta su na nam zadaci, ne letimo sa lovorikama nazad, već se vraćamo s papirima punim beleški i znamo šta nam je činiti“, rekao je Heroj od Feketića.
Iskusno nije precizirao kakve je to zadatke Srbija dobila, ali je naglasio da će poseta „doneti važne političke i ekonomske posledice“.
„Mi moramo svojim radom i trudom i još odgovornijim ponašanjem da zaslužimo još nekoliko ovakvih poseta, koje će doneti konkretne rezultate za naše građane“, rekao je Vučiću Reformatore.
Žao mi je ove moje Srbije. Svako malo joj već 20 godina neko daje zadatke. A Srbija sve vreme hoće da bude odlikaš. Samo – poneki put ne ide. Pa padnemo, obore nas na ispitu… Znate, kada jedna država da politički zadatak drugoj – onda to samo pokazuje kako je ona država koja je dobila zadatak – banana.
A ova poseta znači – barem za mene – samo dve stvari.
Nit’ će biti izbora u republici, nit’ će biti boljeg života od 1. januara 2016. Dakle, uzalud smo odbrojavali.
Ali, žestoko me interesuje šta piše na beleškama?
„Rešiti braću Bitići.
Rešiti se od Dačići.
Pozvati u vladu Čedići.
Teška pitanja zaobići.
U Vašington ponovo ići.
U Moskvu nikako ne ići.
Obećati da ćemo za dve godine svi na Havaje ići.
Tvrditi da ćemo za godinu biti svi jaki mladići“.
vucic-ispred-kapije-bele-kuce-890x395Eh… Srbijo… „Mi da zaslužimo još nekoliko ovakvih poseta…“
Pa kakvih poseta, Aleksandre Vučiću? Kad su već išli predstavnici vlade Srbije mogli su da te slikaju na aerodromu, valjda si dobio najviše državne (protokolarne) počasti? Valjda te Bajden dočekao ispred Bele kuće, ako nije bilo nekih postrojenih jedinica. Valjda se himna svirala? Šta, ništa od toga? Doveli te vozilom ambasade? I to su domaćini…
Reci ti Obami da on dođe da vidi kako mi to:
Ima da mu priredimo vojnu paradu, da zatvorimo pola Srbije i zavarimo sve šahte na Novom Beogradu. Ima da ga dočeka brigada na aerodromu, a zastavicama ima da okitimo čak i sve golubove po Beogradu. Za svaki slučaj, ako neki proleti tuda… Ma i vrapcima ima da stavimo minijaturne zastavice. I ima da svima (koji treba da uđu u plan i program posete), ugradimo po čip, pa da u svakom trenutku oni iz NSA/CIA/FBI/DEA/SecretService znaju gde ko ide, ko piški, ko je na malo dužem odmoru u toaletu, ko je sa švalerkom, a ko se zajebava na Fejsu. Ili ne daj Bože Tviteru.
Došao si sa zadacima, kažeš?
Dobro. Sad je barem jasno.
Ja sam se nadao da srpskom premijeru samo narod Srbije može da izda zadatak.
Očigledno je da sam bio naivan.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI-IZGUBLjENI DOSIJE

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime