„Nišvil“ pokreće takmičenje duvačkih orkestara

0
584

2016-03-24_044653Na niškom džez festivalu će od 11. do 14. avgusta u sklopu besplatnih pratećih programa po prvi put biti organizovano međunarodno takmičenje “Balkanski sveci” na kom će se nadmetati duvački orkestri koji “džeziraju” balkansku muziku.

Zainteresovani orkestri mogu se prijaviti do 30. aprila, a pobednik u izvođenju džez teme će pored novčane nagrade imati i čast da zatvori “Nišvil”. Orkestar koji se najbolje predstavi u izvođenju tradicionalnih tema otvoriće program “Prijatelji Šabanu” na “River” stejdžu.

Prema rečima direktora “Nišvila” Ivana Blagojevića, počeci džeza vezani su upravo za tradiciju “marširajućih bendova” u Nju Oreleansu.

Tradicionalni duvački orkestri sa ovih prostora su po mnogo čemu konceptualno slični tim prvim džez orkestrima, a s obzirom da Nišvil od prvog izdanja insistira i na fuziji balkanske muzike i džeza, ovaj konkurs je samo logičan natavak podrške muzici Balkana – objašnjava Blagojević.

Napominje da ima dosta primera da se muzika srpskih duvačkih orkesta izdiže iznad nivoa “pučke zabave” i da je u umetničkom smislu dostigla najkvalitetnije projekte u “world music” žanru.

Orkestri se za učešće mogu prijaviti putem maila info@nisville.com, a uz prijavu koja sadrži osnovne podatke o orkestru i bar jednu fotografiju u većoj rezoluciji, treba da pošalju i dva snimka. Jedna pesma treba da bude obrada poznatog džez standarda “When The Saints Go Marching In”, a druga tradicionalna sa ovih prostora.


I “Soul&food” izložba

Prateći segment ovog programa, prema rečima direktora Nišvila, biće i izložba balkanskih brendova hrane, a izlagači će dobiti besplatne štandove i infrastrukturu.

On ističe da na ovaj način niški festival želi da doprinese jačanju turističke ponude Niša i juga Srbije, odnosno privlačenju velikog broja turista.

J. C.

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime