Nova ruska strategija u poljoprivredi

0
842

84612

Predsednik RF Vladimir Putin dao je zadatak svom savetniku Nikolaju Fjodorovu i novom ministru poljoprivrede Aleksandru Tkačovu da tesno sarađuju sa ruskim regionima u cilju razvoja agrarne industrije, naročito s obzirom na potrebu zamene uvoznih proizvoda domaćim.

Po rečima šefa ruske države, Rusiji je potrebno da što pre popuni tržište namirnica svojim proizvodima, da bi se snizile cene i smanjila napetost.

„Veoma bih voleo da vidim da i predsednička administracija i Vlada tesno sarađuju s regionima i rešavaju velike zadatke koji se nalaze pred ovom privrednom granom, naročito u svetlu potrebe rešavanja problema sa zamenom uvoznih proizvoda svojima“ – kazao je Putin na sastanku sa Tkačovom.

„Mi treba sopstvenim proizvodima, robom naših proizvođača da popunimo naše tržište, i to treba raditi brzo, kako bi se smanjila napetost na tržištu namirnica i snizile cene“ – naglasio je ruski predsednik.

Tkačov je obećao da će učiniti sve da opravda poverenje i da ova privredna grana bude u usponu – „kada su u pitanju zamena uvoznih proizvoda, povećanje proizvodnje, smanjenje cena namirnica, stvaranje povoljnih uslova za poljoprivredu i preduzetnike“.

Problem zamene uvoznih proizvoda, od kojeg u značajnoj meri zavise mnoge grane ruske privrede, postao je još aktuelniji posle pogoršanja odnosa Rusije i Zapada i uvođenja sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize.

Sedmog avgusta prošle godine Rusija je na godinu dana zabranila uvoz više vrsta namirnica iz zemalja koje su Moskvi uvele sankcije – SAD, EU, Kanade, Australije i Norveške.

Na spisku zabranjenih proizvoda našli su se: govedina, svinjetina, živina, riba, voće, povrće, sir i mlečni proizvodi.

http://fakti.org/rossiya

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime