Nova autobuska stanica za godinu i po dana

0
979
Siniša Mali / Foto: printscreen (istinomer.rs)

„Za 18 meseci od danas, na ovom prostoru biće nova moderna autobuska stanica.“  – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali o izgradnji nove glavne autobuske stanice (Beoinfo, 28. februar 2018. godine) 

U februaru 2018. godine,  tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Malinajavio je da će u narednih mesec ili mesec i po biti uklonjeno 20.000 kubnih metara šuta u novobeogradskom bloku 42. Na tom mestu, kako je rekao, biće izgrađena glavna autobuska stanica.

Površina stanice će, dodao je, biti 13.000 kvadratnih metara, a vrednost radova oko 25 miliona evra. 

„Grad Beograd ulaže zemljište, a preduzeće ‘Beogradska autobuska stanica’ novac. Za 18 meseci od danas, na ovom prostoru biće nova moderna autobuska stanica“, rekao je Mali u februaru prošle godine.

Međutim, ispostavilo se da je u međuvremenu nastavljena višegodišnja tradicija odlaganja završetka ovog posla.

Raščišćavanje umesto gradnje

U maju 2019. godine, više od godinu dana nakon obećanja bivšeg gradonačelnika Malog, stiglo je pojašnjenje Gorana Vesića. Zamenik gradonačelnika (ex gradski menadžer) rekao je da u februaru 2018. nisu počeli radovi, već – raščišćavanje terena. Potom je “objasnio” da je izgradnja krenula 13. maja, iako su ga u tome demantovali podaci sa terena.

Gradski čelnici su često koristili izmeštanje glavne autobuske stanice za skupljanje političkih poena. Pre isteka roka su, pak, produžavali vreme i javnosti nudili novi datum.

*Stanični plato nove Autobuske stanice do kraja 2018.
*U junu 2017. počinje izgradnja nove autobuske stanice

Četiri i po godine obećavanja

Stanica je, prema ranijim najavama, trebalo da bude izmeštena još 2015. Ali od tada do sada nizala su se samo obećanja – neispunjena. Podsećamo, nije samo Mali obećavao izmeštanje stanice. Pre njega je to radio tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić. Prvo je rekao da će stanica biti završena do jula 2015, da bi u januaru 2016. obećao da će AS Lasta u roku od tri meseca biti prebačena u blok 42 na Novom Beogradu. To se nije dogodilo.

Da Vas podsetimo:  Galijašević: One koji tvrde da Rusija u Srbiji ima 4400 špijuna – treba voditi psihijatru, a ne pred kamere

Zatim je Mali u novembru 2016. godine najavio da će izgradnja početi u julu 2017. godine. Tada je od Istinomera dobio ocenu radi se na tome, s obzirom da je u to vreme potpisan ugovor za izgradnju. Ipak, s obzirom da ni do početka sledeće, 2018. godine izgradnja nije počela, brojali smo mu još jedno neispunjeno obećanje.

Pred kraj 2017. i tadašnji gradski arhitekta Milutin Folić je najavljivao izgradnju, sada za kraj 2018. Ni od ovog obećanja nije bilo ništa, o čemu je Istinomer pisao ovde.

Od poslednjeg obećanja bivšeg gradonačelnika prošlo je i više od 18 meseci. O otvaranju nove stanice nismo čuli ništa, pa je jasno je da je i ovaj rok probijen. Kako smo se uverili na terenu u Bloku 42, gradilište i dalje “obećava”. Naslućuje se da bi jednog dana moglo da bude nova stanica. Ipak, nema naznaka da će uskoro biti i otvaranja. “Otvoreni tržni centar”, popularni novobeogradski buvljak, gde bi trebalo da bude dolazni peron, još nije iseljen. U međuvremenu je postavljena i nova tabla sa podacima.

Za početak radova se navodi 15. mart 2019. godine. Piše da je rok za izvođenje radova 21 mesec, što znači da sve treba da bude gotovo do kraja novembra 2020. Do tada Siniša Mali za obećanje koje je dao kao gradonačelnik Beograda “da će za 18 meseci od danas (28 februar 2018. prim. istinomer) ovde biti moderna autobuska stanica dobija ocenu – neispunjeno.

Tim Istinomera
Izvor: istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime