NOVA ministarka najavila NOVE cene struje i gasa, a iskopavanje litijuma – razmotriti

1
58

Nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će Srbija morati da se pozabavi reformom energetskog sektora, najavila nove cene struje i gasa, a o litijumu rekla da „treba razmotriti kako da se iskoristi“.

Foto: Printscreen YouTube

Đedović je za Juronjuz Srbija rekla da je reforma energetskog sektora dugo odlagana, a preko je potrebna, što uključuje i reformu javnih preduzeća.

Istakla je da cena struje i gasa mora doći na dnevni red, „i to više pre, nego kasnije“, jer su energetske kompanije u Evropi povećale cene struje i gasa, tri, četiri, pet puta, a negde i više.

„Ne može drugačije. Jeste, države naveliko ulažu u eneretski sektor. To radi i Srbija. Ali mi smo minimalno podizali cene struje i gasa. Moramo da pričamo o teškim temama za sve nas“, rekla je i dodala da se to tiče svih i da moramo da budemo održivi.

Odgovarajući na pitanje da li je litijum šansa za Srbiju, Dubravka Đedović je rekla da Srbija ima sreću što leži na rezervama jedno jako bitnog minerala koji je neophodan za obnovljive izvore, koji su u fokusu celog sveta.

„Mislim da Srbija treba da razmotri kako može taj potencijal da iskoristi. Moje je da sagledam, da razmotrim, da vidim šta je urađeno, šta nije i zašto nije. Ali, sve zemlje koje imaju neki prirodni resurs, a ne iskorišćavaju ga, na gubitku su“, rekla je ona.

Navodi da nema nijednog korišćenja prirodnog resursa koje nije bezopasno za životnu sredinu, ali kaže da je samo pitanje koje će mere da budu preduzete da se rizici umanje.

„Ako ćemo da se razvijamo i da radimo da imamo bolje uslove života za građane, privredu, bolje plate, onda treba da koristimo potencijale, ali sa svim faktorima koji mogu da minimalizuju rizike i da ih učine prihvatljivim, ako mogu“, rekla je Đedović.

Da Vas podsetimo:  I Nemci proteruju keš, čeka li to i Srbiju

Najavila je završetak velikih projekata kao što je blok B3 u Kostolcu od 350 megavata, kao i rad na gasnoj interkonekciji između Srbije i Bugarske i potvrdila da su očekivanja i planovi da se u energetski sektor uloži 12 milijardi.

1 KOMENTAR

  1. Sta moze da se ocekuje kada je usvojena strategija Ministarstva energetike ? Osnov strategije je vec vidjen u strategijama zapadne Evrope (cuvena zelena agenda). Niko nije smogao snage na Zapadu da kaze da je ,,car go,, odnosno da su to takve gluposti, koje mogu da padnu na pamet samo bolesnim ljudima. Prvo je pocelo kao probni balon KJOTO protokol (citaj utopisticka ideja i probni balon za siromasne a bogate drzave se nacelno slazu ali se ne pridrzavaju). Zapadna Evropa svoju organizovanost i privrzenost ,,zelenoj agendi,, upravo placa sada …..skupo placa jer su poodmakli u toj nameri. Atomske centrale ponovo iz stanja mirovanja vracaju u rad, a termoelektrane (koje su konzervirala) isto vracaju u rad. Obnovljivi izvori kao sto su vetrogeneratori, vitlaju iz sve snage, ali slaba vajda….to je NEDOVOLJNO za tolikom ,,gladju,, za energijom. Sve to smo upravo sada videli sta se desava u Zapadnim zemljama ali….nasi vrli ministri (priuceni i skupljeni jer drugde nisu mogli da se uhlebe) i dalje buncaju i deklamuju navedene gluposti ali sada citiraju nasu strategiju (citaj propalu ideju). Pa neka nam je Bog u pomoci….nedorasli pecenjar je ,,uspeo,, da sest blokova zacementira u termocentrali. Ovi napredni ministri ce prodati rasparcan EPS (rasparcavanje je ,,veliki,, doprinos Minastarke Zoke i nije stigla ali htela jos da se razmahne i isto uradi sa Srbijagasom), kao sto pijana grofica razbacuje novac oko sebe.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime