Nova komisija za istraživanje pogibije dvojice gardista – dokaz nerada tužilaštva ili nova nada

1
921

gardisti-insajder-netDvanaest godina tužilaštvo slučaj pogibije dvojice gradista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića drži u fazi preistrage i pored tri veštačenja koja nedvosmisleno pokazuju da su gardisti ubijeni. Umesto da tužilaštvo pokrene postupak, Vlada Srbije odlučila je da formira komisiju koja će ispitivati sve činjenice u vezi sa tim događajem.

Činjenica je da niko nije otvoreno rekao da tužilaštvo ne radi svoj posao u slučaju pogibije gardista, ipak pitanje je da li je formiranje nove komisije svojevrsno priznanje.

Formiranje Komisije za istraživanje pogibije gardista tražili su advokati zastupnici porodica ubijenih. Na pitanje Insajder.net zašto su tražili formiranje komisije i da li je to još jedan način da se sa istragom ne počne, advokatica roditelja ubijenih gardista Olgica Batić da je ovo još jedan instrument kojim pokušavaju da pokrenu postupak.

“Vi imate organ postupka, tužilaštvo, koji nažalost ima formalan stav da je predmet u predistražnom postupku. To znači da dovodi u sumnju da li je počinjeno krivično delo. Mi stalno moramo da dokazujemo dokazano, da su gardisti ubijeni”, kaže za Insajder.net Olgica Batić.

Doktor Sbutega: Nastavak mučne agonije

Nezavisna državna komisija koju je vrhovni savet odbrane Srbije i Crne Gore formirao 2004. godine, deset dana nakon pogibije gardista utvrdila je da su oni ubijeni i odbacila navode vojne istrage o ubistvu i samoubistvu. Član te komisije ortoped dr Branko Sbutega kaže za Insajedr.net da priča o novoj komisiji ukazuje samo na “političku igrariju”.

“Odavno su komisije rekle sve i sve dokazale, da je treće lice ubilo gardiste. Policija bi trebalo da traga za počiniocem, da traži onoga ko je gardiste ubio. Mislim da je ovo nastavak mučne agonije i jedno mrcvarenje roditelja. Nemate pravnu državu, ništa je funkcioniše i ovo sve liči na politički marketing”, kaže Sbutega.

Da su gardisti ubijeni potvrdili su i stručnjaci FBI..

Ona smatra da je formiranje komisije pokazatelj dobre volje i da je cilj da se posebno obrati pažnja na propuste koji su učinjeni.
“Komisija se formira po ugledu na komisiju koja istražuje ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović I Milana Pantića.”, objašnjava Olgica Batić.

Komisija bi trebalo da ima savetodavni karakter i dovede do sinergije svih organa koji bi trebalo da rasvetle ovaj slučaj, kaže za Insajder.net advokat Predrag Savić.

“Tužilaštvo nije prihvatalo naše predloge, nismo pozivani čak ni na saslušanja iako smo zastupnici oštećenih. Značajno bi bilo samo da uspemo da skimeno oznake tajnosti sa vojnih dokumenata I to bi bio pomak”, kaže Savić.

U serijalu Insajder bez ograničenja objavljene su brojne informacije koje pokazuju da nadležne institucije u Srbiji godinama nalaze načine da se ceo slučaj zaboravi i zataška.

Tužilaštvo nije pokrenulo istragu ni nakon što je pre četiri godine Ustavni sud zaključio da je gardistima povređeno pravo na život a porodicama pravo na pravično suđenje. U međuvremenu urađena su čak tri super veštačenja, dva u Americi, poslednje u Novom sadu čiji su nalazi pokazali da su gardisti ubijeni. Nezavisna državna komisija je to isto zaključila još 2005.godine, dok je jedino vojna istraga utvrdila da je jedan vojnik ubio drugog pa onda sebe.

Novu komisiju koju je formirala vlada činiće predstavnici Ministarstva odbrane, Vojno-bezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, kao i advokati koji zastupaju oštećene.

Insajder.net

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime