Nisu popisane štete od poplava u Srpskoj

0
911

doboj-poplave-ajNakon više od dvije godine od osnivanja Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske (RS) poslije katastrofalnih poplava 2014, u Registar šteta nisu uneseni svi podaci o oštećenoj imovini. Popisane su samo one nastale na dobrima u ličnoj svojini građana (stambene jedinice i oprema).

Takođe, iako je evidentirano 9.420 kartica za pomoć poplavljenom stanovništvu, nisu sve dodijeljene korisnicima.

Nisu realizovane platne kartice u vrijednosti od 14,4 miliona KM.

– Ukupno je emitovano (dodijeljeno) 20.787 platnih kartica, vrijednosti u iznosu od 88.765.823 KM, od čega je 74.283.444 KM realizovano, odnosno izdata je roba i izvršeno fakturisanje od strane ovlašćenih dobavljača, dok je 14.482.379 KM (oko 16 posto) iznos nerealizovanih platnih kartica do isteka roka njihovog važenja (do 1. jula 2015.) – ukazala je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

Iz Fonda solidarnosti nisu dobili informacije o razlozima nerealizovanih ili djelimično realizovanih platnih kartica. Međutim, revizori su utvrdili da nije to jedino što ne funkcioniše u ovom projektu. Sistem za upravljanje karticama, koji uključuje izdavanje platnih kartica “Obnova Srpske”, aktiviranje, plaćanje, blokiranje/deblokiranje i Registar šteta nisu povezani.

– U Fondu solidarnosti nisu razvijene procedure za kontrolu i usaglašavanje zbirnih podataka o emitovanim elektronskim karticama u registru i u sistemu za upravljanje karticama – navedeno je u Izvještaju o reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a u prošloj godini.

Podatke o procjeni štete, prije nego što su verifikovalni i kontrolisani, u Registar unose osobe iz opština/gradova imenovane od Republičke komisije, a ne Fond solidarnosti kao što je to propisano Uredbom o registru šteta.

Revizija je konstatovala da, iako su Generalni sekretarijat i Ministarstvo finansija RS-a bili zaduženi da omoguće uvezivanje Sistema za upravljanje karticama s Registrom, to nije učinjeno do momenta prestanka važenja platnih kartica i ugovora sa privrednim subjektima (1. jula 2015).

Da Vas podsetimo:  PRIZNANjE “MAJKA SRBIJA” U RUKE ĐORĐA MIHAILOVIĆA

Nakon majskih poplava 2014. godine, po osnovu solidarnog doprinosa od radnika, poslodavaca i penzionera u RS-u prikupljan je novac u Fond solidarnosti RS-a, a emitovane su platne kartice “Obnova Srpske” za pomoć osobama koje su imale štete nakon te nezapamćene prirodne katastrofe.

FENA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime