Ništa od masovnog zapošljavanja, posao u PROSVETI samo za neke

1
1207
Foto: pixabay.com

Ministarstvo prosvete napravilo je i prosledilo Uputstvo svim osnovnim i srednjim školama na osnovu kojeg će započeti zapošljavanje na neodređeno prosvetnih radnika koji sada rade u statusu zaposlenih na određeno.

Podsetimo, zapošljavanje u stalnom radnom odnosu u školama je prekinuto krajem 2013. godine, kada je uvedena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, pa su svi koji su posle toga počeli da rade dobijali posao na određeno vreme.

Sada, u skladu sa opredeljenjem Vlade Srbije da se ukida zabrana zapošljavanja i dogovorom Ministarstva prosvete sa reprezentativnim sindikatima na sastanku održanom 8. januara ove godine, najavljeno je da će prosvetni radnici koji su godinama radili na određeno biti primljeni u stalni radni odnos.

Kako saznaje BIZLife portal, na osnovu uvida u Uputstvo koje je upućeno školama u Srbiji, stalno zaposlenje se neće dobijati po automatizmu niti će važiti za sve one koji rade na određeno, već samo za one koji su angažovani na konkretna upražnjena radna mesta pre 31. decembra 2015. godine i za sva radna mesta će se raspisivati konkurs.

Za one koji zadovoljavaju ovaj kriterijum – da su počeli da rade pre 2016. i da je postojalo raspisano radno mesto na koje su došli moraće da zaposlenje potraže na konkursu na koji će naravno moći da se prijave i svi ostali kandidati i da se onda bore za posao.

Tako bar Uputstvo Ministarstva prosvete tumače u nekoliko škola koje smo ovim povodom kontaktirali. Dakle, posao im nije zagarantovan i neće samo preći iz statusa zaposlenog na određeno na status na neodređeno vreme već će se prijavljivati na konkurs i tražiti svoju šansu za zaposlenje sa svima onima koji se na njega prijave.

Da Vas podsetimo:  Program Vlade Narodnog Spasa (VNS) - Odbrana Kosova i Metohije

Sa druge strane, svi oni koji su počeli da rade u školama od 2016. godine i koji ovim procesom bar za sada nisu obuhvaćeni, moraće da sačekaju i njihov status će ostati nepromenjen.

Škole imaju rok do 15. januara da evidentiraju i nadležnoj školskoj upravi dostave sve podatke o radnim mestima u školama koja su upražnjena pre 31. decembra 2015. godine.

Reč je, kako se navodi u Uputstvu, o radnim mestima koja su do navedenog datuma bila upražnjena u punoj  normi od 100% i radnim mestima za koje su konkursi bili raspisani za 100% norme ali nisu okončani zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

Po prikupljanju podataka iz svih osnovnih i srednjih škola Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će se obratiti Komisiji Vlade Srbije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i raspisivanje konkursa. Bez odobrenja ove Komisije neće se moći raspisati konkurs za zapošljavanje na neodređeno vreme.

U skladu sa Zakonom o osnovama Sistema obrazovanja i vaspitanja formirane su radne podgrupe pri svakoj školskoj upravi. Zadatak im je da analiziraju podatke dostavljene iz škola i da daju saglasnost za raspisivanje konkursa na neodređeno vreme. Bez njihove saglasnosti nije moguće raspisati konkurs.

Prema podacima prosvetnih sindikata, ukidanju zabrane zapošljavanja u tom sektoru nada se oko 32.000 ljudi, a ministar Mladen Šarčević je nedavno naglasio da je među njima i 20.000 žena koje čekaju stalan posao da bi se ostvarile kao majke.

Od kraja 2013. godine, kada je uvedena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, broj zaposlenih u stalnom radnom odnosu je smanjen skoro za 50.000.

Izvor: BIZLife

1 KOMENTAR

  1. Ако је то заиста тако, као што пишете онда то мирише на предизборну причу:“нема за све, само за неке, онда ћу гласати по савести и нећу се заносити послом чистача у јавној установи, просвети тј.школи.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime