Njemačka preča od Kosova i Metohije?

0
1728

German Chancellor Angela Merkel (L) and Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic speak at the start of their talks at the Chancellery in Berlin June 11, 2014. REUTERS/Bundesregierung/Guido Bergmann/Handout via Reuters  (GERMANY - Tags: POLITICS) ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO SALES. NO ARCHIVES. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS„Pre ću otići iz Vlade nego da pokvarim prijateljstvo s Nemcima“ – ovim riječima oglasio se Aleksandar Vučić preko beogradskog „Kurira“, prvi put nakon neformalnog sastanka u Briselu prije dva dana, kada se, ranije nego što se očekivalo, srpska delegacija suočila sa istinom – da dalji nastavak evropskih integracija zavisi od priznanja nezavisnog „Kosova“.

Možda su mnogi od vas nakon prvog dijela rečenice pomislili da slijedi – prije nego što ću se odreći Kosova – ali neprijatnim iznenađenjima nikad kraja.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je prvi digao uzbunu u javnosti o neočekivano novim uslovljavanjima, juče je rekao da je tačno da se njemačkim amandmanom za pregovaračku platformu za poglavlje 35 formalno ne traži priznanje nezavisnosti „Kosova“, ali i primijetio da „mi nismo naivni“.

Prethodno je njemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman demantovao da NJemačka traži od Beograda da prizna „Kosovo“ kako bi se otvorila pregovaračka poglavlja. Đurić, međutim, navodi da se u nacrtu platforme za otvaranje poglavlja 35 od Srbije traži da ukine sve privremene organe na Kosovu, da prestane da ih finansira, pa čak i da srpska ministarstva podnose kvartalni izvještaj vlastima u Prištini.

„Da li možete da zamislite da naša Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova podnose kvartalni izveštaj ministarstvima u Prištini, kao da smo bezmalo mi kolonija Prištine, a ne oni naša pokrajina“ – rekao je Đurić.

Na sve to, dodao je, dolazi nacrt njemačkog amandmana u kojem se kaže da Srbija, posle otvaranja poglavlja 35, 32, 23 i 24 ne može da otvori nijedno naredno poglavlje dok svi ovi, kako kaže, nemogući elementi sadržani u nacrtu platforme ne budu ispunjeni.

Da Vas podsetimo:  Rezolucija, principi i restauracija Đukanovića – Šta li bi im „Đedo“danas rekao?!

„Tu možemo pre da govorimo o tome da poglavlja zaista mogu da budu otvorena, a onda da umesto ubrzanih evropskih integracija, ako bi zaista ostalo tako do kraja, onda bi to ličilo na turski scenario o evropskim integracijama bez kraja, zato što tu postoje uslovi koje je nemoguće ispuniti“ – objasnio je šef Kancelarije za KiM.

Srpski premijer juče je imao dan prebukiran sastancima – od njemačkih novinara, preko razgovora sa patrijarhom Irinejem do susreta sa ambasadorima Kvinte (SAD, Njemačka, Francuska, Britanija i Italija), a više puta tokom dana je razgovarao i sa predsjednikom Nikolićem.

I svi su za njega imali jedno ključno pitanje – kako će Srbija dalje, sada kada su maske pale i postalo jasno da se Beograd nalazi pred izborom – ili će indirektno priznati Kosovo i ispuniti sve zahtjeve Brisela, sve sa njemačkim amandmanom, ili će odgovor potražiti na izborima, u potrazi za još jednom podrškom građana za svoju politiku. Koja će to politika biti – EU ili Kosovo ostaje u domenu spekulacija, kao što je na slobodu tumačenja Vučićeva poruka njemačkim novinarima da je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rekao da je članstvo u EU strateški put Srbije. Ove Vučićeve riječi, izrečene na sastanku sa njemačkim novinarima, juče je na Tviteru prenio portparol Evropske komisije u Njemačkoj Rajnhard Honighaus.

Zagovornici članstva u EU ističu da se radi o nacrtu i da bi Srbija preko zemalja koje nisu priznale Kosovo mogla da povede diplomatsku ofanzivu da se zahtjevi ublaže, dok bivši austrijski vicekancelar Erhad Busek vjeruje da će evropska diplomatija već doći do nekog rešenja.

„Uvjeren sam da će uslijediti odluka EU o učlanjenju Srbije u kojoj se govori o Kosovu kao dijelu te zemlje. Izmisliće neku formulu. Diplomatija tako radi“ – rekao je Busek u Beču na skupu o srpsko-austrijskim odnosima.

Da Vas podsetimo:  Gdje je matica crnogorskih Srba: Beograd ili Podgorica

I ako bi se integracije stavile na „led“, obaveze koje je Srbija do sada prihvatila u pregovorima sa Briselom ostaju, upozoravaju stručnjaci.
Toma sluša premijera

Dok savjetnici predsjednika Srbije govore da je šef države za raspisivanje referenduma, sam Nikolić kaže da će „saslušati premijera i njegov stav“.

„Besmisleno je da mi prekinemo pregovore, ali moramo im staviti do znanja da ne mogu da nas ponižavaju i gaze, po cenu da ih oni prekinu“ – rekao je Nikolić, koji je svojevremeno rekao da bi podnio ostavku kada bi se narod na referendumu odrekao Kosova.
Nije šija, nego vrat

U nacrtu pregovaračke platforme za poglavlje 35, nalazi se deset tačaka koje Srbija vidi kao statusno pristrasne i kao stvaranje prostora za indirektno priznanje „Kosova“. „Vesti“ su došle i do komentara srpske strane na predložene tačke, a navodimo neke od najinteresantnijih opaski. Osim zahtjeva da srpska ministarstva unutrašnjih poslova i pravde podnose kvartalne izvještaje o isplatama penzija pripadnicima MUP-a i radnika u pravosuđu, više se ne upotrebljava izraz o napretku u „procesu normalizacije odnosa sa Prištinom“, već se navodi „Kosovo“. Zahtjeva se uspostavljanje kosovskog pravnog poretka na sjeveru pokrajine, bez preciziranja da je to izvodljivo tek nakon formiranja Zajednice srpskih opština.
Šta sadrži njemački amandman

Amandman Njemačke, koji su podržali i Britanija i Hrvatska, a kojim se dodatno uslovljava Srbija za otvaranje pregovaračkih poglavlja, predviđa da Srbija ne može da nastavi pregovore sa EU, ako do kraja ne primijeni Briselski sporazum. Oni koji su imali uvid u taj amandman zaključuju da će ga Berlin jednostrano primijeniti i blokirati srpske integracije ukoliko ne bude zadovoljan ispunjenjem preuzetih obaveza iz Briselskog sporazuma. Nigdje ne piše eksplicitno da Srbija treba da prizna „Kosovo“, ali je jasno da Berlin insistira da se statusno riješi pitanje otcijepljenje srpske pokrajine koje je Njemačka među prvima priznala.

Da Vas podsetimo:  Bećir Vuković: MILO I MILANOVIĆ

Vesti/J.Arsenović

princip.me

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime