Njujork 2014 – druga strana medalje

0
1421

nikolici

Ove godine u Njujorku u Ujedinjenim Nacijama i tu negde oko njih boravili su mnogobrojni političari iz Srbije. Bilo je tu političara velikog i malog kalibra, ozbiljnih, manje ozbiljnih i onih trećih, koje neču ni da pominjem, da ne bi ispalo pogrdno.

Odjeka o njihovim posetama u američkim medijima uglavnom nije bilo. Tu i tamo pojavili bi se u programu “Glasa Amerike” Nikolić, Vučić ili Dačić i uglavnom objašnjavali šta su “važno” ili “pametno” zborili u najvećoj svetskoj političkoj areni.

Sve to je sigurno zabeleženo u analima Ujedinjenih Nacija ali američki mediji slabo su bilo šta o tome pisali, gotovo ništa…

Bilo je nekoliko zaista velikih šansi da se nešto “udari na velika zvona” kako se kaže u narodu. ali ni to nije iskorišćeno.

tomislav-nikolic-dragica-nikolic-foto-dragan-kadic-1411636853-574315

Prigodom ovogodišnje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku je boravilo dve državne delegacije iz Srbije i jedna delegacija nekog humanitarnog fonda. Sve u svemu stotinak ljudi plus službenici Stalne misije pri Ujedinjenim Nacijama u Njujorku, članovi Ambasade iz Vašingtona, službenici Generalnih konzulata iz Čikaga i iz Njujorka, naravno.

Lepa svita – bogami.

Verovatno su delegacije podnele svoje izveštaje Skupštini i Vladi Srbije ali o tome sta su svi oni radili ovde u Njujorku i okolini u ovdašnjim medijima nije bilo ni “DZ”.
Znate ono, kako se kaže “na marginama Skupštinskog zasedanja” Predsednik Nikolić otvorio je predivnu izložbu o starom rimskom nalazištu Vinimicijum, u kojoj su predstavljeni imperatori koji su nekada davno, rođeni na našim prostorima. Bilo ih je jedanaest kažu istoričari. Nije malo.

Izložba je pripremljena odlično pod nadzorom Srpska akademije nauka. Predsednik Nikolić održao je odličan govor, ali sve je ostalo nezapaženo. Sve je jednostavno otišlo u etar ili u vetar.

Izložbu je po profesionalnom nalogu pratila državna televizija Radio-Televizija Srbije. Srba Televizija iz Njujorka pratila je događaj onako volonterski, jer je znala da se radi o velikoj i značajnoj stvari.

Da Vas podsetimo:  Ako popustimo – izgubićemo i ovo što imamo

I eto to je sve.

Pored silnih članova delegacija, obezbeđenja, službenika svih navedenih ambasada i konzulata prisustvovao je jedan novinar Vesti iz Frankfurta i jedan iz lokalnih novina i to je sve…

tomislav-i-dragica-nikolic_660x330

No ovogodišnje gostovanje u Njujorku bilo je veoma zapaženo u Srbiji. Za to su se pobrinuli srpski mediji i prva dama Srbije, gospođa Dragica Nikolić.

Bilo je tu svega od broja i sastava njene delegacije do spiska toaleta koje je kupovala.
Sastavi državnih delegacija, mislim njihovi članovi, uglavnom su prećutani.

Jedan moj prijatelj, bivši visoki funkcioner u Ujedinjenim nacijama, ustvrdio je da za brojniju delegaciju manje zemlje nikada nije čuo, a bio je u službi skoro 20 godina. On je napravio i spisak hotela u kojima su delegacije odsele i grubo izračunao koliko je to koštalo. Tekst je poslao Politici jer je njoj verovao još od vremena kada je dopisnik iz UN bio Darko Ribnikar. Politika nije smela ili nije htela ništa da objavi – ko zna.

Čovek je inače profesionalac i barata samo “suvim” činjenicama pa nije hteo da kalkuliše koliko je para potrošeno za avionske karte, za dnevnice, za vozače pa i za one koji su doputovali iz Vašingtona i Čikaga, da se nađu tu za ovu priliku.

Sigurno je samo da nije potrošeno malo. Naprotiv…

Vazno je koliko je potrošeno i za šta, jer Srbija nema ni dolar za bacanje, ali verujte mi to nije ono najvažnije. Najvažnije od svega je kakvi su efekti svega toga.

Ima li ili će uopšte ikada biti neke vajde od tolikog “produciranja” i paradiranja?

Ovde nema. Kao da ničega i nije bilo, sem što su pare potrošene.

A u Srbiji, e tu je već bilo efekta i biće sigurno još nekih.

Da Vas podsetimo:  VELIKA PROPAGANDA I HAJKA PROTIV SRBA DRŽAVNE SLOVENAČKE TELEVIZIJE

Narod se zabavljao nekoliko dana a prva dama Srbije imala je prilike da prođe kroz sve, pa i modne opservacije i kritike.

Nadležni organi, mislim oni kontrolni, budžetski, finansijski, tužilački, fiskalni saveti pa i sudovi ćute. Pravi troškovnik delegacija još nije napravljen i neće ni biti, sem ako to gospodar Vučić direktno na zatraži, a hoće li ili neće, zavisi od toga kako se budu razvijali odnosi između njega i predsednika Nikolića.

Ova Njujorška ekskurzija došla mu je kao kec na jedanaest za sve buduće obračune sa Nikolićem i ostalim Nikolićima i sa Dačićem i ostatkom SPS-a.

Poznajući Vučića ne sumnjam da će on tog keca držati u rukavu i da će ga baciti na sto u igru, kada mu to bude najviše odgovaralo.

U svakom slučaju ovogodišnje srpsko putešestvije u Njujork pamtiće se i prepričavati godinama, a da li će neko odgovarati – čisto sumnjam. Znate ono, “ode mast u propast”, pa nikom ništa.

Mlan Lučić

Njujork – iz pera dopisnika Milana Lučića

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime