NOVA STUDIJA: Infekcija COVID-om nudi jednaku zaštitu kao vakcina- ako vakcina uopšte i “radi”

0
94

Uzmimo u obzir da vakcina kobajagi funkcioniše a znamo da to nije tako nova mejntrim studija dovodi nas do činjenice koja je bila cenzurisana u prošlosti.

Dok istraživanje sugeriše da bi prirodni imunitet mogao biti jednako dobar kao i vakcine u sprečavanju ozbiljne bolesti od infekcije COVID-19, autori studije podstiču ljude da se i dalje vakcinišu, kako bi izbegli bilo kakve komplikacije od bilo koje početne infekcije.

Prethodna infekcija COVID-om podiže dugotrajni imunitet i smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti na istom nivou kao vakcinacija, pokazuju nova recenzirana istraživanja.

Rečeno je da je studija, koju je vodio Univerzitet u Vašingtonu, a koju je objavio medicinski časopis The Lancet, “najsveobuhvatnija studija do sada” o uticaju prirodnog imuniteta na bolest.

„Za ljude koji su bar jednom ranije bili zaraženi COVID-om 19, prirodni imunitet protiv teških bolesti (hospitalizacija i smrt) bio je jak i dugotrajan za sve varijante (88% ili više nakon 10 meseci nakon infekcije)“, rekli su istraživači.

Međutim, otkriveno je da imunitet na ranije varijante nudi smanjenu zaštitu imuniteta od ponovne infekcije sa više prenosivim Omikronom, koji iznosi 36% nakon 10 meseci.

Istraživanje, koje je delimično finansirala Fondacija Bila i Melinde Gejts, obuhvatilo je 65 drugih studija iz 19 zemalja, posebno onih koji nisu vakcinisani.

To sugeriše da je nivo i dužina zaštite od reinfekcije, simptoma i teške bolesti barem jednak onima koje pružaju dve doze mRNA vakcina kao što su Pfizer i Moderna.

Istraživači su takođe otkrili da je zaštita od ponovne infekcije sojem pre Omikrona bila oko 85% u prvom mesecu, a pala je na 79% nakon 10 meseci, nakon analize 21 druge studije koje su posmatrale vremenske okvire.

Da Vas podsetimo:  Nastavak Vučićevog obračuna sa Srbijom i srpskim narodom - skok u kolonijalni ambis

Sveukupno su otkrili, na osnovu pet studija koje izveštavaju o teškim bolestima (hospitalizacija i smrt), da ukupna zaštita ostaje visoka tokom 10 meseci – 90% za originalne, Alfa i Delta sojeve i 88% za Omicron.

Glavni autor dr Stiven Lim naglasio je da su vakcine i dalje najsigurniji način da se zaštitite, jer „sticanje prirodnog imuniteta mora biti odmereno u odnosu na rizike teške bolesti i smrti povezane sa inicijalnom infekcijom“.

Koautor dr Caroline Stein je dodala: „Vakcine su i dalje važne za sve kako bi se zaštitile visokorizične populacije, poput onih starijih od 60 godina i onih sa komorbiditetom“.

„Ovo uključuje i populacije koje ranije nisu bile zaražene i nevakcinisane grupe, kao i one koji su bili zaraženi ili su primili poslednju dozu vakcine pre više od šest meseci“.

„Donosioci odluka treba da uzmu u obzir i prirodni imunitet i status vakcinacije kako bi dobili potpunu sliku o profilu imuniteta pojedinca“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime