Nisu bili dobri da nose listu, ali jesu da vode opštinu

0
724
Lideri niških opština / Foto: JV

Osim Nataše Stanković, nijedan novi-stari predsednik niških opština nije bio prvi na izbornoj listi SNS, koja je nosila dopadljivo, mamac ime za široke narodne mase „Aleksandar Vučić – Za našu decu“.

Jedan lokalni portal, koji povremeno posluži kao veš-mašina u kojoj grešni funkcioneri pokušavaju da operu svoje biografije, sve nove predsednike niških opština predstavio je kao anđele. Svi su uspešni političari, nekadašnji direktori, menadžeri, mladi i perspektivni i ko zna šta, ali činjenica je da niko osim Stankovićeve nije bio dovoljno dobar ni za svoju stranku. Nije zaslužio da mu ime bude prvo na lokalnoj opštinskoj listi.

Šta bi bilo da je drugačiji izborni sistem i da se bira poimence? Koliko bi glasova Medijanaca, na primer, dobio Nebojša Kocić za njegovu uspešnu pronatalitenu politiku i organizovanje manifestacija? To je, kako su rekli, SNS-u bilo dovoljno da ga ponovo predlože za predsednika. Ali je bilo dovoljno da bude tek četvrti na listi. Prva je bila doktorka Vladmila Bojanić. Politički nepoznato i neukaljano ime.

Tako je bilo i u Niškoj Banji gde je listu vodio doktor Tomislav Kostić. Novi predsednik Dušan Živković bio je tek na šestom mestu.

Listu na Paliluli nije vodio novi predsednik Bratislav Vučković. Verovatno jer nije izvorni naprednjak već bivši URS-ovac i Karićevac. Ali jeste izvorni Palilulac. Baš kao i njegov novi zamenik Lazar Dinić. Možda bi baš to privuklo glasače, ali ni Dinić nije bio prvi na listi, već Svetlana Milijić, naprednjakinja koja je uhlebljenje našla u Narodnoj Skupštini i RFZO-u.

Slično kao i prva u Crvenom Krstu Jelena Žarić Kovačević. Nova-stara narodna poslanica.

Naravno da je većina glasača SNS-a glasala za ono što im je pisalo na listiću i ono čime im je mozak ispran sa ružičastih televizija, za Aleksandra Vučića. Međutim, oni koji malo bolje razumeju politiku sada shvataju da im je SNS 21. juna prodao „šarenu lažu“. Ili mačku u džaku. Tako se žargonski kaže kad nam nešto podvale. Kada nas prevare. Jer glasači su mislili da će, na primer, Medijanu voditi doktorka Bojanić, a opet su dobili Kocića – uspešnog organizatora manifestacija.

Da Vas podsetimo:  SMEH JE DOBAR LEK, I ZA POLITIČKE BOLJKE...

Mačka u džaku postane tigar kada se pogleda sastav opštinskih veća i izbor zamenika predsednika. Studenti bez iskustva, uzurpatori i provokatori na tuđim političkim mitinzima, tabadžije komšija. O obrazovanju je izlišno i govoriti u pojedinim slučajevima. Ili zašto bi neko ko je odrastao i iškolovao se u Leskovcu bio uspešan većnik u niškoj Opštini Crveni Krst? Naravno, svi su bili redovni na mitinzima, u autobusima, botovanju i/ili farbanju mobilijara u stranačkim majicama.

Za sve je to prosečan, ali obmanut simpatizer SNS glasao. I jedino što je tim glasom omogućio je uživanje tim i takvim pojedincima u masnim platama i privilegijama narednih, videćemo koliko godina.

Tako će, taj isti iskreni i obmanuti simpatizer, narednih godina plaćati da grupa ljudi, koja ga je pritom i prevarila, uživa u privilegijama tako što radi jednu vrlo prostu stvar – menja stranke. Od 5 novih predsednika niških opština samo je Dušan Živković iz Banje izvorni SNS. Ostali su preletači, neki i višestruki. Sve to plaćaju, nažalost, i oni koji ih nisu glasali.

To je donekle i suština nakaradnog sistema u kojem živimo, a u kojem se do vrha ne dolazi dobrim radom, kvalitetom i znanjem, nego prevarama, preletima i podaništvom.

Aleksandar Stankov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime