Nobelova nagrada za mir ili rat?

1
1110

2244149

Pismo objavljeno nedavno na internetu dokazuje kako Ukrajina vrši pritisak da Nobelova nagrada za mir bude dodeljena ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku. Pismo istovremeno otkriva kako Amerika manipuliše norveškim Nobelovim komitetom u cilju obezbeđivanja politički poželjnih pobednika čuvene nagrade za mir.

Pismo koje je novinar Erik Zuese objavio na svom blogu otkriva da je ukrajinski parlament zatražio od SAD da obezbedi da Nobelovu nagradu za mir za 2015. godinu dobije Porošenko.

Pismo je upućeno DŽuli Furuta-Toj, otpravniku poslova u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Oslu i vršiocu dužnosti američkog ambasadora u Norveškoj. Potpisao ga je predsednika Ukrajinskog parlamenta, Vladimir Grojsman 19. maj 2015. sa registarskim brojem 01-5 / 126 (90542).

2244191
© washingtonsblog
Dokument

Portparol predsednika ukrajinskog parlamenta je, međutim, odbacio taj dokument, nazivajući ga „100 posto lažnim“.

„Objavljena informacija je neistinita. Ne postoji pismo sa tim registarskim brojem, zavedenim u sekretarijatu ukrajinskog parlamenta“, rekao je Dmitrij Stoljarčuk.

2143679
© Sputnik/ Nikolay Lazarenko
Godišnjica Porošenkove vladavine: Vreme neispunjenih obećanja

Objavljeni dokument opisuje dogovor između Ukrajine i SAD da izvrše pritisak na Norveški Nobelov komitet da nominuje Porošenka za Nobelovu nagradu za mir za 2015. godinu.

„Cenimo napore koje ste učinili da Petro Porošenko bude nominovan za Nobelovu nagradu za mir“, navodi se u pismu.

Međutim, pismo pokazuje da Kijev nije baš zadovoljan naporima koje ulaže Amerika.

„Ipak mi smatramo da podrška dva člana Nobelovog komiteta nije dovoljna i nije u potpunosti u skladu sa našim prethodnim dogovorima“.

220483
© Sputnik/ Nikolaй Lazarenko
Porošenko preti ratom „do poslednje kapi krvi“

Dokument zatim otkriva kako SAD vrše pritisak na Odbor.

Postoji pet članova Odbora: predsednik Kaci Kulman Five, Berit Reis-Andersen, advokat, predsednik norveškog Advokatske komore; Inger-Mari Iterhorn, viši politički savetnik Parlamentarne grupe za napredak stranke, profesor Henrik Sise i profesor Olav NJolstad.

Da Vas podsetimo:  Aforizmi

Da bi osvojio nagradu, kandidatu je potrebna podrška najmanje tri člana.

sputniknews

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime