NOVA GODINA — MANjINSKA GODINA

0
42

Možda bi bilo politički mudro, korektno i društveno odgovorno, dati šansu „Evropi sad“, a onda izmjeriti prve rezultate na izborima u Podgorici.

Nakon komplikovane, poneked naporne i češće vrlo originalne političke godine, prve nakon smjene autokratske vlasti, nameće se logično pitanje: Šta nas očekuje u novoj političkoj godini?

Analogija za političku prognozu bi se mogla pronaći u klimatologiji. Što je prognoza dugoročnija, posebno u vremenu intezivnih klimatskih promjena, to je nesigurnija.

Buran završetak ’21. godine najavljen je, od strane opozicije, pokretanjem inicijative u Skupštini Crne Gore o povjerenju Vladi. Potreba za dokazivanjem i preuzimanjem političke inicijative je dobila prednost u odnosu na politički mudru i promišljeniju strategiju „rušenja“ vlasti i jačanja povjerenja biračkog tijela.

Ništa neobično niti drugačije nego što smo gledali i gledamo svih ovih godina. Nestrpljivost i nezrelost je generalno karakterista svih politički nezrelih društava kao što je i ono u Crnoj Gori. A koliko je neko društvo politički zrelo zavisi od opozicije onoliko koliko i od pozicije.

Iako su znali da moguće neizglasavanje zaustavlja novo glasavanje o nepovjerenju Vladi za sledeća tri mjeseca, opozicija je, ipak, pokrenula inicijativu. Vjerovali su da je doza nezadovoljstva kod određenog broja poslanika pozicije toliko velika da će im biti lako da realizuju, njima jako dobro poznatu, metodologiju političke korupcije.

Opet, postavlja se pitanje: da li su povukli inicijativu kada su shvatili da ona nema realne izglede za uspjeh? Reklo bi se da jesu. Da li su na taj način profitirali politički? Naravno da nijesu. Naprotiv, manje bi bilo politički pogubno da su ostali dosledni inicijativi, bez obzira što su im šanse za uspjeh, konačno, bile minimalne. Na sabljama se od davnina graviralo: „Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti.“

Da Vas podsetimo:  Povratak otpisanih

O čemu se onda radi? Da li je opozicija nešto shvatila ili im je rečeno da postoji druga inicijativa, koja je planirana u najskorije vrijeme, gotovo da je svejedno. Ponuđena „šargarepa“ opoziciji, još u januaru, je bio neodoljiv mamac. „Šargarepa“ u januaru. DPS je odavno vezan za januar.

Kao potvrda „razumnog“ povlačenja inicijative došao je Memorandum — uvod u manjinsku Vladu. Za opoziciju, „šargarepa“ visi na „štapu“. Novogodišnje slavlje može da počne!

Ne shvata opozicija da se igra partija brzopoteznog šaha. Potezi se sve brže vuku. Pozicije figura se mijenjaju. Upravo završeno skupštinsko zasijedanje je značajno uticalo na raspored figura na političkoj tabli.

Zanimljiva je i izjava predsjednika Demokratske narodne partije koji na svom Tviter nalogu šalje poruku: „Podržavam Memorandum i vjerujem da predstavlja dobru osnovu za formiranje nove Vlade od aktuelne parlamentarne većine i stranaka manjinskih naroda.“Da li je to najava nove koalicije sastavljene od stranaka potpisnika Memoranduma i DF-a? Šta se desi sa opozicijom i njihovom „šargarepom“? Ipak, dobrim poznavaocima političke scene u Crnoj Gori sve je jasno. Svaki „štap“ koji drži najmanja koalicija u parlamentarnoj većini je tanak da tanji ne može biti. Više liči na prut. Savija se i okreće na najmanji pokret.

Usvajanjem zakona kojima sa ukida doprinos za zdravstveno osiguranje i uvodi neoporezivi dio zarade, čime se uz usvajanje budžeta stiču zakonski uslovi za realizaciju programa (projekta) „Evropa sad“, ubrzaće se, neminovno, povlačenje poteza. Drugim riječima, aktivnosti na izglasavanju nepovjerenja Vladi se inteziviraju.

Naprosto, potpisnici Memoranduma, i oni koji imaju namjeru da podrže njihove ciljeve (bez obzira na razloge), ne smiju dozvoliti da narod osjeti blagodeti, tj. rezultate ovog programa. Međutim, ukoliko bi se vladin projekat pokazao kao uspješan, to bi u velikoj mjeri ojačalo poljuljanu poziciju Vlade i povjerenje u njen rad. Samim tim, izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi bi bio veliki problem za inicijatore neke buduće manjinske vlade, posebno za one iz dijela parlamentarne većine.

Da Vas podsetimo:  Hrvatska prognala Srbe, a Srbija joj zahvaljuje plaćajući “ratnu štetu”

S obzirom da se prvi pozitivni efekti vladinog programa očekuju, već, 1. februara, i to prilikom obračuna zarada za januar, za očekivati je da će se odmah po Novoj godini, sa navedenim aktivnosti koje će ići ka izglasavanju nepovjerenja Vladi, ići vrlo intezivno. Na bazi toga, logično je očekivati da se planiraju završiti do kraja januara.

A ima još jedan razlog zbog kojeg je za očekivati da će se ove aktivnosti ubrzati. Radi se o najavljenoj posjeti izaslanika SAD-a. Opet, baš u januaru.

Gotovo je sigurno da dolazi sa sankcijama, no taj dio zavređuje novo obraćanje, pa ćemo tome dati više prostora „sledeće godine“. Svima je vrlo dobro poznat stav „izaslanika“ kada je podrška Vladi u pitanju. To je više puta prilikom poslednje posjete istakao. Inicijatori za formiranje nove vlade, pokušaće da ga dovedu pred svršen čin. Predstaviće mu postignute dogovore i pokrenute inicijative kao proces bez mogućnosti povratka.

Sankcije, koje će izaslanik SAD-a, bez dileme, donijeti sa sobom, inicijatori formiranja manjinske Vlade će, vjerovatno, pokušati da iskoristite za pritisak na DF. Pritisak pod kojim će DF podržati manjinsku Vladu. Naravno, uz parolu „Za Crnu Goru svih nas – vazda! Za izdaju narodne volje — nikad!“.

Uz sankcije će, najvjerovatnije, doći i do promjene u opoziciji. Doći će neki manje „gladni“, koji će manje gledati „šargarepu“ a više kakav je „štap“.

Dobro bi bilo da se — svi oni — sjete „svih nas“ i „narodne volje“, pa da onda malo razmisle šta im je za raditi. Parlamentarni izbori su najmanje vjerovatni, ali kad dođu opet ćemo vam trebati kao mnogo puta do sad — sjetite se nas, dok nije kasno.

Da Vas podsetimo:  Crna Gora između srpskog i turskog sveta

Preslaganja političke scene nema dok se dva najveća politička bloka u Crnoj Gori ne preslože. Nama Srbima treba jak, pročišćen, politički blok koji će da sprovodi definisane srpske interese tako da Crna Gora bude „i srpska i država ostalih naroda koji u njoj žive“. Zato nam treba jak srpski blok u parlamentu. S druge strane, neminovno je da će se drugi blok, koji predvodi Demokratska partija socijalista, a da bi opstao u igri, takođe, osloboditi balastnih tereta.

Možda bi bilo politički mudro, korektno i društveno odgovorno, dati šansu „Evropi sad“, a onda izmjeriti prve rezultate na izborima u Podgorici. Ako oni pokažu da je vrijeme za preslaganje, jesen je lijepo, možda najljepše godišnje doba!

https://politikon.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime