Nova ulaganja u Kolubaru, za stare zloupotrebe još nema odgovornih

0
776

Predstavnici vlasti najavljuju ulaganja od čak 250 miliona evra u Rudarski basen Kolubara, dok sa druge strane još niko nije odgovarao za brojne zloupotrebe u tom preduzeću proteklih godina. Insajder je još 2011. godine objavio brojne dokaze o tome kako su se iz Kolubare, u nedostatku adekvatna kontrole, sredstva slivala na račune privatnih firmi.

kolubaraNadležne institucije su još posle serijala Insajdera 2011. saopštile da vode istragu, počela su i privođenja, ali je do podizanja optužnice proteklo nekoliko godina. Optužnica je potvrđena sredinom 2016, a prvo ročište na sudu održano je u januaru ove godine. Suđenje za zloupotrebe u Kolubari tako je na samom početku u trenutku kada se najavljuju nova ulaganja u to preduzeće.

Rudarski basen Kolubara strateški je važan za Srbiju. Od uglja iz Kolubare proizvodi se čak polovina struje u Srbiji, iako je poslednjih godina, posle poplava, zabeležen pad proizvodnje uglja.

Ulaganja u Kolubaru su zato neophodna, prvenstveno za širenje površinskih kopova.

Još je važnije međutim sprečiti odlivanje tih sredstava i uvesti jasnu kontrolu.

Premijer Aleksandar Vučić je najavljujući ulaganja od čak 250 miliona evra, rekao samo da će javne nabavke biti „olakšane“:

“Olakšaćemo i javne nabavke u narednih sto dana, što je važno za radnike, a važno je i zbog zamerki koje smo imali EPS-u i Ministarstvu, jer želimo da se podigne nivo prozividnje struje, ali i uglja. Namera je da proizvodnja uglja pređe 28 miliona tona, da stignemo proizvodnju iz 2016″.
Glavni mehanizam zloupotreba u Kolubari

Insajder je u serijalu „Prevara veka“ otkrio nekoliko mehanizama zloupotreba.

Glavni mehanizam izvlačenja novca iz Kolubare na račune privatnih firmi dešavao se preko zakupa mehanizacije za kopanje uglja. Kako smo utvrdili, Kolubara je mašine privatnih firmi angažovala bez tendera, a plaćala ih je i kada stoje u mestu. Gotovo šest godina kasnije, krajem 2016, upravo zbog ovih poslova je tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 11 rukovodilaca rudarskog basena i 16 vlasnika i direktora privatnih preduzeća.

Da Vas podsetimo:  „Paralelni“ dijalog gluvih ili zašto su parlamentarni izbori najvažniji

U Insajderu su objavljeni brojni dokazi o tome da je Kolubara plaćala mašine privatnih firmi i kada stoje u mestu. Objavljeni su između ostalog dnevni izveštaji o angažovanju mašina po kojima je Kolubara plaćala privatnim firmama, a u kojima se navodi da je jedna mašina radila 24 sata, ceo mesec, bez prestanka. Najveći paradoks je jedan od izveštaj u kojem je navedeno da je mašina radila 25 sati dnevno.

Dešavalo se i da je Kolubara plaćala po izveštajima u kojima piše da je jedan radnik upravljao mašinom 24 sata, četiri dana za redom.

Kako su još 2011. otkrili novinari Insajdera, reč je o mašini u vlasništvu firme Kačer Turist, čiji je suvlasnik bio Dragan Tomić funkcioner DSS-a. Tomić je istovremeno bio direktor Kolubare, u vreme kada je ovo državno preduzeće rentiralo mašinu od Tomićeve privatne firme.

Troškovi za zakup privatne mehanizacije počeli su dramatično da rastu upravo kada je Kolubarom rukovodio Tomić, odnosno od 2006. godine. Istovremeno je, prema istraživanju Insajdera, količina iskopanog uglja ostajala približno ista.

2006. godine predstavnici tadašnje vlasti su se obavezali da će Kolubara popraviti puteve i očistiti reke i kanale u opštinama koje su oštećene širenjem kopova sa ugljem. To je i inače bila zakonska obaveza Kolubare. Dodatna ulaganja u opštine pojedinci su iskoritili tako što je novac potrošen za dodatno angažovanje mašina od privatnih firmi, a da efekat svih ulaganja na terenu nije vidljiv.

Tomić je prvooptuženi u postupku koji je pred sudom počeo u januaru ove godine.
Bez istrage o trgovini ugljem

U serijalu Insajdera otkriveno je i to da su pravo na kupovinu uglja direktno od Kolubare imali povlašćeni pojedinci, koji su taj ugalj kasnije na tržištu prodavali po daleko većim cenama.

Da Vas podsetimo:  TVIT (TWEET), NAJBRŽI NAČIN DA UPOZNATE BIA

Istraživanje Insajdera je pokazalo da je Kolubara iznajmljivala mehanizaciju za kopanje uglja od istih privatnika kojima je zatim taj ugalj prodavala, po cenama daleko nižim od tržišnih.

Otkriveno je, primera radi, da je Dragan Marković Palma, preko članova porodice, ne samo trgovao ugljem, već je takođe rentirao mašine Kolubari. On nije obuhvaćen optužnicom, koja se odnosi na zloupotrebe prilikom zakupa mehanizacije od juna 2006. do decembra 2007.

Dragan Marković Palma više od tri decenije trguje ugljem, ali su novinari Insajdera otkrili da je rentirao mašine Kolubari 2011. godine. Marković je nedavno odbio da odgovori na pitanje novinara Insajdera da li i danas radi sa Kolubarom.

O zloupotrebama na tržištu uglja Antiminopolska komisija objavila je izveštaj u aprilu 2014. u kojem je potvrđeno da su trgovci ugalj nabavljali po privilegovanim uslovima, a onda ga prodavali i po četiri puta većoj ceni. O tome šta je preduzeto na osnovu ovog izveštaja nikada nije objavljeno.

Trgovina ugljem do sada nije bila predmet šire istrage tužilaštva, bar ne da je javnost sa tim upoznata.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime