Nova rezolucija o KiM iznuđena?

0
1584

borko-stefanovicBEOGRAD – Funkcioner Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je danas da će ta stranka razmotriti svaki eventualni predlog buduće rezolucije o Kosovu i Metohiji koji bude stigao u skupštinu, dodajući da javnost u ovom trenutku nema dovoljno podataka da li bi to što je pomenuo juče predsednik Tomislav Nikolić bio dokument koji je „pokriće za već dogovoreno u Briselu ili još jedan dokument opšteg karaktera“.

Istakavši da će se poslanici DS u budućem sazivu parlamenta svakako izjasniti ukoliko tekst rezolucije stigne u parlament, Stefanović je Tanjugu rekao i da tek treba da se vidi šta je ono što vlast pokušava da uradi time i u kakvoj je to vezi sa eventualnom promenom Ustava i donošenjem dugo najavljivanog ustavnog zakona o Kosovu i Metohiji.

„Nama se čini da u ovoj situaciji vlast pokušava da kroz još jednu produkciju papira napravi pokriće za stvari koje su već dogovorili, a koje ne stavljaju javnosti na uvid. Javnost nema dovoljno podataka šta bi uopšte pisalo u toj rezoluciji i zašto se ona donosi, da li bi bila precizna u smislu pokrivanja onoga što su u Briselu već dogovorili ili bi bila još jedna opšteg karaktera“, rekao je on.

Stefanović je ocenio da bi se u tom slučaju takva rezolucija „približila gomili drugih koje su pre toga usvojene u Skupštini Srbije, a koje, na žalost, nisu bile ishodište ni završna tačka bilo kog dogovora“.

Za Stefanovića, kako kaže, nije ništa novo Nikolićev stav da se od postizanja Briselskog sporazuma dogodilo više nepredviđenih stvari, te da bi razna dešavanja u svetu mogla da poljuljaju samouverenost Prištine, a Beograd navedu da razmišlja o konačnom rešenju za Kosovo.

„To je stara priča koja dolazi sa Andrićevog venca. Dve godine su imali da ispune ono što su obećali, a nisu ni pokušali – da vrate proces u UN, da dovedu Rusku Federaciju za posrednika… To su bile samo njihove najave koje su služile jednom delu biračkog tela da ih predstave kao patriotski nastrojenu grupu ljudi“, rekao je Stefanović.

Da Vas podsetimo:  Obezbeđenje Linglonga ometalo ekipu N1 u izveštavanju o štrajku u fabrici

On u tome ne vidi ništa ozbiljno, jer, kako navodi, oni vrlo dobro znaju da su promenjene mnoge međunarodne okolnosti zbog ukrajinske krize, ali isto tako znaju i da je naša vlada u teškoj situaciji, jer je pritisnuta sa svih strana da se odluči koga će podržati, a to je vrlo teško u ovoj situaciji.

U ideji za novu kosovsku rezoluciju Stefanović vidi i potez kojim „predsednik Nikolić pokušava da se predstavi kao čovek koji može da napravi nešto novo u kosovskom pitanju, ali zna da je, bar kada je reč o Ustavu, kosovski status rešen“.

On primećuje da i kosovski Albanci veruju da je njihov status rešen, zbog čega smatra da je nerealno očekivati bilo kakav razgovor na tu temu, a da to nije nešto što ima veliku podršku međunarodne zajednice, koja, međutim, kako tvrdi, jednostavno ne postoji.

Predsednik Nikolić je juče, nakon najnovije runde dijaloga u Briselu, najavio mogućnost usvajanja nove rezolucije o Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije.

On je dodao da će nova vlada, imajući u vidu osetljivost pitanja o kojima se razgovara u Briselu, morati da izađe sa strategijom kako da nastavi dalje, a o tome će morati da se izjasni i novi saziv skupštine.

„Od postizanja Briselskog sporazuma dogodilo se više stvari koje su bile nepredviđene – prelazak na oružane snage Kosova, o čemu nije bilo naznaka da bi trebalo da se razgovara, a zatim i u svetu je bilo raznih dešavanja koja bi mogla da poljuljaju samouverenost Prištine, a Beograd da navedu da razmišlja o tome može li da ponudi konačno rešenje za Kosovo, a koje bi bilo u skladu sa Ustavom, međunarodnim pravom i realnošću“, rekao je Nikolić.

nspm.rs

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime