Norveška kuća na dobošu

1
1684

Kuća jugoslovensko norveškog prijateljstva , izgradjena pre trideset i jednu godinu, ide na doboš zbog duga.

Zaključkom javnog izvršitelja Milanke Savić iz Čačka, a na osnovu rešenja o izvršenju Osnovnog suda u Gornjem Milanovcu, oglašena je prodaja ovog kulturnog, muzejskog i ugostiteljskog objekta, jednog od simbola Gornjeg Milanovca, podignutog 1987. godine u znak prijateljstva jugoslovenskog i norveškog naroda, iskovanog tokom Drugog svetskog rata.

Prodaja je oglašena zbog duga Norveškog društva, pravnog naslednika Društva jugoslovensko norveškog prijateljstva, koje je vlasnik kuće, prema Svetlani Kovačević iz Gornjeg Milanovca u iznosu od 362.577,58 dinara.

Procenjena vrednost ovog objekta je 65.714.350 dinara, a početna cena na javnom nadmetanju zakazanom za 14. novembar je 39.429.610 dinara, odnosno 60% procenjenje vrednosti.

Kuća je izgradjena donacijama Društva jugoslovensko norveškog prijateljstva, Opštine Gornji Milanovac, Vlade i Ambasade Kraljevine Norveške, i tadašnjeg gradjevinskog preduzeća Graditelj iz Gornjeg Milanovca, čiji je direktor Živorad Bata Knežević bio jedan od preživelih interniraca u logorima Norveške.

Norveška kuća je 1987. godine, kada je otvorena, dobila najprestižniju arhitektonsku nagradu tadašnje Jugoslavije, Borbinu nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje. Simbolizuje tradicionalnu srpsku brvnaru, i vikinški brod, spojene u jednu celinu, čime na simboličan način predstavlja prijateljstvo našeg i norveškog naroda. Gradili su je gradjevinari Graditelja od norveškog drveta, isečenog tačno po specifikacijama i poslatog sa severa Evrope u Šumadiju.

U kući se od otvaranja nalazila muzejska postavka posvećena našim gradjanima stradalim u nacističkim logorima u Norveškoj, kongresna sala od 120 mesta, kao i ugostiteljski objekat od čijeg je prihoda kuća izdržavana.

Upravo je zato nejasna odluka da se zbog duga od svega tri hiljade evra prodaje objekat koji vredi preko pola miliona evra, i čija je kulturna i istorijska vrednost nemerljiva.

Da Vas podsetimo:  Dobila otkaz na poslu za koji je platila 7.000 evra i otvorila Pandorinu kutiju korupcije

GMinfo će narednih dana pokušati da otkrije detalje ove skandalozne priče.
Izvor : gminfo.rs

1 KOMENTAR

 1. Мондо је пре 4 сата објавио овај текст:
  „On (generalni sekretar Norveškog društva Srbije Dragan Marković ) objašnjava da je Norveško društvo s pravnim zastupnicima potpisalo vansusdsko poravnanje i prihvatilo izmirenje starog duga restorana „Norveške kuće“, tako da je, zaključuje, taj problem skinut sa dnevnog reda.
  „Žao nam je što je sud prihvatio nezakonitu odluku o prodaji nesrazmerno velike imovine u odnosu na dug (ispod 0,50 odsto), i što je ta odluka izašla na oglasnoj tabli i sajtu suda, umesto da su nas obavestili i vansusdkim poravnanjem sa našim društvom zatvorili slučaj. U svakom slučaju, posle velike medijske buke, takav smo dogovor i postigli. Tako da Norveška kuća, kao objekat od velikog značaja, kako za Norvešku i našu zemlju, tako i za opštinu Gornji Milanovac ne ide na doboš“, rekao je Marković.
  Inače, kako kaže, U STATUTU DRUŠTVA prijateljstva Norveške i Srbije IZRIČITO SE NAVODI DA OVAJ OBJEKAT NE MOŽE BITI PREDMET PRIVATIZACIJE,ZALOGA ZA KREDITE, HIPOTEKE niti bilo kojeg drugog vida ugrožavanja simbola prijateljstva između ove dve zemlje.“

  И да се подсетимо: током Другог светског рата, 1942. године у 13 логора у Норвешкој интернирано је око 4000 Југословена, од чега 3840 Срба, а од тога око 40 логораша из Горњег Милановца и околине. 2180 Srba nije preživelo.
  Aрхитекта Александар Ђокић је средином 80-их година прошлог века провео шест месеци у Норвешкој и дошао је до јединственог архитектонског решења које у једној грађевини сублимира викиншки брод и стару норвешку брвнару. Кућа је изграђена 1987. по његовом пројекту. Састоји се 90% од дрвета, а остатак је од стакла. Сва грађа је исечена и обрађена у Норвешкој, а у Горњем Милановцу готови елементи су само монтирани онако како су били означени бројевима.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime